Άρχισε η ψηφοφορία του SPD για τη συγκρότηση κυβέρνησης στη Γερμανία

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Άρχισε σήμερα στη Γερμανία η επιστολική ψηφοφορία των περίπου 464.000 μελών των Σοσιαλδημοκρατών για το εάν η παράταξη θα πρέπει να συγκροτήσει νέο κυβερνητικό συνασπισμό με το συντηρητικό μπλοκ της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Η διορία για την αποστολή της ψήφου είναι η Παρασκευή 2 Μαρτίου. Το αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί το ίδιο Σαββατοκύριακο, μάλλον στις 4 Μαρτίου, δηλαδή την ίδια ημέρα που λαμβάνουν χώρα οι γενικές εκλογές στην Ιταλία.

Η ψηφοφορία αναμένεται να είναι αμφίρροπη καθώς μεγάλο μέρος του SPD, ειδικά η νεολαία του κόμματος, αντιτίθεται σε νέα συγκυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές.

Τους τελευταίους μήνες η Σοσιαλδημοκρατική νεολαία και η αριστερή πτέρυγα του κόμματος έχουν καταφέρει να εγγράψουν χιλιάδες νέα μέλη, γεγονός που θα μπορούσε να κρίνει μία «κλειστή» ψηφοφορία.

Τυχόν απόρριψη ενός νέο μεγάλου συνασπισμού από τα μέλη του SPD κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σε επαναληπτικές εκλογές, με δεδομένο ότι η κ. Μέρκελ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να ηγηθεί κυβέρνησης μειοψηφίας.

Τυχόν αρνητική ψήφος από τους Σοσιαλδημοκράτες μπορεί επίσης να «σφραγίσει» και την πολιτική σταδιοδρομία της κ. Μέρκελ, η οποία δέχεται πιέσεις από το κόμμα της να δρομολογήσει τη διάδοχη κατάσταση.

Χθες Δευτέρα η κ. Μέρκελ διόρισε την ανερχόμενη Ανεγκρέτ Κραμπ-Κερεμπάουερ ως γενική γραμματέα των Χριστιανοδημοκρατών, προκαλώντας έντονη φημολογία ότι την προορίζει για διάδοχό της στην ηγεσία του κόμματος.

Το τμήμα του SPD που αντιτίθεται σε νέο μεγάλο συνασπισμό αποδίδει την εκλογική και δημοσκοπική κατάρρευση του κόμματος στην συνεργασία με την δεξιά, και πιστεύει ότι μία 4ετία στην αντιπολίτευση θα επιτρέψει στο κόμμα να αναχαράξει τη στρατηγική του.

Στις ατελέσφορες εκλογές του Σεπτεμβρίου οι Σοσιαλδημοκράτες απέσπασαν μόλις το 20,5% των ψήφων, που συνιστά μεταπολεμικό χαμηλό.

Πάντως ούτε οι επαναληπτικές εκλογές φαίνεται να είναι καλή λύση για το κόμμα.

Δημοσκόπηση της εταιρείας INSA που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στην «Bild» καταδεικνύει πως το ακροδεξιό AfD έχει προσπεράσει το SPD και είναι πλέον δεύτερο κόμμα, με 16% έναντι 15,5%.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.