Το “Απο Μηχανής Θέατρο” παρουσίασε το νέο του πρόγραμμα

Facebook
Twitter
LinkedIn

της Λαμπριάνας Κυριακού

Όταν το θέατρο το  ασπαστείς με απόλυτο σεβασμό και πίστη, στο τέλος της διαδρομής, διαπιστώνεις ότι  αυτό το είδος Τέχνης, σε ανταμείβει με τον καλύτερο τρόπο.  Και το «Από Μηχανής Θέατρο» από πέρυσι που πέρασε στα χέρια της Άννας Ελεφάντη και του Δημήτρη Μυλωνά, εντάχθηκε στα θέατρα, που ποιούν ένα αξιόλογο  έργο.

«Νομίζουμε ότι το περυσινό πείραμα πέτυχε.  Το  «Από μηχανής θέατρο», έδωσε το στίγμα του και άνοιξε τις πόρτες του σε κοινό και καλλιτέχνες για να γίνει ένα πολυφωνικό σημείο καλλιτεχνικής συνάντησης και διαλόγου. Φέτος δουλέψαμε ακόμα πιο σκληρά με όραμα» ήταν τα πρώτα λόγια της  Άννας Ελεφάντη, στην συνέντευξη τύπου, που έγινε με αφορμή την παρουσίαση του προγράμματος για την νέα θεατρική σεζόν 2018 -2019.

«Η φετινή χρονιά για το “Από Μηχανής θέατρο είναι πιο σημαντική από την περυσινή.  Φέτος πρέπει να αποδείξουμε  ότι ανήκουμε στο ελληνικό θέατρο και έχουμε  θεατρική ταυτότητα. Προσπαθούμε  να κάνουμε ένα θέατρο συνόλου – ένα ρεπερτόριο που απευθύνεται στο ευρύ κοινό, χωρίς να μειώνεται το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.» συμπλήρωσε ο Δημήτρης Μυλωνάς.

Το  πρόγραμμα του «Από Μηχανής» θεάτρου,  περιλαμβάνει 16  νέες παραγωγές,  συν 2 επαναλήψεις. Την «Εθνικός Ελληνορώσων» του Αντώνη Τσιοτσιόπουλου, και την  «My Story, vol2» του Σωτήρη Μετζέλου που θα κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 6 Οκτωβρίου στις 23:30.

Στο πρόγραμμα του θεάτρου εντάχθηκε το έργο  «Η Απειλή» της Άρτεμης Μουστακλίδου. Η παράσταση ξεκίνησε την επιτυχημένη της πορεία το Μάρτιο του 2017 ως παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και ταξίδεψε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Τον Ιούλιο του 2018 παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ AVIGNON OFF για 23 παραστάσεις. Στο Από μηχανής Θέατρο θα κάνει πρεμιέρα στις 24 Σεπτεμβρίου και θα παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

ΠΑΙΖΟΥΝ:  Αιμιλία Βάλβη, Παναγιώτης Παπαϊωάννου – Από 26/11: Άννα Ελεφάντη, Θοδωρής Σκυφτούλης


Την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, θα κάνει πρεμιέρα το ψυχολογικό θρίλερ «FROZEN” της Bryony Lavery, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη.  Πρόκειται για ένα έργο που αποτελείται από τρία πορτραίτα: Ενός σήριαλ κίλερ, μιας δικαστικής ψυχιάτρου και μιας μητέρας που η κόρη της είναι ένα από τα θύματα του δολοφόνου. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα δούμε τον ίδιο το σκηνοθέτη, την  Έφη Μουρίκη και τη  Δέσποινα Κούρτη.

Όπως δήλωσε ο Σωτήρης Χατζάκη  «Είναι μια δυνατή και δύσκολη δουλειά, που έχω την τιμή και τη χαρά, την παραγωγή να την κάνει η εταιρία «Οκταγωνο» του Βλαδίμηρου Κυριακίδη, ο οποίος τον προσκάλεσε και  πρότεινε να σκηνοθετήσει  και να παίξει  ταυτόχρονα.



 

Παγκόσμια πρεμιέρα, σε συνεργασία με τη θεατρική ομάδα New Fangled Stages  θα κάνει τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου το έργο του διακεκριμένου Καναδού  ηθοποιού, Bruce Gooch «Tangled Gardens / Ο Κήπος».  Την Ελληνική εκδοχή του έργου θα σκηνοθετήσει ο Δημήτρης Μυλωνάς, με πρωταγωνιστές το Στέλιο Μάινα και την Κάτια Σπερελάκη, ενώ το  αγγλικό έργο σκηνοθετούν ο Jon Osbaldestion και jon D. Rydl και θα παίζουν οι Bruce Gooch και Lynn Vogt. Ένα θεατρικό εγχείρημα που λειτουργεί σαν μια δημιουργική γέφυρα πολιτισμού και ανταλλαγής απόψεων.  Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δυο παραστάσεις μετά την πρεμιέρα τους στο Από Μηχανής Θέατρο, θα παίξουν στον Καναδά.  Η Αγγλική παράσταση θα παίξει 29/11 – 6/12 και 13/12 ενώ η Ελληνική, θα παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00.

 


Ο Δημήτρης Μυλωνάς, σκηνοθετεί δυο σπουδαίους ηθοποιούς, τον Νικήτα Τσακίρογλου και τον Χρήστο Βαλαβανίδη, στο έργο «Προσωπική Συμφωνία» του Ρόναλντ Χάργουντ. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα 7 Νοεμβρίου και θα παίζεται από Τετάρτη μέχρι Κυριακή.

Το έργο του Ρόναλντ Χάργουντ, βασίζεται στα  πραγματικά ημερολόγια του σπουδαίου μαέστρου Βίλχελμ  Φουρτβένγλερ, τα οποία κρατούσε κατά τη διάρκεια της ανάκρισης του. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στο κατεχόμενο Βερολίνο, ο Φουρτβένγλερ θα κατηγορηθεί για την σχέση του με το Ναζιστικό Καθεστώς και θα υποβληθεί σε ανάκριση από τους Αμερικανούς….

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο πολιτισμού και Αθλητισμού.


Το «Από Μηχανής Θέατρο» παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το πολυαναμενόμενο έργο του Colm Toibin «Η Διαθήκη της Μαρίας» (The Testament of Mary) σε μετάφραση Κατερίνας Βαλαβανίδη και σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά. Ερμηνεύει η Ασπασία Κράλλη.

«Θυμάμαι τα πάντα. Η μνήμη καταλαμβάνει μέσα στο σώμα μου τόσο χώρο όσο καταλαμβάνουν το αίμα και τα κόκκαλα.»

Αυτά είναι τα λόγια της Μαρίας. Μιας μητέρας που της άρπαξαν τον γιό και τον έχασε για πάντα.

 


Από την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019 θα κάνει πρεμιέρα  ο θεατρικός μονόλογος «Φινιστρίνι» του Βασίλη Ρίσβα, σε σκηνοθεσία του Πέτρου Φιλιππίδη.

Το «Φινιστρίνι» είναι μια καταγραφή των νευρώσεων και της αυτοαπομόνωσης  του σύγχρονου ανθρώπου. Είναι το παράθυρο που κλείνουμε και σφραγίζουμε για να μην βλέπουμε και να μην ακούμε τι γίνεται έξω απ’ το «κελί» μας, γιατί αδυνατούμε να διαχειριστούμε τους φόβους, τις ανασφάλειες, την κατάθλιψη και την ανικανότητά μας να επικοινωνήσουμε με τους άλλους.


HOTEL MARINA

της συγγραφικής ομάδας: Ηλίας Πολλάτος, Γεράσιμος Μιχελής, Σέβη Ματσακίδου

Το Από Μηχανής Θέατρο παρουσιάζει από τις 15 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη το νέο έργο των: Ηλία Πολλάτου, Γεράσιμου Μιχελή και  Σέβης Ματσακίδου  “ Hotel Marina”


ΠΑΙΖΟΥΝ:

Γεράσιμος Μιχελής, Μαίρη Σαουσοπούλου, Τζίνυ Παπαδοπούλου,

Διονύσης Μπουλάς, Χρήστος Σταθούσης.



ΠΑΙΔΙΚΟ: ΝΑΡΚΙΣΣΟΣ & ΗΧΩ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ

των: Ελιάνας Περηφάνου & Βασίλη Οικονομού

Το επαγγελματικό θέατρο  ΘΕ.ΑΜ.Α. (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία), που στην κύρια σύνθεσή του αποτελείται από ανάπηρους ηθοποιούς), παρουσιάζει στο “Από Μηχανής Θέατρο”  τη θεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους «Νάρκισσος & Ηχώ κι άλλες μεταμορφώσεις» από την Κυριακή 21 Οκτωβρίου.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Κείμενα- Διασκευή: Ελιάνα Περηφάνου – Βασίλης Οικονόμου

Σκηνοθεσία: Ελιάνα Περηφάνου

Σκηνογραφία- Κοστούμια: Μιχάλης Σδούγκος

Μουσική: Ηλίας Κουρτπαρασίδης

Στίχοι τραγουδιών: Δήμητρα Τριανταφύλλου

Φωτογραφίες: Peny Delta

Παραγωγή: «ΘΕ.ΑΜ.Α.»


ΠΑΙΖΟΥΝ:

Έλη Δρίβα, Πάνος Ζουρνατζίδης, Κωνσταντίνος Λούκας ,Ελιάνα Περηφάνη, Ευαγγελία Σχοινά.



ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΦΩΛΙΑΣ

των Ζαχαρούλας Χρόνη & Κωνσταντίνας Καλλιβωκά


Τι γίνεται όταν τα παιδιά πέταξαν μακριά από το σπίτι-φωλιά. Τι γίνεται όταν χάνεται η ζωή ή ζωντάνια & ερημώνει το σπίτι ? “Το Σύνδρομο της Άδειας Φωλιάς” στο “Από Μηχανής Θέατρο” από την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία: Ζαχαρούλα Χρόνη, Κωνσταντίνα Καλλιβωκά

Κίνηση/Χορογραφία: Ελεάνα Νικολοπούλου

Σχεδιασμός Φώτων: Μαρία Κούτσου

Πρωτότυπη μουσική: Βασίλης Λάμπρου

Φωτογραφίες παράστασης:Νίκος Δελληγιάννης

Οργάνωση Παραγωγής: Τέχνης Πολιτεία


ΠΑΙΖΟΥΝ:

Παναγιώτης Μπουγιούρης, Ηρώ Πεκτέση, Μιχάλης Αβράτογλου  ,Νικόλας Φραγκιουδάκης.



ΜΑΤΙΑ ΠΑΝΤΟΥ, ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ Τ΄ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΑΤΙΑ

του Αλέξανδρου Λυκούρα

Στο “Από Μηχανής Θέατρο” θα παρουσιαστεί από το Σάββατο 19 Οκτωβρίου ένας μονόλογος με θέμα τον έρωτα, “Μάτια Παντού, αναζητώντας  τ΄αγαπημένα μάτια” του Αλέξανδρου Λυκούρα.

Mια μοναχική σκηνική αναζήτηση για την ανάγκη να βρούμε δυο αγαπημένα μάτια και να συνδεθούμε μαζί τους σε μια κοινή πορεία.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Λυκούρας

Δραματουργία: Παναγιώτα Κωνσταντινάκου

Σκηνικά: Άννα Μαγουλιώτη

Κοστούμια: Μυρτώ Σαρμά

Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης

Μουσική: Δημήτρης Σμαΐλης

Επιμέλεια Κίνησης: Αγγελική Τρομπούκη

Φωτογραφίες:Κέλλυ Φίλιου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κανελλίνα Μενούτη, Ισμήνη Κωνσταντινοπούλου


ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ:

Ο Αλέξανδρος Λυκούρας


 

ΛΑ ΠΟΥΠΕ

του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη

Η Ρίκα και ο σκαραβαίος της επιστρέφουν στη σκηνή. Δέκα χρόνια μετά την πρώτη του παράσταση, παράσταση-ορόσημο στο ελληνικό θέατρο, το εμβληματικό έργο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη «ΛΑ ΠΟΥΠΕ» επιστρέφει και παρουσιάζεται στο “Από Μηχανής Θέατρο” από τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 18:30 σε σκηνοθεσία Σεβαστιάνας Αναγνωστοπούλου, με τη Θεοδώρα Τζήμου σε ένα ρεσιτάλ ερμηνείας.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Κείμενο: Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης

Σκηνοθεσία – Βίντεο – Sound design: Σεβαστιάνα Αναγνωστοπούλου

Κοστούμια: Μιράντα Θεοδωρίδου


ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ:

Η Θεοδώρα Τζήμου


 


ΤRASHMAN’S DILEMMA

του Bruce Gooch


Η διεθνής ομάδα New Fangled Stages με τους ηθοποιούς Lynn Vogt και Bruce Gooch από το Τορόντο, τον Jon Osbaldeston από το Λονδίνο και τον Davydd Cook, Καναδό ηθοποιό που ζει στην Ελλάδα, συναντιέται για να παρουσιάσει  στο “Από Μηχανής Θέατρο” για τρεις μόνο παραστάσεις (30/11, 7/12 & 14/12) το “Trashman’s Dilemma” του Bruce Gooch, που απέσπασε εξαιρετικές κριτικές στο εξωτερικό.

Η διεθνής αυτή ομάδα συναντήθηκε τελευταία το 2016 στην Νέα Υόρκη όπου το έργο επιλέχτηκε και συμμετείχε στον τελικό του Off Broadway New York New Works Festival.

.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία: Company Collaboration


ΠΑΙΖΟΥΝ: Lynn Vogt, Bruce Gooche, Jon Osbaldeston, Davydd Cook



Ο ΕΡΑΣΤΗΣ

Του Harold Pinter


Τον «Εραστή» του Χάρολντ Πίντερ, του θεατρικού συγγραφέα με την μεγαλύτερη επιρροή στο μεταπολεμικό θέατρο, θα παρουσιάσει στο «Από Μηχανής Θέατρο» από την Δευτέρα 28 Ιανουαρίου η ομάδα ΗΘΩ.

Την ιστορία ενός ζευγαριού καταγράφει ο Χάρολντ Πίντερ στον “Εραστή”, στήνοντας για τους ήρωες του ένα ευφυές παιχνίδι με τον χρόνο και τον έρωτα. Οι ερμηνείες αυτού που συμβαίνει μπορεί να είναι ατελείωτες, το μόνο που είναι σίγουρο όμως, είναι ότι έχουμε έναν άνδρα και μια γυναίκα επί σκηνής. Τα υπόλοιπα –  η προσωπικότητά τους, η κοινωνική τους κατάσταση, οι συνήθειές τους – όλα είναι σχετικά.

Ως μότο της παράστασης θα σταθούν τα λόγια του ίδιου του Πίντερ:

“Δεν υπάρχει απόλυτος διαχωρισμός ανάμεσα στο πραγματικό και στο μη πραγματικό ούτε ανάμεσα στην αλήθεια και στο ψέμα. Ένα πράγμα δεν είναι κατ΄ ανάγκην είτε αληθινό είτε ψεύτικο. Μπορεί να είναι ταυτόχρονα αληθινό και ψεύτικο.”


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Μετάφραση: Χρύσα Κοτταράκου

Σκηνοθεσία: Λένα Φιλίπποβα

Σκηνικά – κοστούμια: Χρήστος Κωνσταντέλλος

Φωτογραφίες: Τσέτσι Τσάνκοβ

Επιμέλεια κίνησης: Στέφανι Τσάκωνα

Art direction: Ιζαμπέλ Οριόν

Βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννα Ζέρβα


ΠΑΙΖΟΥΝ:

Χρύσα Κοτταράκου, Κωνσταντίνος Παράσης.


MOONWALK  του Γιωργή Τσουρή

Η Εταιρεία Θεάτρου Ma non troppo και ο Γιώργος Παλούμπης, επιστρέφουν στο  «Από Μηχανής Θέατρο» με ένα καινούργιο νεοελληνικό έργο και μια παράσταση για γερά νεύρα… «Moonwalk».

Μετά από δύο άκρως πετυχημένες συνεργασίες («Χαρτοπόλεμος», «Τα λουλούδια στην Κυρία»), η ίδια ομάδα συντελεστών με κειμενογράφο τον Γιωργή Τσουρή και σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη της παράστασης και την Βάλια Παπακωνσταντίνου, δημιουργούν ένα νέο έργο συγκρούσεων και ανατροπών. Με κοινό άξονα το εδώ και το τώρα της Ελλάδας και το εναγώνιο αίτημα για σύγχρονη νεοελληνική δραματουργία, ξεδιπλώνεται άλλη μια ιστορία θρίλερ με χιούμορ και σκληρό  ρεαλισμό που καταλύει επί σκοπού τις διακριτές γραμμές ανάμεσα σε δράμα και κωμωδία.

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στον ηθοποιό και συγγραφέα Βαγγέλη Ρωμνιό που έφυγε από τη ζωή στα 36 του χρόνια, πριν προλάβει να εκπληρώσει μαζί με την υπόλοιπη ομάδα το νέο αυτό εγχείρημα.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Συγγραφέας: Γιωργής Τσουρής

Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης

Δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Παλούμπης –  Βάλια Παπακωνσταντίνου

Σκηνικά: Κωνσταντία Μαρδίκη

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα

Φωτισμοί: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου

Μουσική-Video εγκατάσταση: Γιωργής Τσουρής

Σκηνικά: Κωσταντίνα Μαρδίκη

Σχεδιασμός μακιγιάζ: Άρτεμις Βαλτάτζη

Φωτογραφίες: Γεωργία Παναγοπούλου-Ανδρέας Παπακωνσταντίνου

Βοηθός σκηνοθέτη: Γιωργής Τσουρής


ΠΑΙΖΟΥΝ:

Αμαλία Αρσένη, Γιωργής Τσουρής, Βάλια Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Χριστοδούλου, Άννα Πατητή.



ΤΟ ΓΑΜΟΠΙΛΑΦΟ ή ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΒΗΤΑ

Του Πάρι Τακόπουλου

«Το Γαμοπίλαφο ή Περιμένοντας την Βήτα», είναι ένα αφιέρωμα στον Σάμιουελ Μπέκετ, ένα ψηφιακό μεταπλατωνικό θεατρικό συμπόσιο σε δύο πράξεις το οποίο θα παρουσιαστεί το «Θεατρικό Φυτώριο Αίγινας» στο «Από Μηχανής Θέατρο» από τις 6 Μαΐου 2019.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία :Νίκος Καλαμό

Σκηνογραφία :Βέρα Ζεύκη

Ενδυματολόγος:Catherine Suen, Μάρω Ζαχαρογιάννη

Σχεδιασμός Φωτισμού : Παπακυριαζής Βασίλης

Φωτογράφιση, Trailer :Πάτροκλος Σκαφίδας

Βοηθός σκηνοθέτη :Γιολέν Μαρμαρά, Δανάη Τσουρουφλή


ΠΑΙΖΟΥΝ:

Μάνια Παπαδημητρίου, Γιώργος Γιανακάκος, Νίκος Καλαμό

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.