Και…ποιός θα πληρώσει το μάρμαρο;

Facebook
Twitter
LinkedIn

H απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποχωρήσουν μονομερώς από την ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ανακοίνωσε επισήμως την Τρίτη ο Ντόναλντ Τραμπ, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των Ευρωπαίων. Με προεδρικό διάταγμα που θα υπογράψει ο Τραμπ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επαναφέρουν  όλες τις κυρώσεις στην Τεχεράνη που είχαν άρει πριν από την ιστορική συμφωνία – και θα επιβάλουν πρόσθετες οικονομικές κυρώσεις.

Σημειώνεται ότι κάθε χώρα που θα συνεργαστεί με το Ιράν θα δεχθεί τις ίδιες κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, με κοινό τους ανακοινωθέν έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεσμεύονται από τη συμφωνία του Ιουλίου 2015 παρά την αποχώρηση των ΗΠΑ, ενώ μετά τις δηλώσεις Τραμπ σημείωσαν ότι λυπούνται για την απόφαση αυτή.

«Η συμφωνία ήταν απαίσια, και μονόπλευρη (…) ελλιπής στον πυρήνα της… Ανακοινώνω την αποχώρηση των ΗΠΑ για αποχώρηση από αυτήν. Θα συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για μείωση της πυρηνικής ισχύος του Ιράν. Στο μεταξύ, θα επιβληθούν ισχυρές κυρώσεις» διεμήνυσε ο αμερικανός πρόεδρος.

«Ήταν μια συμφωνία σε αποσύνθεση και σάπια, μια συμφωνία που προκαλούσε ντροπή για εμένα ως πολίτης» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Με αυτή τη συμφωνία δεν μπορούμε να αποτρέψουμε την κατασκευή πυρηνικής βόμβας από το Ιράν» υποστήριξε ο Τραμπ. Όπως είπε ο αμερικανός πρόεδρος, η συμφωνία δεν προστατεύει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, αλλά επιτρέπει στο Ιράν να συνεχίσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου.

Ο πρόεδρος Τραμπ  επικοινώνησε  νωρίτερα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για να του ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να ανακοινώσει την απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Οι New York Times σχολιάζουν ότι η απόφαση του κ. Τραμπ απομονώνει τις Ηνωμένες Πολιτείες από σχεδόν όλους τους συμμάχους της.

Το Ιράν θα παραμείνει στην πυρηνική συμφωνία, και χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ σε αυτήν, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Χασάν Ροχανί αντιδρώντας άμεσα στην απόφαση του Τραμπ να αποσυρθεί από τη συμφωνία.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.