Συμφώνησαν στην Γερμανία με τον Μάρτιν Σουλτς να παίρνει το υπουργείο Εξωτερικών

Facebook
Twitter
LinkedIn

Όπως μεταδίδουν όλα τα μεγάλα γερμανικά μέσα ενημέρωσης οι τρεις επίδοξοι κυβερνητικοί εταίροι έχουν καταλήξει σε κυβερνητική συμφωνία αλλά και στην κατανομή των υπουργείων. Οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς φέρονται να αναλαμβάνουν έξι συνολικά υπουργεία στη νέα κυβέρνηση και συγκεκριμένα τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών, Εργασίας, Οικογενειακών Υποθέσεων, Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος.

Ειδικά τα τρία πρώτα μπορούν να θεωρηθούν μεγάλη διαπραγματευτική επιτυχία για το SPD και τον αρχηγό του κόμματος Σουλτς ο οποίος δέχεται τις τελευταίες εβδομάδες έντονα εσωκομματικά πυρά λόγω της στροφής 180 μοιρών που έκανε. Ο ίδιος φέρεται μάλιστα να αναλαμβάνει τελικά το υπουργείο Εξωτερικών παραδίδοντας την προεδρία του κόμματος στην επικεφαλής της Κ.Ο. Αντρέα Νάλες ενώ το υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ο δημοφιλής σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος/πρωθυπουργός του Αμβούργου Όλαφ Σολτς.

Στους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας πρόκειται να ανατεθεί το αναβαθμισμένο υπουργείο Εσωτερικών που λόγω προσφυγικού αποκτά ξεχωριστή βαρύτητα. Το χαρτοφυλάκιο φέρεται να αναλαμβάνει μάλιστα ο ίδιος ο αρχηγός της CSU Χορστ Ζέεχοφερ. Οι βαυαροί συντηρητικοί θα αναλάβουν επίσης τα υπουργεία Συγκοινωνιών-Ψηφιακής Τεχνολογίας και Ανάπτυξης.

Οι Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ απέσπασαν τα υπουργεία Οικονομίας, Άμυνας και Υγείας.

Εντούτοις ακόμη και μετά τη συμφωνία, ο σχηματισμός κυβέρνησης δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένος. Επί του τελικού κειμένου της κυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ CDU/CSU και SPD που πρόκειται να δημοσιοποιηθεί εντός της ημέρας θα κληθούν να τοποθετηθούν τα 463.000 πλέον μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, αφού από τις αρχές του χρόνου έγιναν άλλες 23.000 νέες εγγραφές μελών.

Η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περί τις τρεις εβδομάδες και το αποτέλεσμα της εσωκομματικής ψηφοφορίας αναμένεται να γνωστοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 3-4 Μαρτίου. Συνεπώς ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης μπορεί να τοποθετηθεί χρονικά και εκτός απροόπτου στα μέσα Μαρτίου.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.