Τιμιότητα και ειλικρίνεια ζητά ο Αλέξης Τσίπρας…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Στην Πάτρα ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για ολα… Ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επόμενη μέρα της Ελλάδας, όχι μόνο για τα οικονομικά στοιχεία της χώρας αλλά και για τον ρόλο που αποκτά στο διεθνές επίπεδο. ‘Αφησε αιχμές για τους πολιτικούς οι οποίοι ενώ επικαλούνται τον πατριωτισμό την ίδια ώρα τα ονόματά τους φιγουράρουν σε δικογραφίες.

«Αν χρειάζεται σήμερα, τώρα, κάτι η πατρίδα απ’ όλους μας, μέχρι και από τον τελευταίο Έλληνα, αυτό είναι ένας σύγχρονος, αποφασιστικός, ανυποχώρητος, πατριωτισμός. Ένας πατριωτισμός που απαντά στη δύσκολη συγκυρία όχι με όρους εμπρηστικής ρητορείας, αλλά με όρους καθημερινής αρετής» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και επικαλέστηκε τον Κωστή Στεφανόπουλο χρησιμοποιώντας τη φράση του αείμνηστου προέδρου: «Ούτε λόγος βέβαια για πατριωτισμό και τιμή για όσους παραβαίνουν τον νόμο και παραβιάζουν τη συνείδησή τους, ζητώντας και λαμβάνοντας ωφελήματα που δεν δικαιούνται. Υπάρχει τεράστια διαφορά στάσης απέναντι στην πατρίδα, όση μεταξύ ήθους και πανουργίας, μεταξύ αυτού που προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο από τη θέση που κατέχει, και αυτού που την εκμεταλλεύεται για το δικό του συμφέρον. Ο πρώτος είναι άξιος κάθε σεβασμού, ο δεύτερος πρέπει να υφίσταται αυστηρές κυρώσεις και τη βαθιά περιφρόνησή μας.»

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε επίκαιρα τα λόγια αυτά σημειώνοντας «δεν μπορεί να υπάρξει πατριωτισμός των Panama papers, των offshore, του λαδώματος, της διαπλοκής, της εξαπάτησης του κράτους, της ιδιοποίησης του δημοσίου χρήματος, της μίζας και της διαφθοράς». «Είναι εγκληματικά υποκριτικό, πολιτικοί άνδρες, από τη μια να επιδίδονται σε διαγωνισμό πατριωτισμού, και από την άλλη να θεωρούν νόμιμη και ηθική την αναγραφή των ονομάτων τους σε καταλόγους φοροδιαφυγής. Ή να καταγγέλλουν ως πολιτική δίωξη την αναφορά των ονομάτων τους σε κακουργηματικές δικογραφίες» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ο πατριωτισμός δεν είναι δήλωση και ρητορεία. Ούτε στάση προσοχής στην έπαρση της σημαίας. Ο πατριωτισμός είναι πράξη καθημερινής αρετής. Συμβολής στα βάρη του κράτους. Έμπρακτης καταδίκης κάθε φαινομένου διαφθοράς και ιδιοτέλειας. Διαρκούς σεβασμού στον διπλανό μας και στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου. Και πάνω από όλα τιμιότητας».
Ο πρωθυπουργός προχώρησε στην παραπάνω αναφορά στον απόηχο των συλλαλητηρίων για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Όπως διαφάνηκε στην ομιλία του, αναφερθείς στον πατριωτισμό επιχείρησε να κάνει αντιδιαστολή μεταξύ πατριωτισμού και πατριδοκαπηλίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας, με την ομιλία του έκλεισε τις εργασίες του διήμερου Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου Δυτικής Ελλάδας.

«Ξέρω πολύ καλά ότι ως κυβέρνηση και λάθη κάνουμε, και παραλείψεις υπάρχουν στο έργο μας. Όμως έχω το δικαίωμα να πω αυτό: Το πολιτικό και ποινικό μας μητρώο είναι πιο καθαρό και από τον ξάστερο ουρανό. Και αυτό που καθοδηγεί τις πράξεις μας, είναι η αντίληψη μας για την πολιτική ως προσφορά και ως ηθικού καθήκοντος. Για αυτό και εκεί που οι άλλοι απέτυχαν, εμείς τώρα πετυχαίνουμε» υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε «όχι μόνο βγάζουμε την Ελλάδα από τα μνημόνια που άλλοι την έριξαν, αλλά με θάρρος και τόλμη και με αίσθηση του πατριωτικού συμφέροντος, την οδηγούμε ξανά σε ρόλο πρωταγωνιστή στη περιοχή των Βαλκανίων αλλά και σε πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, σε μια αποσταθεροποιημένη γειτονιά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και ζήτησε να πάρουμε όλοι αποστάσεις από την Ελλάδα του χθες και από τα πρόσωπα που την σημάδεψαν «από πρόσωπα, κυκλώματα, και πρακτικές, που έβαζαν πρώτα το εγώ από το εμείς. Πρώτα το κομματικό από το πατριωτικό συμφέρον και που έκαναν τον πατριωτισμό σημαία ευκαιρίας για να υπηρετήσουν τα πιο ευτελή ιδιοτελή συμφέροντα».

Σήμερα είναι η κατάλληλη στιγμή να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα γιατί δεν είναι άριστοι μόνο οι οιωνοί, αλλά είναι θετικά, ενθαρρυντικά, αισιόδοξα και όλα τα στοιχεία είπε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο 9ο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο Δυτικής Ελλάδας .

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα θετικά στοιχεία της οικονομίας , στη μείωση της ανεργίας «βαδίζουμε επιτέλους προς το τέλος της επιτροπείας και των μνημονίων» τόνισε. Πρόσθεσε πάντως «γνωρίζω καλά τις πραγματικές δυσκολίες που βρίσκονται ακόμα μπροστά μας. Καθώς και τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλά νοικοκυριά». Εξέφρασε πάντως την σιγουριά ότι τα χειρότερα είναι πια πίσω μας.

«Μπορούμε να προσβλέπουμε σε μια πιο ισορροπημένη σχέση του πολίτη με το κράτος, στη σταδιακή μείωση τη φορολογίας, στην αύξηση των αμοιβών και των συντάξεων, στην αποκατάσταση του εργασιακού καθεστώτος με όρους πολιτισμού και όχι ζούγκλας» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας περιγράφοντας τους άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης του. «Εμείς και εγώ προσωπικά, είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε στο ακέραιο την εντολή του ελληνικού λαού. Να βγάλουμε την κοινωνία και την χώρα από το τέλμα που άλλοι την έριξαν, και με κινητήρια δύναμη την ανάπτυξη να αποκαταστήσουμε και το αίσθημα εμπιστοσύνης, και το αίσθημα δικαίου, και το αίσθημα ασφάλειας, αλλά και ένα βιοτικό επίπεδο που να ανταποκρίνεται στην ευρωπαϊκή μας θέση» σημείωσε ο πρωθυπουργός .

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος γνώρισε την αποβιομηχάνιση και την υψηλή ανεργία πολύ πριν την κρίση, ήδη από τη δεκαετία του 90, ωστόσο όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας η Περιφέρεια έχει συσσωρευμένο δυναμισμό.

Ειδικά ανέφερε τον αγροτικό τομέα, το πολιτιστικό κεφάλαιο, τις δυνατότητες για μια ορθολογική τουριστική ανάπτυξη και ένα ερευνητικό επιστημονικό δυναμικό το οποίο έχει σημαντικές προοπτικές αξιοποίησης.

«Πρώτος στόχος, η στήριξη της επιχειρηματικότητας σε κάθε τομέα, από την αγροτική παραγωγή και την μεταποίηση, μέχρι τις υπηρεσίες και τον τουρισμό. Με βασικό κριτήριο, την δημιουργία θέσεων αξιοπρεπούς εργασίας, γιατί αυτό είναι το πραγματικό κλειδί για την ανάπτυξη ενός τόπου» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός . Επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης για τη σύνδεση της παραγωγής και της επιχειρηματικότητας με την έρευνα, την καινοτομία και την οικονομία της γνώσης.

Υπογράμμισε την ανάγκη για δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου υποδομών, για την στήριξη της τοπικής παραγωγικότητας.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε στους στόχους του την σωστά σχεδιασμένη περιβαλλοντική στρατηγική, που αφορά από την ανακύκλωση και την διαχείριση των αποβλήτων, μέχρι την προστασία των φυσικών πόρων και του νερού.
Για τον πρωτογενή τομέα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (2014-2020) που σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας, τους εκχωρείται το 37,4 % των πόρων του Προγράμματος. Ήδη όπως είπε ο πρωθυπουργός « έχουν εκχωρηθεί για έργα συνολικά 77 εκατ. ευρώ. Με την προσθήκη των 38 εκατ. του LEADER και της Αλιείας φτάνουν στα 115 εκατ. ευρώ».

«Το ζητούμενο είναι, ο πρωτογενής τομέας να συμβάλλει αποφασιστικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας. Και αυτό σημαίνει: Ποιότητα προϊόντων. Εξελιγμένες μέθοδοι παραγωγής. Εξωστρέφεια. Και δημιουργία αλυσίδων αξίας, που θα κινούν προς τα εμπρός ολόκληρη την τοπική οικονομία» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.

Το 60% των αιτήσεων της Περιφέρειας που υποβλήθηκαν στον Αναπτυξιακό Νόμο αφορούν την αγροδιατροφή είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι συνολικά υποβλήθηκαν 25 προτάσεις με προϋπολογισμό ύψους 16 εκατ. Euro.
Για τη βιομηχανία ο πρωθυπουργός είπε ότι η αναζωογόνηση της βιομηχανίας και η στήριξη της μεταποίησης είναι κλειδί για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, « το σχέδιο μας για τη βιομηχανία στηρίζεται στο τρίπτυχο: Ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας. Εξωστρέφεια. Και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται ο σχεδιασμός των βασικών χρηματοδοτικών εργαλείων, που είναι τα ΕΣΠΑ, ο Αναπτυξιακός Νόμος και το Ταμείο Υποδομών» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως οι συνολικές υποβολές στο Νέο Αναπτυξιακό Νόμο για τον τομέα της βιομηχανίας, ανέρχονται μέχρι σήμερα για την Δυτική Ελλάδα στις 5, με συνολικό ύψος 11 εκατομμύρια ευρώ. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «το νέο Ταμείο Υποδομών που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και θα ξεκινήσει τη λειτουργία του τους επόμενους μήνες, θα χρηματοδοτήσει κρίσιμα έργα υποδομών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στον τομέα του περιβάλλοντος και στη βιομηχανία».

Για τον τουρισμό και τον πολιτισμό ο πρωθυπουργός είπε « το 2016, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βραβεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως τουριστικός προορισμός ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας, που αναπτύσσεται σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Η τάση αυτή πρέπει να στηριχθεί και να ενισχυθεί. Με την ανάδειξη των ιδιαίτερων περιβαλλοντικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών της Περιφέρειας, τόσο στην Αχαΐα και την Ηλεία, όσο και στην Αιτωλοακαρνανία» υπογράμμισε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε « ο Επικούρειος Απόλλωνας, είναι ένα από τα πιο εμβληματικά κλασσικά μνημεία της Ηλείας, αλλά και ολόκληρης της χώρας, ενταγμένο στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Από τα προγράμματα ΕΣΠΑ έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση εργασιών για την αποκατάσταση και την ανάδειξή του».

Για την ενέργεια ο πρωθυπουργός τόνισε « η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παίζει σημαντικό ρόλο στο πεδίο ερευνών και αξιοποίησης υδρογονανθράκων. Έχουν υπογραφεί ήδη δυο συμβάσεις παραχώρησης δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, στις χερσαίες περιοχές της ΒΔ Πελοποννήσου και της Αιτωλοακαρνανίας. Και άλλες δύο στις θαλάσσιες περιοχές στα Δυτικά του Πατραϊκού Κόλπου και του Δυτικού Κατάκολου». Ο Αλέξης Τσίπρας στη βάση των ενεργειακών εξελίξεων τόνισε τη νέα αναπτυξιακή ώθηση που κερδίζει η περιοχή.

Για τη LNG ο πρωθυπουργός είπε ότι η Δημόσια Εταιρία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος (ΔΕΔΑ) θα καταθέσει άμεσα σχέδιο για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής σε μια σειρά από πόλεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τρεις πόλεις της Δυτικής Ελλάδας: Η Πάτρα, το Αγρίνιο και ο Πύργος.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως μέσα στην πενταετία 2019-2023 προβλέπεται η κατασκευή 468 χιλιομέτρων δικτύου φυσικού αερίου που θα καλύπτουν τον αστικό ιστό των τριών αυτών πόλεων. Συμπλήρωσε πως « σχεδιάζεται να κατασκευαστούν 4.700 συνδέσεις έως το 2023 και 13.500 έως το 2029, που θα καλύπτουν όλες τις κατηγορίες καταναλωτών, αλλά στην συντριπτική τους πλειοψηφία θα εξυπηρετούν κατοικίες». Η χρηματοδότηση του σχεδίου αυτού στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, υπολογίζεται σε 51,8 εκατ. και θα καλυφθεί από ευρωπαϊκούς πόρους του ΕΣΠΑ (2014-2020), από πιστώσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και από ίδια κεφάλαια της ΔΕΔΑ, είπε ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Τον Ιούνιο ολοκληρώνονται οι εργασίες κατασκευής του φράγματος Πείρου – Παραπείρου στην Πάτρα και οι εργασίες υδροδότησης οικισμών, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Για την Υγεία, υπογράμμισε πως πρόκειται για καθοριστική κυβερνητική πολιτική. «Η στήριξη της Δημοσίας Υγείας ήταν ένας από τους τομείς στους οποίους επικεντρώσαμε ακόμα και στις πιο δύσκολες από δημοσιονομική άποψη περιόδους. Με αποτελέσματα, θα έλεγα, ιδιαίτερα ικανοποιητικά, παρά τον ανελέητο πόλεμο που δεχόμαστε από συγκεκριμένα συμφέροντα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. « Στον τομέα της Υγείας συνεχίζεται και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η προσπάθεια για την αναβάθμιση των υπηρεσιών. Στο Αγρίνιο στελεχώθηκε η καρδιολογική κλινική. Ξεκίνησε να λειτουργεί όλες τις ημέρες του χρόνου η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Στελεχώθηκε η μονάδα τεχνητού νεφρού. Και εξασφαλίστηκε η 24ωρη εφημερία» είπε μεταξύ άλλων περιγράφοντας όσα έχουν γίνει στον τομέα υγείας. Υπογράμμισε πως αν για κάτι είναι περήφανος είναι για το 1,5 εκατομμύρια ανέργους που απέκτησαν πρόσβαση στο σύστημα υγείας.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.