Στην Αθήνα ο Νίμιτς

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέος γύρος διαβουλεύσεων για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ ξεκινά σήμερα, καθώς έρχεται στην Αθήνα ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς προκειμένου να συζητήσει με την ελληνική πλευρά για όλες τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση.

Ο κ. Νίμιτς συναντάται στις 10.30 το πρωί με τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο , στις 13.30 θα δει τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κότζια ενώ αύριο, θα μεταβεί στα Σκόπια. Ο ειδικός διαμεσολαβητής παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στις δύο χώρες καθώς και τις εσωτερικές αντιδράσεις που έχουν διαφανεί μετά τη δημοσιοποίηση των 5 προτάσεων που φέρεται να έχει κάνει ο ίδιος για το ονοματολογικό , οι οποίες περιέχουν όλες τον όρο «Μακεδονία».

Ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων έρχεται ένα 24ωρο μετά τη συνεδρίαση των ΑΝΕΛ οι οποίοι επαναβεβαίωσαν τη στάση τους στο θέμα του ονοματολογικού, ότι δηλαδή δεν θα δεχθούν τον όρο «Μακεδονία» για την ΠΓΔΜ , προσθέτοντας όμως ότι θα στηρίξουν μέχρι τέλους την κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, δεν έχουν κοπάσει οι φωνές της αντιπολίτευσης που υποστηρίζουν ότι δεν είναι δυνατόν να προσέρχεται μία κυβέρνηση σ΄ ένα τόσο κρίσιμο θέμα χωρίς να έχει ενιαία στάση, καυτηριάζοντας έτσι τη διαφορετική γραμμή στο θέμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς υπογράμμισε τη Δευτέρα πως το πρώτο θέμα που πρέπει να επιλυθεί είναι αυτό του αλυτρωτισμού» χαρακτηρίζοντας ταυτόχρσονα εκτόςπραγματικότητας όσα λέγονται περί «σαλαμοποίησης» του θέματος.

Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς, απορρίπτοντας τα περί ενδιάμεσης συμφωνίας, σημείωσε πως δεν μπορεί να προχωρήσει η πρόταση Νίμιτς για σταδιακή χρήση του ενιαίου ονόματος της γειτονικής χώρας έως την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προέκρινε δε, ως καλύτερη λύση η λέξη που θα συμφωνηθεί για σύνθετη ονομασία να μην είναι στα αγγλικά αλλά στα σλαβικά και αμετάφραστη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, ο υπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει ένα σύμφωνο στη βάση μιας θετικής ατζέντας ανάπτυξης των σχέσεων με την ΠΓΔΜ, με πρώτο μήνυμα το τέλος του αλυτρωτισμού, το οποίο θα παρουσιαστεί τον Φεβρουάριο και θα αφορά σημεία-προτάσεις που έχει βάλει ο Μ.Νίμιτς.

Αναφορικά με το σύμφωνο, είπε ότι οι δυο κυβερνήσεις θα πρέπει να ακολουθήσουν τις συνταγματικές επιταγές για την επικύρωση μιας διεθνούς συμφωνίας. Οποιαδήποτε αλλαγή αν δεν συνοδεύεται από συνταγματικές αλλαγές, θα υπόκειται σε αναθεώρηση από μια επόμενη κυβέρνηση, εξήγησε.

«Αν υπάρξει ταύτιση απόψεων ως προς τη συμφωνία, τότε μπορεί να φέρουμε προς ψήφιση στη Βουλή την πρόταση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς, υποστηρίζοντας ότι η χώρα έχει συμφέρον να βρεθεί λύση στην ονομασία της ΠΓΔΜ.

«Αν υπάρξει συμφωνία, αφού τα Σκόπια θα έχουν συνταγματικά ψηφίσει την ονομασία, θα πάμε στον ΟΗΕ για να ψηφιστεί από το Σώμα του Συμβουλίου» εξήγησε ο κ. Κοτζιάς και επισήμανε ότι «αν λυθεί το πρόβλημα της ονομασίας, τα Σκόπια θα είναι το πιο φιλικό κράτος για την Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, στα ονόματα που πρότεινε ο κ. Νίμιτς είναι τέσσερα στα σλαβικά και ένα το «Μακεδονία-Σκόπια» που ήταν πρόταση πριν από πολλά χρόνια και ελληνικών κυβερνήσεων, προκρίνοντας ως καλύτερη λύση η λέξη που θα συμφωνηθεί για σύνθετη ονομασία να μην είναι στα αγγλικά αλλά στα σλαβικά.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.