Όταν η Μέρκελ τα βρήκε με την Τουρκία σταμάτησαν οι γεωτρήσεις στην Κύπρο

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ακινητοποιημένο παραμένει το ερευνητικό πλοίο Saipem 12000, της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ, 25 ναυτικά μίλια από τον γεωτρητικό στόχο «Σουπιά», εδώ και δέκα ημέρες, χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα οποιαδήποτε αλλαγή της τουρκικής στάσης. Η διπλωματική ανταπόκριση στα διαβήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε δημόσιο τουλάχιστον επίπεδο, ήταν χλιαρή και εν πολλοίς ποντιοπιλατική, χωρίς ουσιαστικές πιέσεις προς την Άγκυρα.

 

Ως εκ τούτου, Λευκωσία και ΕΝΙ τηρούν στο παρόν στάδιο στάση αναμονής μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία λήγει η τουρκική Navtex. Ανοιχτό, ωστόσο, παραμένει το ενδεχόμενο η Άγκυρα να τραβήξει το σχοινί ακόμη περισσότερο και να ανανεώσει τη Navtex, ματαιώνοντας, ουσιαστικά, τη γεώτρηση στη «Σουπιά».

Οι κινήσεις της Άγκυρας επικεντρώνονται στο οικόπεδο 3, καθώς ισχυρίζεται πως έχει σε αυτό δικαιώματα, αφού προβάλλει τη θέση πως τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, με στόχο να μπει στο ενεργειακό κάδρο της περιοχής. Η στάση της διευκολύνεται από το γεγονός πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει αξιόπιστη αποτρεπτική στρατηγική, στην απουσία σοβαρών ενόπλων δυνάμεων και στρατηγικών συμμαχιών στην πράξη. Υπό αυτές τις συνθήκες, θα μπορεί να λειτουργήσει η αποτροπή σήμερα, μόνο εάν η Τουρκία αντιληφθεί ότι θα έχει κόστος μέσω της Ε.Ε. και της ενεργοποίησης του άρθρου 42,7 των Συνθηκών.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.