Συνάντηση Παυλόπουλου Τσίπρα για το Σκοπιανό…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο Αλέξης Τσίπρας  στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 9.30 για να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό. Αμέσως μετά ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις στο Σκοπιανό.

Οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως δεν υπάρχει υποχώρηση από τις «κόκκινες» γραμμές αναφορικά με την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ.   «Erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία», τονίζουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν πως «η υλοποίηση της συνταγματικής αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ – ΝΑΤΟ)».
ΝΔ: Συζητά με Ζάεφ το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν»

Την Παρασκευή (18.05.2018) η Νέα Δημοκρατία έκανε γνωστό ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ενημερώθηκε ότι με τον κ. Ζόραν Ζάεφ συζητά το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν».

Το όνομα αυτό συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας «μακεδονικού» έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ως το Αιγαίο», σχολιάζει η ΝΔ και τονίζει: «Οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας, όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι’ αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση».

Ο Αλέξης Τσίπρας, λίγο αργότερα, από το βήμα της Βουλής, επιβεβαίωσε μεν την επικοινωνία του με τον κ. Μητσοτάκη αλλά δεν αναφέρθηκε στο τι συζήτησαν οι δυο πολιτικοί (δείτε εδώ περισσότερα).
Γεννηματά: Η συγκεκριμένη ονομασία συνιστά την επιτομή της επιστροφής του αλυτρωτισμού

Ενστάσεις για το «Μακεδονία του Ιλιντεν» εξέφρασε και η Φώφη Γεννηματά την Παρασκευή (18.05.2018) τονίζοντας ότι συνιστά επιστροφή του αλυτρωτισμού.

Μιλώντας στη Βουλή, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής είπε: «Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη ονομασία συνιστά την επιτομή της επιστροφής του αλυτρωτισμού. Και θέλω να πιστεύω πως η κυβέρνηση δεν έχει μπει καν στην διαπραγμάτευση αυτού του ονόματος. Χθες ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε, είπε πως δεν βρίσκεται η διαπραγμάτευση σε μια καμπή κρίσιμη ώστε να αισθάνεται ότι πρέπει να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς. Σήμερα μάθαμε ότι θα μας ενημερώσει τελικώς τηλεφωνικά αύριο και εν τω μεταξύ οι διαρροές δίνουν και παίρνουν. Περιμένουμε την επίσημη ενημέρωση και ελπίζουμε ότι πράγματι η κυβέρνηση αυτή διαπραγματεύεται, όπως είπε ο πρωθυπουργός, στο όνομα όλων των Ελλήνων μια πραγματικά ολοκληρωμένη λύση».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.