Αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας απο την Fitch…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Σε αναβάθμιση της του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, σε ΒΒ- από Β, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Η προοπτική χαρακτηρίζεται σταθερή, που σημαίνει πως δεν επίκειται άμεσα νέα αναβάθμιση ούτε όμως υπάρχει κίνδυνος υποβάθμισης.

Στην ανάλυσή της η Fitch στέκεται στην επιτυχημένη ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης που δρομολόγησε την «επιτυχημένη έξοδο» από το Μνημόνιο την μεθεπόμενη Δευτέρα.

Εμφανίζεται επίσης ικανοποιημένη από τα «ουσιαστικά» μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup του Ιουνίου, αν και αποφεύγει να αναφερθεί στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα που ανησυχεί το ΔΝΤ.

Ο οίκος εκτιμά πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας ανάμεσα στο 2019 και το 2030 θα ανέλθουν στο 9% του ΑΠΕ, σαφώς καλύτερα από το όριο του 15%, ενώ επισημαίνει την δέσμευση των Ευρωπαίων να επανεξετάσουν την βιωσιμότητα του χρέους το 2033.

Η Fitch εμφανίζεται καθησυχαστική και για τις ανάγκες που θα έχει η Αθήνα κατά την πρώτη μετα-Μνημονιακή τριετία, εκτιμώντας πως το δημοσιονομικό «μαξιλαράκι» που έχει συγκροτήσει η κυβέρνηση μπορεί να αρκέσει έως το 2022, δηλαδή για πολύ μεγαλύτερο διάστημα από τους 22 μήνες που υπολογίζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Σχετικά αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις της Fitch και στο μέτωπο των δημοσιονομικών, όπου υπολογίζει πως η Ελλάδα θα χάνει οριακά τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 αλλά γενικότερα θα πετυχαίνει μέσο όρο 2,7% έως το 2030.

Εάν η χώρα μας πετύχει το 2,7% και πραγματική ανάπτυξη της τάξης του 1,6% το δημόσιο χρέος θα μειωθεί σταθερά στο 123,3% του ΑΕΠ έως το 2030, δηλαδή κατά σχεδόν εξήντα μονάδες, υποστηρίζει η Fitch.

Ο οίκος διαπιστώνει παράλληλα αυξημένη σταθερότητα του ελληνικού πολιτικού σκηνικού, και σημαντική βελτίωση στην συνεργασία ανάμεσα στην Αθήνα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς-πιστωτές.

Αυτό σημαίνει πως ο κίνδυνος απότομων ανατροπών των μνημονιακών μέτρων είναι μειωμένος, αναφέρουν οι αναλυτές, χωρίς όμως να αποκλείουν μερικές ανατροπές στο μέλλον υπό την πίεση των υψηλών δημοσιονομικών στόχων.

Πηγή:Σκάϊ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.