Τελικά ποιους ένωσε ο Μίκης;

Facebook
Twitter
LinkedIn

Απευθύνουμε έκκληση στους βουλευτές, που έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν δημοψήφισμα, να προκαλέσουν τη σχετική συζήτηση στη Βουλή και να κινητοποιήσουν αυτό το εθνικής σημασίας ζήτημα», είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία ο Μίκης Θεοδωράκης, προσθέτοντας ότι «μόνο εμείς οι Έλληνες μπορούμε να δώσουμε ή να μην δώσουμε το δικαίωμα στους Σκοπιανούς, να οικειοποιούνται στο μέλλον μέσω του ονόματος Μακεδονία, ένα αναπόσπαστο τμήμα του ελληνισμού».

«Πιστεύω απόλυτα, αυτό το μεγάλο πρόβλημα θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ενωμένοι σαν μια γροθιά. Και πιστεύω απόλυτα ότι είμαστε ενωμένοι, γιατί ανεξάρτητα από τις διαφωνίες μας, είμαστε όλοι πατριώτες», πρόσθεσε.

Ο κ. Θεοδωράκης αφού ανέφερε ότι τα Σκόπια παραποποιούν την ιστορία σημείωσε ότι «δεν μας επιτρέπεται να συμφωνήσουμε με αυτή την παραχάραξη της ιστορίας. Τότε γινόμαστε συνένοχοι με τις δυνάμεις που στοχεύουν ανοιχτά κατά της εδαφικής μας ακεραιότητας. Τότε τι μπορεί να γίνει; Πρέπει να παραδεχτούμε τα λάθη και τις ευθύνες μας απέναντι στον ελληνικό λαό».

Ο κ. Θεοδωράκης στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στις μπογιές που έριξαν χθες στο σπίτι του «για να με εμποδίσουν να μιλήσω μπροστά σε σένα κυρίαρχε λαέ», όπως χαρακτηριστικά είπε και την αφιέρωσε (σ.σ. την ομιλία) στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, λέγοντας ότι:«Εγώ δεν ντρέπομαι όπως οι εθνομηδενιστές που μας κυβερνούν να παραμένω πιστός στις ιερές σκιές των προγόνων μας που μας δίδαξαν την αγάπη για την πατρίδα και το έθνος».

Ακολούθησε ομιλία του μητροπολίτη Σύρου Δωροθέου, ενώ στη συνέχεια θα μιλήσει ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης.

Επίσης χαιρετισμό θα απευθύνουν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, εκπρόσωποι Ομοσπονδιών Ποντίων, Βλάχων, Σαρακατσάνων, Θρακιωτών κ.α. ενώ έντονη θα είναι και η παρουσία Κρητών. Βέβαιη θεωρείται και η παρουσία απογόνων Μακεδονομάχων στην κεντρική εξέδρα. Εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής, χαιρετισμό θα απευθύνει η συντονίστρια Παμμακεδονικών Ενώσεων Νίνα Γκατζούλη.

Το συλλαλητήριο συντονίζουν:

Παμμακεδονικές Ενώσεις Η.Π.Α., Aυστραλίας, Καναδά, Ευρώπης


Μακεδονικά Σωματεία Αφρικής

Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων

International Hellenic Association

Ελληνοαμερικάνικο Εθνικό Συμβούλιο

Μακεδονικοί Σύλλογοι Αθηνών

Ομογενειακές Οργανώσεις ανά τον κόσμο

Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Θεσσαλονίκης

Από τις 06:00 το πρωί έχουν γίνει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες να φτάσουν με ασφάλεια στο Σύνταγμα. Σημειώνεται ότι θα παραμείνουν κλειστοί οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Ομόνοια και Πανεπιστήμιο.


Αντιφασιστική συγκέντρωση στα Προπύλαια

Σε εξέλιξη βρίσκεται αντιφασιστική συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας. Συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου και της αριστεράς έχουν συγκεντρωθεί στα Προπύλαια περίπου από τις 12 το μεσημέρι φωνάζοντας αντιφασιστικά συνθήματα.

Με κεντρικό σύνθημα “καμία ανοχή σε εθνικισμό και φασισμό” οι συγκεντρωμένοι διαδηλώνουν ενάντια στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί σε λίγη ώρα στο Σύνταγμα καθώς, όπως υποστηρίζουν, «η εθνικιστική κινητοποίηση όχι μόνο δεν αποτελεί κάποια μπερδεμένη και συγχυσμένη συνέχεια του αντιμνημονιακού αγώνα, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Πρόκειται για μια αστική αντιεξέγερση από την οποία οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι απανταχού ακροδεξιοί καθώς και η φασιστική τους πτέρυγα».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.