Μ. Ζορμπά: «Κινδυνολογούν» όσοι καταγγέλουν εκποίηση των ακινήτων και μνημείων του ΥΠΠΟΑ

Facebook
Twitter
LinkedIn

Για «κινδυνολογία» έκανε λόγο σήμερα η υπουργός Πολιτισμού, ερωτώμενη σχετικά με τις πρόσφατες καταγγελίες περί παραχώρησης 10.119 ακινήτων και μνημείων του ΥΠΠΟΑ, στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ).

Η κ.Ζορμπά, σε συνέντευξη της σήμερα σε εκπομπή του Α Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, εξέφρασε μάλιστα την απορία: «Πώς συμβαίνει κι ενώ ο νόμος του 2016 (παρ. 4 του άρθρου 196) διασφαλίζει ότι τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν παραχωρούνται στην ΕΤΑΔ Α.Ε, να κυκλοφορεί σήμερα ενάμιση χρόνο μετά την ψήφιση του με μια κινδυνολογική προσέγγιση;»

Η υπουργός Πολιτισμού επανέλαβε ότι « η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι αποκλειστική και αδιαπραγμάτευτη αρμοδιότητα του ΥΠΠΟ» λέγοντας χαρακτηριστικά: «τα μνημεία, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικοί τόποι, ακόμα η άϋλη κληρονομιά, δεν παραχωρούνται, δεν υπάγονται σε καθεστώς συναλλαγής, προστατεύονται. Η πολιτιστική κληρονομιά έχει κατοχυρωθεί συνταγματικά εκ μέρους του κράτους και δεν χωρά καμία συζήτηση».


Για το ίδιο θέμα μίλησε και ο υφυπουργός Πολιτισμού, Κώστας Στρατής:

«Καμία μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Πολιτισμού δεν έχει γίνει προς την ΕΤΑΔ» διαβεβαιώνει ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού, σε δήλωσή του στον τηλεοπτικό σταθμό Έψιλον σήμερα, ανέφερε επίσης πως «οι μόνες μεταβιβάσεις που έχουν γίνει, είναι εκείνες στις οποίες προχώρησε η προηγούμενη κυβέρνηση προς το ΤΑΙΠΕΔ, όπως τα ακίνητα της Πλάκας, αλλά και το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού».

«Χαίρομαι λοιπόν» συνέχισε ο κ. Στρατής «που η αντιπολίτευση συνυπογράφει σήμερα τη χθεσινή μας ανακοίνωση ότι η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας δεν εκχωρείται και δεν αποτελεί αντικείμενο συναλλαγής. Τόσο η απόφαση του υπουργού Οικονομικών, όσο και ο νόμος, είναι σαφείς και δεν επιδέχονται άλλης ερμηνείας. Από τις μεταβιβάσεις προς την ΕΤΑΔ εξαιρούνται τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, και τα ακίνητα με μεγάλη περιβαλλοντική αξία». Και καταλήγοντας δήλωσε: «Για αυτήν την κυβέρνηση, η πολιτιστική κληρονομιά είναι και θα παραμείνει αποκλειστικής διαχείρισης του υπουργείου Πολιτισμού. Όσον αφορά στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, αυτές οφείλονται στην κατάρρευση του πολιτικού της αφηγήματος μετά την καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.