Πέθανε η διάσημη σοπράνο Μονσεράτ Καμπαγιέ

Facebook
Twitter
LinkedIn

Η ισπανίδα υψίφωνος Μονσεράτ Καμπαγιέ απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών τα ξημερώματα του Σαββάτου σε νοσοκομείο της Βαρκελώνης

Σύμφωνα με την οικογένεια της η Καμπαγιέ, νοσηλευόταν από τον περασμένο Σεπτέμβριο στο νοσοκομείο Sant Pau της Βαρκελώνης. Τα δυο τελευταία χρόνια, υπέφερε από ένα πρόβλημα στην χοληδόχο κύστη.

Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (8/10) το μεσημέρι στο  Les Corts

Η Μονσεράτ Καμπαγιέ (Montserrat Caballé, πλήρες ονοματεπώνυμο María de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folch, Βαρκελώνη, 12 Απριλίου 1933 – …) ήταν Ισπανίδα υψίφωνος και   θεωρήθηκε μια από τις καλύτερες σοπράνο του εικοστού αιώνα.

Το 1995 η Καμπαγιέ, συνεργάστηκε με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, για το άλμπουμ El Greco.

Αποφοίτησε από το Ωδείο της Βαρκελώνης το 1954 κάνοντας το  επαγγελματικό της  ντεμπούτο το 1956 στην Βασιλεία, στην παράσταση της όπερας Μποέμ του Τζιάκομο Πουτσίνι.

Το 1962, η Caballé επέστρεψε στη Βαρκελώνη και έκανε το ντεμπούτο της στο Liceu, τραγουδώντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην Arabella του Strauss. Από το φθινόπωρο του 1962 μέχρι την άνοιξη του 1963 περιόδευσε στο Μεξικό, σε ένα σημείο τραγουδώντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο Manon του Massenet στο Palacio de Bellas Artes. Ακολούθησαν αρκετές επιτυχημένες εμφανίσεις στο Liceu το 1963.

Τον Δεκέμβριο του 1965 επέστρεψε στο Carnegie Hall για τη δεύτερη όπερα bel canto, τραγουδώντας το τμήμα της Βασίλισσας Ελισάβετ Ι στο πρόσφατα ανακαινισμένο Roberto Devereux του Donizetti. Η Caballé έκλεισε το έτος με το ντεμπούτο της στο Metropolitan Opera στις 22 Δεκεμβρίου 1965, ερμηνεύοντας  την Marguerite στο Faust του Gounod, απέναντι από τον John Alexander στον τίτλο και τον Justino Díaz ως Méphistophélès. Αυτή η παράσταση σηματοδότησε επίσης το ντεμπούτο του Sherrill Milnes στο Met στο ρόλο του Valentin.

Το 2015, η Caballé διώκεται για φοροδιαφυγή.  Παραδέχθηκε ότι παρά το γεγονός ότι ζούσε στην Ισπανία, είχε εγγραφεί στην Ανδόρα για να αποφύγει την πληρωμή φόρου στην Ισπανία. Τον Δεκέμβριο του 2015, το ισπανικό δικαστήριο διαπίστωσε ότι ήταν ένοχος  και της παρέδωσε ποινή φυλάκισης έξι μηνών, καθώς και την καταβολή χρηματικού πρόστιμου ύψους 254.231 ευρώ (280.000 δολαρίων). Απαγορεύτηκε επίσης να λαμβάνει δημόσιες επιδοτήσεις για περίοδο 18 μηνών

Η Caballé παντρεύτηκε τον Ισπανό τενόρο, Bernabé Martí το 1964. Έχουν δύο παιδιά. Η κόρη τους Montserrat Martí,  είναι επίσης σοπράνο.

Λαμπριάνα Κυριακού

{youtube}QhtErfkMlJc{/youtube}

 



 


Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.