Πρόγραμμα στήριξης 50 δισεκ. δολαρίων συμφώνησαν ΔΝΤ και Αργεντινή

Facebook
Twitter
LinkedIn

Πρόγραμμα στήριξης ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Αργεντινή συμφώνησαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το Μπουένος Άιρες.

Το Μνημόνιο, που είναι μεγαλύτερο από ό,τι αναμενόταν, θα έχει διάρκεια τρία χρόνια και θα επιτρέψει στην λατινοαμερικανική χώρα να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος της, μεγάλο μέρος του οποίου οφείλεται σε δολάρια.

Η κυβέρνηση του προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι ζήτησε την βοήθεια του ΔΝΤ πριν έναν μήνα, καθώς η μεγάλη αποδυνάμωση του πέσο έναντι του αμερικανικού νομίσματος ήγειρε τον κίνδυνο δημοσιονομικής κρίσης.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Νικολάς Ντουχόβνε δήλωσε πως το Μπουένος Άιρες προτίθεται να αντλήσει 15 δισεκατομμύρια άμεσα, ενώ οι υπόλοιπες δόσεις θα εκταμιευτούν ανάλογα με την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων.

Ως αντάλλαγμα για τα δάνεια στήριξης η κυβέρνηση Μάρκρι δεσμεύεται να εξαλείψει έως το 2020 το πρωτογενές έλλειμμα, που διαμορφώθηκε στο 3,9% του ΑΕΠ πέρυσι, να περιορίσει τον πληθωρισμό στο 9% έως το 2021 – σήμερα υπολογίζεται στο 25% – και να διασφαλίσει την πλήρη ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως η κεντρική τράπεζα θα πάψει να τυπώνει χρήμα για να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της κεντρικής κυβέρνησης.

Η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, χαιρέτησε την συμφωνία και τόνισε πως το σχέδιο προσαρμογής είναι σχεδιασμένο από το Μπουένος Άιρες και οι Αρχές έχουν αναλάβει την «ιδιοκτησία» του.

Η κυβέρνηση Μάκρι δέχτηκε έντονη κριτική στο εσωτερικό της χώρας για την προσφυγή της στο ΔΝΤ, που θεωρείται από μεγάλο μέρος του πληθυσμού υπαίτιο για την οδυνηρή χρεοκοπία του 2001-02.

Σε ένα σινιάλο πως τόσο οι Αρχές όσο και το Ταμείο θέλουν να διαψεύσουν την αρνητική εικόνα, η κ. Λαγκάρντ, αποσαφήνισε πως οι κοινωνικές δαπάνες δεν θα μειωθούν ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά την τριετία του προγράμματος.

«Οι Αρχές δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν ένα ελάχιστο όριο για δαπάνες κοινωνικής μέριμνας», είπε, προσθέτοντας πως εάν οι συνθήκες επιδεινωθούν υπάρχει πρόνοια για αύξηση των κονδυλίων που προορίζονται για «κοινωνικές προτεραιότητες».

Το πρόγραμμα θα πρέπει να επικυρωθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, που αναμένεται αν συνεδριάσει επί του ζητήματος εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.