Συμφωνία ,το ξημέρωμα,για την Ελλάδα στο Eurogroup…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Aισιόδοξη  και ιστορική συμφωνία για την Ελλάδα .  Oι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης,κατέληξαν, έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup. Συμφωνήθηκαν μέτρα για το χρέος σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, καθώς και ενισχυμένη εποπτεία με «σεβασμό» προς τη χώρα.Βασικά σημεία της συμφωνίας:

► Δέκα χρόνια στην επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων του EFSF.

► Περίοδος χάριτος δέκα ετών.

► Στα 15 δισ. ευρώ το ύψος της τελικής δόσης προς την Ελλάδα, από τα οποία τα 3,5 δισ. μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή μέρους του χρέους. Με τον τρόπο αυτό διαμορφώνεται «μαξιλάρι» ρευστότητας που αγγίζει τα 25 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι σχετικές συζητήσεις, το ΔΝΤ είχε πιέσει για μία νέα αναβολή πληρωμών στα δάνεια του EFSF όχι μικρότερη από 15 χρόνια, όταν η Γερμανία συζητούσε για 3-5 χρόνια το πολύ.​ Η Ελλάδα είχε καταθέσει συμβιβαστική πρόταση για 7ετή επιμήκυνση αυτών των δανείων.

Με βάση όσα αποφασίστηκαν την Πέμπτη στο Eurogroup, το ελληνικό χρέος γίνεται βιώσιμο μεσοπρόθεσμα κι η χώρα αποκτά «μαξιλαράκι» ασφαλείας (υπολογίζεται στα 24,1 δισ. ευρώ) που θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα (22 μηνών, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους), όταν η Ελλάδα θα επιχειρεί να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές.

Ωστόσο, δεν έχει επιλυθεί το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, όπως επισήμαναν τόσο ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, όσο κι η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Βεβαίως, στο Eurogroup αναφέρθηκε ότι οι Ευρωπαίοι μπορούν να υιοθετήσουν περαιτέρω μέτρα για το χρέος, εάν παραστεί ανάγκη.

Επίσης, η μεταμνημονιακή εποπτεία θα είναι ενισχυμένη αλλά «με σεβασμό» προς τη χώρα», όπως ανέφεραν οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι ωστόσο τόνισαν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για ένα νέο (4ο) μνημόνιο. Βασικά στοιχεία για τη βιωσιμότητα του χρέους είναι η φιλόδοξη στρατηγική ανάπτυξη και η συνετή δημοσιονομική πολιτική. Η Ελλάδα δεσμεύεται να καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και από εκεί και πέρα η ανάλυση της Κομισιόν δείχνει ότι θα πρέπει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο, περίπου για 40 χρόνια, από το 2023 ώς το 2060.

Το Eurogroup συμφώνησε, εκτός από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που ήδη έχουν εφαρμοστεί, να πάρει και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα (σ.σ. αναφέρονται παραπάνω στα βασικά σημεία της συμφωνία). Τα μέρα αυτά θα εξεταστούν εκ νέου με βάση μία νέα ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όταν τελειώσει αυτή η περίοδος χάριτος, το 2032.

⇒ Το πλαίσιο της εποπτείας

Επισημαίνεται ότι τα μέτρα για την ελάφρυνση της χρέους πρέπει να περιλαμβάνουν κίνητρα για να διασφαλιστεί η συνεχής εφαρμογή από την Ελλάδα που έχουν συμφωνηθεί στο πρόγραμμα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για να ολοκληρωθούν οι βασικές δομικές μεταρρυθμίσεις στα συμφωνημένα χρονικά περιθώρια. Θα υπάρχουν αναφορές ανά τρίμηνο από την ομάδα εποπτείας που θα καταγράφουν την οικονομική, δημοσιονομική κατάσταση και την πρόοδο μετά τη λήξη του μνημονιακού προγράμματος. Με βάση αυτές τις αναφορές, θα καταβάλλονται τα αντίστοιχα ποσά.

⇒ ΕΛΣΤΑΤ

Σημειώνεται στο ανακοινωθέν ότι η συνεχιζόμενη νομική διαδικασία κατά στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ, είναι ένα θέμα που προκαλεί σοβαρές ανησυχίες στο Eurogroup, όπως ανησυχία προκαλεί και η διαδικασία κατά του πρώην προέδρου και στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ. Το Eurogroup σημειώνει ότι έχει πλήρη εμπιστοσύνη, ότι τα στοιχεία που παραδόθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ από το 2010 και μετά, συμβαδίζουν με τους κανόνες που ισχύουν για όλες τις χώρες μέλη.

⇒ Εκταμίευση δόσης και «μαξιλαράκι»

Αναμένεται να εκταμιευθεί η πέμπτη και τελευταία δόση από το ESM, ύψους 15 δισ. Από αυτό το ποσό, τα 5,5 δισ. θα τοποθετηθούν σε ξεχωριστό λογαριασμό για να χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους και τα 9,5 δισ. σε έναν ειδικό λογαριασμό για τη δημιουργία μαξιλαριού, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους σε περίπτωση ανάγκης. Συνολικά, το «μαξιλάρι» φτάνει τα 24,1 δισ. που θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους για περίπου 22 μήνες μετά το τέλος του προγράμματος.  ΔΝΤ

Το ΔΝΤ καλωσόρισε την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος και την περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος που πήραν σήμερα οι χώρες-μέλη. Παρότι δεν θα χρηματοδοτήσει άλλο την Ελλάδα επιβεβαιώνει τη συνεχή ανάμειξή του στην εποπτεία της Ελλάδας μετά τη λήξη του προγράμματος.

Σημειώνεται ότι στο ανακοινωθέν υπάρχει παράρτημα με το χρονοδιάγραμμα και τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η Ελλάδα στα επόμενα χρόνια.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup, οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. επικεντρώθηκαν στο τέλος μίας δύσκολης περιόδου για την Ελλάδα, η οποία εξέρχεται των μνημονιακών προγραμμάτων και οδεύει προς τη μεταμνημονιακή εποχή.
Μοσκοβισί: Μία ιστορική στιγμή

Για ιστορική στιγμή έκανε λόγο ο Γάλλος επίτροπος της Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί, αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα, τονίζοντας ότι η χώρα είναι έτοιμη «να βγει από το τούνελ» των μνημονίων.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.