Κρίσιμες αναμένεται να αποδειχτούν οι επόμενες ημέρες για τις προοπτικές επίλυσης του Σκοπιανού. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αρχίζει περιοδεία στα δυτικά Βαλκάνια, η οποία θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη στην Οχρίδα με συνάντηση με τον σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ, ενώ θα έχουν προηγηθεί στάσεις στην Σερβία και στο Κόσοβο.
Εάν οι επαφές στην Οχρίδα αποβούν καρποφόρες θα μπορούσαν να «ξεκλειδώσουν» την αναβάθμιση της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο κορυφής, με συνάντηση των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.
Παραμένει το χάσμα
Έως τώρα οι δύο πλευρές έχουν διευθετήσει κάποιες διαφορές τους όμως σοβαρά «αγκάθια» παραμένουν.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, Αθήνα και Σκόπια έχουν συμφωνήσει σε σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» με γεωγραφικό προσδιορισμό. Η ελληνική πλευρά έχει επίσης στείλει σινιάλα πως είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο το όνομα να μην διατυπωθεί αμετάφραστα σε σλαβική γλώσσα.
Ωστόσο, τα σημεία απόκλισης παραμένουν πολλά. Η Αθήνα ζητά επιτακτικά την αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, κάτι που η σκοπιανή κυβέρνηση αντιμετωπίζει με επιφυλάξεις, ενώ ούτως ή άλλως δεν έχει στη Βουλή την υπερπλειοψηφία δύο τρίτων που απαιτείται ώστε να ψηφιστεί η αλλαγή.
Ένα ακόμα κρίσιμο θέμα είναι η χρήση του ονόματος, με την ελληνική πλευρά να απαιτεί χρήση erga omnes, δηλαδή ενιαία χρήση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Το εν λόγω ζήτημα συνδέεται άρρηκτα με το Σύνταγμα, όπου είναι άλλωστε διατυπωμένη η σημερινή ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Στην ατζέντα βρίσκονται επίσης τα ευαίσθητα θέματα της ταυτότητας και της γλώσσας της γειτονικής χώρας. Στο παρελθόν ο κ. Ντιμιτρόφ έχει πει πως δεν είναι δυνατόν να ακυρωθεί η «μακεδονική» ταυτότητα του λαού της FYROM.
Plan B
Ορίζοντας για τις διαπραγματεύσεις είναι η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα τέλη Ιουνίου, όπου δεν αποκλείεται να εγκριθεί η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την ΠΓΔΜ, και η επακόλουθη σύνοδος του NATO, στις 11 και 12 Ιουλίου.
Ωστόσο, οι δύο πλευρές φαίνεται πως έχουν καταστρώσει εναλλακτικό σχέδιο ώστε να διατηρήσουν ζωντανές τις διαβουλεύσεις ακόμα κι αν δεν υπάρξει συμφωνία μέσα σε αυτό το χρονοδιάγραμμα.
Σε αυτή την περίπτωση προβλέπεται να συνομολογηθεί διεθνής συμφωνία που θα συνδέει μεν την FYROM με το NATO, χωρίς να της δίνει στάτους πλήρους μέλους. Ως αντάλλαγμα, η ενδιάμεση συμφωνία θα προβλέπει και εγγυήσεις για την αναμόρφωση του Συντάγματος των Σκοπίων.
Εν τω μεταξύ αύριο Τρίτη ο οικουμενικός πατριάρχης θα υποδεχτεί στο Φανάρι τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ.
Πηγή: skai.