Φωτογραφικό υλικό με νέα στοιχεία στην δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Facebook
Twitter
LinkedIn

H δολοφονία του Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτεμβρίου 2013, στο Κερατσίνι,  και όλο το χρονικό της άγριας εκτέλεσής του,  ήρθαν στη δημοσιότητα απο το ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture .Καρέ -καρέ το φωτογραφικό υλικό δείχνει κάθε λεπτομέρεια ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Συγκλονιστική η στιγμή όταν ο Φύσσας βλέπει τον απόλυτο κίνδυνο πως προσπαθεί να σώσει την κοπέλα του.

Το ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture έχει την έδρα του στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και αποτελείται  από ομάδα επιστημόνων ,ακαδημαϊκών, αρχιτεκτόνων,δημοσιογράφων.τεχνολόγων,και άλλων ειδικών και πραγματογνώμων.Αναλαμβάνει χωρική και πολυμεσική  έρευνα  εκ μέρους διεθνών εισαγγελέων για πολιτικά ή περιβαντολογικά εγκλήματα.

Η οικογένεια του  Παναγιώτη Φύσσα,  Μαγδαληνή και Ειρήνη Φύσσα ανέθεσαν στο ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture να καταθέσει μια μελέτη για την μοιραία βραδιά πριν από 5 χρόνια.

Σκοπός της έρευνας είναι η εκ νέου εξέταση του οπτικοακουστικού υλικού που περιλαμβάνεται στην δικογραφία. Κάνει χωρική και χρονική ανάλυση των γεγονότων που προηγήθηκαν της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, έτσι ώστε να προκύψει η τοποθέτηση των αστυνομικών των ομάδων ΔΙΑΣ 408-01 και 410-01 σε σχέση με το σημείο της δολοφονίας, καθώς και άλλων εμπλεκομένων προσώπων που υπήρξαν μάρτυρες στο συμβάν.

Από την μελέτη προκύπτουν ερωτήματα για την στάση της ΕΛ.ΑΣ. Καθώς -όπως αποδεικνύεται από το οπτικοακουστικό υλικό – αν και είχαν φτάσει στην περιοχή πέντε λεπτά πριν από το συμβάν, αποφάσισαν να κάνουν τον κύκλο του οικοδομικού τετραγώνου, γεγονός που δεν διαβίβασαν στο κέντρο επιχειρήσεων της ΔΙΑΣ, ούτε ανέφεραν στις μαρτυρίες τους.

Στην σκηνή του εγκλήματος έσπευσαν δύο ειδικές μονάδες δράσης δίκυκλης αστυνόμευσης ΔΙ.ΑΣ. (408-01 ‘Κερατσίνι’ και 410-01 ‘Πέραμα’). Οι οκτώ αστυνομικοί που παρίσταντο στο σημείο ισχυρίστηκαν στις μαρτυρικές τους καταθέσεις ότι έφτασαν πολύ αργά για να αποτρέψουν την επίθεση.

Αντίθετα με τις μαρτυρίες των αστυνομικών, πληθώρα αυτοπτών μαρτύρων τους τοποθετούν κοντά στην σκηνή του εγκλήματος, μερικά λεπτά πριν από τη δολοφονία. Ενώ οι αστυνομικοί υποστήριξαν τις αρχικές τους καταθέσεις ενώπιον του δικαστηρίου, αυτές παρουσιάζουν αξιοσημείωτες ασυνέχειες, και εγείρουν σημαντικά ερωτήματα ως προς την αξιοπιστία τους.

Ο 34χρονος Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε με μαχαίρι στο Κερατσίνι, στην Αθήνα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 18 Σεπτεμβρίου 2013. Ο φερόμενος ως δολοφόνος, Γεώργιος Ρουπακιάς συνελήφθη επ’ αυτοφώρω στην σκηνή του εγκλήματος καθ’ υπόδειξη του θύματος, ενώ, σύμφωνα με μαρτυρίες, είχε προηγηθεί ολιγόλεπτη οργανωμένη επίθεση από άτομα που έφεραν διακριτικά της Χρυσής Αυγής. Ο ίδιος ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία φέρεται να ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής, και συγκεκριμένα του Πυρήνα Νίκαιας.

Η παρούσα αναφορά ερευνά την φερεγγυότητα των μαρτυριών αυτών και συνοδεύει τη σχετική μελέτη σε μορφή βίντεο που υποβλήθηκε στο δικαστήριο την 19η Ιουλίου 2018.

Το κέντρο αναλαμβάνει χωρική και πολυμεσική έρευνα εκ μέρους διεθνών εισαγγελέων, ανθρωπιστικών οργανώσεων, καθώς και άλλων πολιτικών ή περιβαντολογικών μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ). Η έρευνα του Forensic Architecture έχει παρουσιαστεί στο παρελθόν σε εξεταστικές επιτροπές ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και σε δικαστήρια διεθνούς δικαίου.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.