Βίζερ:Λυπάμαι που δεν κάναμε απομείωση χρέους

Facebook
Twitter
LinkedIn

«Η κρίση στην Ελλλάδα συνδέεται κυρίως με το ΑΕΠ της χώρας, το οποίο έχει ήδη μεωθεί κατά 25%. Συνεπώς, η ανάπτυξη για την Ελλάδα θα ξεκινήσει από το χαμηλότερο επίπεδο που θα μπορούσε», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του Euro Working Group, κ. Τόμας Βίζερ ξεκινώντας τη συζήτηση με τον διευθυντή της εφημερίδας Καθημερινή, Αλέξη Παπαχελά.

Σε ερώτηση του κ. Παπαχελά αν ήταν λάθος η μη αναδιάρθρωση του χρέους απο την αρχή του προγράμματος, ο κ. Βίζερ είπε πως «αν μετανιώνει κανείς για κάτι, είναι σίγουρα που δεν μπορέσαμε να καλύψουμε την ανάγκη για αναδιάρθρωση του χρέους εξ’αρχής, όμως δεν είχαμε τα μέσα, δεν είχαμε τα εργαλεία. Αυτός ήταν ο λόγος που δεν τόλμησε κανείς να κάνει αυτό το βήμα. Λυπάμαι που δεν κάναμε το 2010 απομείωση χρέους».

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαχελάς ρώτησε τον κ. Βίζερ αν ήταν σφάλμα η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα της Ελλάδας, με τον κ. Βίζερ να απαντάει ότι η συζήτηση για το θέμα είναι μεγάλη, όμως ήταν απαραιτητος ένας σύμβουλος που θα παρακαλουθούσε το πρόγραμμα κι αυτός ήταν ο ρόλος του ΔΝΤ. Απαντώντας στο αν το Grexit ήταν πραγματική απειλή ή μπλόφα του κ. Σόιμπλε, ο κ. Βίζερ σημείωσε πως δεν πρέπει να θεωρούμε ότι η πίεση προήθλε από την Γερμανική πλευρά, αλλά ότι προέκυψε από τη συνολική στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που δημιούργησε αμφιβολίες σε αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ.

«Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2015, η ελληνική κυβέρνηση προκαλούσε το Grexit», δήλωσε. Αναφορικά με το ρόλο της Καγκελαρίου της Γερμανίας, υπογράμμισε ότι η ιδια είχε κοινή γραμμή με το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, ωστόσο οι στιγμές ήταν ιστορικές και δεν ήταν αποφάσεις που θα έπρεπε να πάρει ένα συμβούλιο Υπουργών. Το θέμα αναβαθμίστηκε και το χειρίστηκαν οι Πρωθυπουργοί. Για τις ΗΠΑ, ο κ. Βίζερ είπε ότι ο υπουργός Οικονομικών είχε πολύ καλή γνώση της κατάστασης και τακτική επικοινωνία με τον κ. Ντάισελμπλουμ. Σε ερώτηση του κ. Παπαχελά αν τηρείται άλλη στάση από την Ε.Ε. για την τωρινή κυβέρνηση και άλλη για τις παλαιότερες -αναφερόμενός στο γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση δεν καλείται να κάνει απολύσεις στο δημόσιο τομέα όπως οι προηγούμενες -ή αν πρόκειται για απλή κακοτυχία, ο κ. Βίζερ σημείωσε ότι δεν πιστεύει ότι τηρείται άλλη στάση, ότι πολλές μεταρρυθμίσεις που παλιά κρίθηκαν αναγκαίες ήταν αναμφίβολα πιεστικές και δύσκολες, αλλά και το διάστημα 2015-2017 ζητήθηκαν δύσκολες μεταρρυθμίσεις από την ελληνική κυβέρνηση. Απλά, στις αρχές έπρεπε να παρθούν επώδυνα μέτρα άμεσα, διότι διαφορετικά η Ελλάδα τώρα θα ήταν καταχρεωμένη και ανήμπορη να ανακάμψει. «Η Ελλάδα θα τα καταφέρει χωρίς κάποιου είδους προληπτική γραμμή στήριξης»; ρώτησε ο κ. Παπαχελάς. «Είναι δυνατό αλλά μάλλον απίθανο», απάντησε ο κ. Βίζερ και τόνισε ότι το προληπτικό πρόγραμμα θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα δίχτυ ασφαλείας -και όχι ένα νέο πρόγραμμα μέτρων -που θα βοηθάει στην τήρηση των συμφωνηθέντων όρων. «Πιστεύω πως δεν θα υπάρξει θέμα ρευστότητας στην αγορά, ούτε οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια μετά τα stress test που θα γίνουν σύντομα, πρίν τη λήξη του προγράμματος της χώρας». — Ασφαλή και ίσως «συντηρητική» χαρακτήρισε ο Τόμας Βίζερ την εκτίμηση ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015, την πρώτη περίοδο δηλαδή της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα όταν υπουργός Οικονομικών ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης, η ελληνική οικονομία υπέστη ζημίες που υπολογίζονται σε 200 δισ. ευρώ. Ο κ. Βίζερ επιβεβαίωσε την εκτίμηση που είχε εκφράσει και πρόσφατα ότι δηλαδή λόγω της μεθόδου των διαπραγματεύσεων από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 μέχρι να συμφωνηθεί το 3ο μνημόνιο, η ελληνική οικονομία έχασε 200 δισ. ευρώ, σε διάλογο που είχε με τον διευθυντή της Καθημερινής Αλέξη Παπαχελά.

πηγή: hellasjournal.com


Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.