Ο Γιώργος Στυλ μιλάει στο aVecnews.gr για την διαστημική παράσταση “mars1”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Το θεατρικό αυτό το ταξίδι, ξεκινάει  από τον διαστημικό σταθμό «Venus»(εμπορικό) στην Αγία Παρασκευή. Τίποτα δεν είναι ουτοπικό, αν δεν το ζήσεις.

Το mars1, θα αρχίσει την απογείωση του,  την Κυριακή  31 Μαρτίου, και θα κατευθυνθεί προς ένα παράλληλο σύμπαν. Οι αναταράξεις θα είναι πολλές και το ΕΓΩ θα δεχθεί ανείπωτες επιθέσεις.
Εμείς μπήκαμε στις πρόβες αυτής της ξεχωριστής διαστημικής παράστασης και συζητήσαμε με τον ηθοποιό Γιώργο Στυλ, ότι αφορά το ιδιαίτερο αυτό project.

Ας πάμε να μάθουμε τελικά, τι είναι το mars1.

 

μιλάει στη Λαμπριάνα Κυριακού

ΛΚ: Γιώργο Στυλ, εξήγησε μας τι είναι ακριβώς το «mars1» και  ποια ήταν η ανάγκη σου, να γράψεις και να σκηνοθετήσεις αυτή την παράσταση εμπειρία , όπως την αποκαλείς.

ΓΣ: Θ’ αρχίσω απ’το γεγονός πως είμαι fan του Sci-fi γενικά, δηλαδή της επιστημονικής φαντασίας. Πάντα με τράβαγε ιδιαίτερα αυτό το είδος σειρών/ ταινιών και εντελώς απροσδόκητα συνειδητοποίησα – όταν ξεκίνησα να κάνω το mars1 – πως είναι ένας τομέας πολύ λίγο ανεπτυγμένος στο θέατρο. Αφορμή ήταν ένα άρθρο που διάβασα το καλοκαίρι του 2013 πως στις 15 Αυγούστου ολοκληρωνόταν η διαδικασία συλλογής αιτήσεων για την Mars one (υπαρκτή εταιρεία) που θα’στελνε την πρώτη αποστολή στον Άρη. Ενθουσιάστηκα! Και μετά σοκαρίστηκα. 202.583 άτομα έκαναν αίτηση, αλλά με τι όρους; Ένα ταξίδι χωρίς αποστροφή, με μια εταιρία χωρίς κανένα παρελθόν στο διάστημα και το κερασάκι: το ταξίδι θα μεταδιδότανε 24/7 για να βγούνε τα λεφτά της αποστολής. Ψάχνοντας τις αιτήσεις, δεύτερη έκπληξη: ένα μιξ από άτομα κάθε ηλικίας (ακόμη και μια 13χρονη είχε κάνει αίτηση) και άτομα “ασόβαρα” ως επιστήμονες σοβαρότατους. Σκέφτηκα μα τι τους ωθεί αυτούς τους ανθρώπους να κάνουνε αίτηση σ’ ένα πρότζεκτ με τόσο άσχημες συνθήκες; Και η απάντηση σ’ αυτή την ερώτηση, μου δημιούργησε την ανάγκη να μοιραστώ κάποια πράγματα παραπάνω με το κοινό…

ΛΚ: Επειδή στην θεατρική αυτή performance δίνεις έμφαση στην ανθρώπινη μοναξιά και στην απόγνωση του σύγχρονου ανθρώπου. Θέλω να σε ρωτήσω, Γιατί  η ανθρωπότητα με τόσες επιτυχίες στις Επιστήμες, στις Τέχνες και στην Τεχνολογία,  συνεχίζει εσωτερικά να παλεύει με τον άγνωστο εαυτό της;

ΓΣ: Μα ακριβώς επειδή η ανθρωπότητα έχει τόσο πολλές επιτυχίες, προσπαθεί συνέχεια να ξεπεράσει τον εαυτό της! Ίσως φαίνεται σα μια πάλη με τον εαυτό της, κάτι που οι ίδιοι το κάνουμε καθημερινά, αλλά αυτό είναι ένα απαραίτητο στάδιο για πας ακόμα πιο μακρυά και ακόμα πιο ψηλά. Και ίσως ακόμα πιο βαθιά μέσα της. Με αφορμή λοιπόν τη μοναξιά που τους ωθεί τους αστροναύτες του mars1 να φύγουν από τη Γη, θα κάνουνε μια πιο βαθιά βουτιά μέσα τους και θ’ ανακαλύψουνε πράγματα που δεν ήξεραν πως υπάρχουν εκεί.

ΛΚ: Πώς συμμετέχουν οι θεατές στην παράσταση;

ΓΣ: Οι θεατές συμμετέχουν με τρεις τρόπους στην παράσταση. Πρώτον άμεσα, γιατί υπάρχει κομμάτι διαδραστικό με τους θεατές, όπου έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν μέρος του σεναρίου μόνοι τους σε συγκεκριμένα σημεία της παράστασης. Δεύτερον έμμεσα, γιατί είναι ένα απαραίτητο κομμάτι του project και το επηρεάζει θελητά και μη. Και τέλος μ’ έναν τρόπο που είναι έκπληξη και θα το καταλάβει ο θεατής όταν δει ολόκληρη την παράσταση.

ΛΚ: Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται; Θα μπορούσε να το δει ένα παιδί;

ΓΣ: Το έργο αφορά πιο πολύ τις νέες γενιές που χτίζουν το μέλλον τους και το μέλλον της ανθρωπότητας. Τους ταιριάζει και πιο πολύ λόγω του κινηματογραφικού τρόπου που είναι δοσμένο. Είναι όμως κάτι που αφορά, εν γένει, όλους μας αφού τα ερωτήματα που μπαίνουν είναι παναθρώπινα. Έχει και μια ειδική αναφορά στο γυναικείο φύλλο, αφού 3-4 αστροναύτες είναι γυναίκες, αλλά θίγονται και κάποια καθαρά κοινωνικά γυναικεία θέματα σχέσεων μέσα στο έργο. Όπως λέμε και στο δελτίο τύπου μας, αφορμή είναι το διαστημικό ταξίδι να μιλήσουμε για πράγματα που μας αφορούν καθημερινά εδώ στη Γη. Γενικά, παρ’ ότι το’χουνε παρακολουθήσει με πολλή χαρά και παιδιά δημοτικού, νομίζω πως είναι κατάλληλο για παιδιά γυμνασίου, γυμνασίου ως και παιδιά 90 χρονών.

ΛΚ: Ο κόσμος δεν θ΄ αλλάξει αν δεν αλλάξουμε εμείς πρώτα. Είναι εφικτό να γίνει αυτό; Το λέω γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ΚΑΠΟΙΟΙ θέλουν την κοινωνία, να είναι κλεισμένη στο μαντρί της.

ΓΣ: Είναι παράξενο που το ρωτάς έτσι όπως το’χα κι’ εγώ στο μυαλό μου. Τι εννοώ; Υπάρχουν στην αρχή της παράστασης κάποια βιντεάκια που δείχνουν λίγο πριν παρουσιαστούν οι ήρωες 1-2 πράγματα γι’ αυτούς. Σ’ αυτό το βίντεο, γίνεται μια έμμεση αναφορά σ’ αυτό που λέει ένας θείος του αστροναύτη Γιούρι “Όσο και να γδάρουν οι άνθρωποι το δέρμα τους, θα μείνουν ίδιοι”. Μετά φυσικά έρχεται η δράση να τ’ απορρίψει αυτό. Όλοι έχουμε τη δυνατότητα ν’ αλλάξουμε και το κάνουμε καθημερινά. Απλά γίνεται με μικρά, αμελητέα βήματα. Όταν όμως κοιτάξεις αυτά τα baby steps σε βάθος χρόνου γίνεται ένας ολόκληρος δρόμος που έχουμε περπατήσει. Άρα προχωρώντας στρίβουμε όπου νομίζουμε και θέλουμε και αντίστοιχα αλλάζει η ζωή μας. Και αλλάζοντας εμείς, αλλάζουνε και οι γύρω μας. Υπάρχουνε και μελέτες γι’ αυτό το θέμα που αναδεικνύουνε πόσο οι προσωπικές επιλογές του κάθε ανθρώπου μπορούνε να αλλάξουνε τους γύρω τους και το φαινόμενο αν διαδοθεί όλο και πιο πολύ, όλο και πιο πολύ. Προσωπικά έχω δει ως τώρα πως δικές μου επιλογές έχουνε επηρεάσει άλλους ανθρώπους και το’ χω κι’ εγώ νιώσει πως επιλογές άλλων μ’ έχουνε επηρεάσει στις δικές μου επιλογές.

ΛΚ: Τι είναι αυτό που σε ενοχλεί στην ελληνική κοινωνία;

ΣΚ: Με ενοχλεί η ασυνέπεια, ο παρτακισμός, η αδιαφορία για τον δίπλα, η έλλειψη πίστης στους εαυτούς μας και η ακλόνητη πίστη πως μόνο εμείς είμαστε σωστοί. Αυτά κυρίως. Και η αλήθεια είναι πως ολ’ αυτά, ευτυχώς, μπορούνε ν’ αλλάξουνε. Αρκεί να παρατηρήσουμε τι βοηθάει τον εαυτό μας και τους γύρω μας και τι όχι. Ό,τι έχει άσχημη επίπτωση στους γύρω μας, έχει επεκτατικά και σ’ εμάς. Μπορεί δύσκολα να μπορούμε να το δούμε, αλλά αν το παρατηρήσουμε σε βάθος χρόνου τότε είναι κάτι αυτονόητο πιστεύω.

ΛΚ: Να υποθέσω ότι, εκτός από ταξιδευτής της γης, είσαι ταξιδευτής του σύμπαντος;; Δηλαδή αν σου δινόταν η ευκαιρία και πληρούσες όλα τα κριτήρια που χρειάζονται , θα έκανες αυτό το ταξίδι στον Άρη;

ΓΣ: Ασφαλώς! Αλλά με τις σωστές προϋποθέσεις. Είναι δίχως νόημα ν’ αφήσεις μια ζωή με τις όποιες δυσκολίες έχει, αλλά και με τις τόσες χαρές, για μια ζωή σ’ έναν άγνωστο, αφιλόξενο πλανήτη, με τόσους καθημερινούς κινδύνους χωρίς να’χεις υποστήριξη, ανθρώπους που να περνάς καλά μαζί τους και καινούργια ενδιαφέροντα πράγματα να σε κάνουν χαρούμενο. Το να πας απλά για να πεις πως πήγες ή πως ήσουν ο πρώτος τι νόημα έχει; Σίγουρα οι πρωτοπόροι του διαστήματος περνάνε δυσκολίες. Αλλά αν είναι απλά να κάνεις ένα ταξίδι που ξέρεις απ’ την αρχή πως θα δυστυχήσεις, γιατί να το κάνεις;

ΛΚ: Το ταξίδι στην Λατινική Αμερική θα το υλοποιήσεις;

ΓΣ: Χτες το μεσημέρι μιλούσα με μια φίλη και εξετάζαμε ακριβώς αυτό το ενδεχόμενο και πως θα το υλοποιήσουμε. Σίγουρα θα γίνει… ή φέτος ή του χρόνου. Το ταξίδι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου επειδή σου ανοίγει το μυαλό σε νέες δυνατότητες και πραγματικότητες, αλλά σε βοηθάει να πας και λίγο πιο βαθιά μέσα σου. Σε ακούς καλύτερα όταν ταξιδεύεις! Αρκεί να στήσεις αυτί.

ΛΚ: Από που θα απογειωθεί το mars1;

ΓΣ: Το mars1 θ’ απογειωθεί απ’τις προσωρινές εγκαταστάσεις του mars1 στην Αγία Παρασκευή. Βρίσκονται στο εμπορικό κέντρο Venus, Αγίου Ιωάννου 18-20, Αγία Παρασκευή.

ΛΚ: Δώσε μας μια εικόνα από το σκηνικό σας;

ΓΣ: Χμμμ η απάντηση σ’ αυτή την ερώτηση, θ’ αποκαλύψει πράγματα που προσπαθούμε να φανερώσουμε στο κοινό μόνο όταν έρθει να δει την παράσταση. Αυτό, όμως, που μπορώ να πω είναι πως δεν είναι μια κλασική θεατρική σκηνή, αλλά ένας χώρος διαμορφωμένος για τις ανάγκες του project.

ΛΚ: Μας κρατάς σε αγωνία Γιώργος Στυλ, ανυπομονούμε να δούμε την παράσταση σου.

ΓΣ: Σ’ ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου!

 

 


 

 


Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.