Ψηφίζουν σήμερα οι Ιταλοί…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα Κυριακή οι Ιταλοί, σε μία από τις πιο κρίσιμες και αμφίρροπες εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα εκλογικά κέντρα ανοίγουν στις 8:00 το πρωί και κλείνουν τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος. Οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα θα δημοσιοποιηθούν λίγη ώρα αργότερα και τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται το πρωί της Δευτέρας.

Μολονότι η Ιταλία είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, ο ευρω-σκεπτικισμός αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, η μεταναστευτική κρίση έχει πολώσει την κοινωνία, ενώ η υψηλή ανεργία σε συνδυασμό με την χαμηλή ανάπτυξη δεν επιτρέπουν στους πολίτες να νιώσουν την ανάκαμψη.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύτηκαν πριν δύο εβδομάδες, καταδεικνύουν πως υπάρχει ενδεχόμενο να μην συγκροτηθεί κυβέρνηση και να απαιτηθούν επαναληπτικές εκλογές, όμως υπάρχουν αρκετά σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών που θα μπορούσαν να λύσουν το αδιέξοδο.

Ποιοι είναι οι διεκδικητές;

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις του Φεβρουαρίου, ο δεξιός συνασπισμός του 81χρονου Σίλβιο Μπερλουσκόνι – που περιλαμβάνει την ακροδεξιά Λέγκα – αναμένεται να αναδειχτεί πρώτη δύναμη, αποσπώντας το 35 έως 37% της ψήφου.

Στη δεύτερη θέση, με περίπου 28%, βρίσκεται το Κίνημα των Πέντε Αστέρων. Τρίτο, με 23 έως 27%, ακολουθεί το κεντροαριστερό μπλοκ υπό την ηγεσία του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων θα μπορούσε να είναι ο μπαλαντέρ για το σχηματισμό κυβέρνησης, όμως είναι το μοναδικό κόμμα που για την ώρα απορρίπτει οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία. Δύο ακόμα παίχτες είναι το εθνικιστικό κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας και το αριστερό Ελεύθεροι και Ίσοι, που ιδρύθηκε από ονομαστούς βετεράνους του Δημοκρατικού Κόμματος.

Κρίσιμος παράγοντας θα είναι οι αναποφάσιστοί, που σε ορισμένες δημοσκοπήσεις ανέρχονταν στο 30%.

Μπορεί κάποια από αυτές τις δυνάμεις να κερδίσει αυτοδυναμία;

Άγνωστο, όχι μόνο εξαιτίας των αναποφάσιστων αλλά και λόγω των αλλαγών στον εκλογικό νόμο που έγιναν το περασμένο φθινόπωρο.

Το νέο σύστημα, γνωστό ως Rosatellum, ορίζει ότι το 61% των θα κατανεμηθεί στα κόμματα με απλή αναλογική, ενώ το 37% αντιστοιχεί σε μονοεδρικές περιφέρειες όπου εκάστοτε νικητής είναι η παράταξη που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους. Το υπόλοιπο 2% των εδρών αντιστοιχεί στους Ιταλούς της διασποράς.

Το νέο σύστημα αφορά και τα δύο σώματα του κοινοβουλίου, τη Βουλή των Αντιπροσώπων που αποτελείται από 630 έδρες και τη Γερουσία που αποτελείται από 315.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι ένα κόμμα πρέπει να αποσπάσει περίπου το 40% της λαϊκής ψήφου για να ελπίζει σε απόλυτη πλειοψηφία 316 εδρών στη Βουλή και 158 εδρών στη Γερουσία.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.