Ζήτημα για τα νησιά του Αιγαίου θέτει και πάλι ο Τσαβούσογλου…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ο υπουργός Εξωτερικών  της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου   θέτει ξανά ζήτημα για τα νησιά του Αιγαίου και υποστηρίζει ότι τα θαλάσσια σύνορα είναι ασαφή  αγνοώντας τις διεθνείς συνθήκες… Ο Τσαβούσογλου απάντησε  σε ερώτηση της Αντιπλοίτευσης  τον περασμένο Νοέμβριο, από τον βουλευτή Μουσταφά Μπαλμπάι του CHP, για τα 18 νησιά του Αιγαίου που αμφισβητεί η τουρκική αξιωματική αντιπολίτευση.

«Το καθεστώς κυριαρχίας κάποιων νησιών και βραχονησίδων και τα θαλάσσια σύνορα σε σχέση με αυτά στο Αιγαίο δεν είναι καθορισμένα με κάποια ισχύουσα διεθνή συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και είναι αλήθεια ότι εξαιτίας αυτού του γεγονότος δημιουργούνται μια σειρά από προβλήματα», επισήμανε στην απάντησή του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι υπάρχει διαρκής διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες και υπογράμμισε ότι τα βασικά σημεία για το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου καθορίζονται από τις Συνθήκες της Λωζάνης και του Παρισιού. Ομως, συμπλήρωσε ότι το πρόβλημα προκύπτει από την ερμηνεία αυτών των Συνθηκών.

«Το υπουργείο μας, από το 1996 με ανακοινώσεις του έχει αναφέρει τις απόψεις του για τα προβλήματα του Αιγαίου και πως δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς που δεν έχει καθοριστεί το καθεστώς τους, όπως και πως οποιεσδήποτε ενέργειες δεν θα δημιουργήσουν κάποιο νομικό τετελεσμένο», ανέφερε ακόμη ο Τσαβούσογλου στην απάντησή του, καταλήγοντας ότι από την ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας το AKP, δεν έχει αλλάξει τίποτα στο καθεστώς του Αιγαίου.

Πάντως, ο Μπαλμπάι δεν φάνηκε να καλύπτεται από την απάντηση του υπουργού Εξωτερικών και επέμεινε στις θέσεις του. Υποστήριξε ότι 18 νησιά του Αιγαίου είναι υπό ελληνική κατοχή και κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση για αδιαφορία για αυτά τα νησιά, καλώντας την να αναλάβει δράση για το θέμα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.