Χαμός με έργο τέχνης που δείχνει τον Ταγίπ Ερντογάν με μπανάνα να…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Μια φωτογραφία του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με μια μπανάνα επάνω στο γυμνό οπίσθιο του, αφαιρέθηκε από μια γερμανική έκθεση τέχνης μετά από διαμαρτυρίες Τούρκων πολιτών και τουρκικών μέσων ενημέρωσης:

Ο ιδιοκτήτης της γκαλερί πιστεύει ότι οι διαμαρτυρίες ήταν οργανωμένες, προφανώς από υποστηρικτές του ισλαμιστή ηγέτη της χώρας. Το κομμάτι του καλλιτέχνη Thomas Baumgärtel, με τίτλο “Τούρκος δικτάτορας”, ήταν μέρος της σειράς “Despots Series – Trump, Kim and Erdogan”, στην έκθεση Art Karlsruhe στη νοτιοδυτική Γερμανία.

Η σειρά απεικόνισε επίσης τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump που μοιάζει με ένα πρωτεύον με μια μπανάνα στο στόμα του και τον Βορειοκορεάτη δικτάτορα Kim Jong Un που οδηγεί ένα βλήμα μπανάνας. Γνωστός ως “ψεκαστήρας μπανάνας”, ο Baumgärtel έχει επανειλημμένα προκαλέσει διαμάχες με τις πολιτικές του εικόνες που έχουν πάντα μία μπανάνα. Ο καλλιτέχνης ανακοίνωσε στο Twitter ότι το γελοιογραφικό έργο του Ερντογάν είχε αποσυρθεί χωρίς να τον ενημερώσει ο ιδιοκτήτης της γκαλερί.

Είπε ότι η έκθεση Art Karlsruhe δεν είχε κανένα ρόλο στην απόφαση, υποστηρίζοντας ότι ο ιδιοκτήτης της γκαλερί ήταν πίσω από την κίνηση. Ο Baumgärtel μίλησε για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης. Ο ιδιοκτήτης της γκαλερί Michael Oess δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων dpa ότι ένας Τούρκος δημοσιογράφος είχε διαμαρτυρηθεί για την εικόνα την Πέμπτη, πριν χρησιμοποιήσει ένα τηλέφωνο για να μεταδώσει ζωντανά βίντεο από την έκθεση. Δύο γυναίκες διαμαρτυρήθηκαν επίσης και μίλησαν για «ντροπή» προς την τουρκική σημαία, η οποία βρίσκεται στο παρασκήνιο του έργου τέχνης. “Ήταν μια βιαστική ενέργεια από την πλευρά των οργανωτών. Ήταν πραγματικά μια στημένη διαμαρτυρία”, δήλωσε ο Oess. “Ήταν πράκτορες” (εννοεί του Ερντογάν). Ο ιδιοκτήτης της γκαλερί δήλωσε ότι κατέβασε την εικόνα του Ερντογάν λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια και για να αποφύγει τις διαταραχές των επισκεπτών. Το κομμάτι αγοράστηκε για € 5.900 ($7.254). Το περιστατικό συνέβη μια μέρα μετά την κυκλοφορία της γερμανικής έκδοσης της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας Sabah που ανέφερε ότι το έργο τέχνης “για πολλούς Τούρκους είναι μια ρατσιστική-χυδαία επίθεση εναντίον του Τούρκου Προέδρου”.

ΠΗΓΗ: DW

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.