Το Αιγαίο και ο Νίκος Γκάτσος…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Του Κώστα Μαρδά

Ένα παραμύθι που επαναλαμβάνουν ορισμένοι τηλεοπτικοί αναλυτές, είναι ότι η Τουρκία δεν έχει- λέει- το επιστημονικό προσωπικό για να κάνει γεωτρήσεις και άρα η έξοδος της πλατφόρμας Μπαρμπαρός είναι για …επικοινωνιακούς λόγους. Και το επαναλαμβάνουν, ενώ το γεωτρύπανο ξεκινάει το χτύπημα 60 μίλια από την Αττάλεια !

Επειδή το επιχείρημα αυτό το ακούω εδώ και μέρες, έκανα ρεπορτάζ.

Τηλεφώνησα στον πιο ειδικευμένο δημοσιογράφο της κυπριακής εφημερίδας Φιλελεύθερος, ο οποίος παρακολουθεί αλλά και αναλύει τις κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ εδώ και δέκα τουλάχιστον χρόνια. Είναι ο Πέτρος Θεοχαρίδης, ο πρύτανης του ρεπορτάζ ΑΟΖ. Και μου είπε: “Η αδυναμία αυτή υπήρχε προ μηνός… Έγραψα τότε για την παραίτηση επιστημόνων και την αγγελία της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου για νέες προσλήψεις…

Ήδη ο Ερντογάν ξεπέρασε αυτές τις ελλείψεις με νέο τεχνικό προσωπικό Αζέρων, Νορβηγών και Αμερικάνων”. Τον ρώτησα επίσης για το άλλο παραμύθι , ότι το καλοκαίρι του 2017 η Τουρκία δεν τόλμησε – λέει- να πλησιάσει το οικόπεδο 11 της Γαλλικής Total, γιατί το Παρίσι απείλησε να… ρίξει στο ψαχνό . Απάντηση: “Ουδέποτε υπήρξε επίσημη ή ανεπίσημη διαμήνυση στρατιωτικής δράσης προς την Τουρκία.

Πράγματι, η Γαλλία είχε στην περιοχή δύο πλοία , τα οποία ανήκουν στη Δύναμη Επιτήρησης του Λιβάνου, που τα επισκέφθηκε η υπουργός Άμυνας”. Τον ευχαρίστησα και συνεχίζω: Αυτά τα δύο γεγονότα ήταν αρκετά να γραφτούν σε διάφορα… εθνικοαπελευθερωτικά ιστολόγια τίτλοι όπως: “Ασπίδα της Γαλλίας στη γεώτρησή της!” . Παρακολουθώντας ώρα με την ώρα την εκκολαπτόμενη κρίση από το 2014 έως σήμερα και έως αύριο και … μεθαύριο , επιβεβαίωσα την εκτίμηση μου που αναλύω στη νέα έκδοση της αφηγηματικής μελέτης μου ΠΡΟ- ΙΜΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ (εκδόσεις Ι. Σιδέρης ). Ποια; Οτι ο Ερντογάν έχει λίγο… παραπάνω στρατηγικό μυαλό από μας: Περίμενε να δει αν το κοίτασμα είναι κερδοφόρο, στέλνοντας παράλληλα το ερευνητικό Μπαρμπαρός στην υπόλοιπη θαλάσσια έκταση της Κύπρου, χωρίς να εμποδισθεί από Λευκωσία- Αθήνα- Ουάσιγκτον- Βρυξέλλες- Μόσχα- Παρίσι … Τελικά τον Οκτώβριο του 2017 η Total ανακοίνωσε ότι το κοίτασμα δεν προσφέρεται για εκμετάλλευση …

Έτσι, απέφυγε έναν περιττό τσαμπουκά. Παρ΄όλες τις πανηγυρικές διαψεύσεις των αναλυτών, λανσάρεται τώρα το νέο αφήγημα ότι η Άγκυρα δεν τολμά να παρενοχλήσει το οικόπεδο 10 της αμερικανικής Exxon Mobil διότι- λέει – θα παρέμβει ο Έκτος Στόλος. Χωρίς να αποκλείω μια αμερικανική παρέμβαση , σκέπτομαι απλά, λογικά αλλά και ιστορικά: Γιατί ο Ερντογάν να προκαλέσει ρήξη με τον Τραμπ (αν και τον έχω ικανό …) και να μην κάνει το πολύ απλό: Να αποφύγει το αμερικανικό οικόπεδο 10 και να κάνει γεώτρηση σε ένα από τα διπλανά οικόπεδα που δεν έχουν ανατεθεί σε ξένη εταιρεία. Στην περίπτωση αυτή , θεωρώ απίθανο να αρχίσει κάποιο πλοίο των ΗΠΑ τους… κανονιοβολισμούς κατά του τουρκικού γεωτρύπανου. Αντιθέτως: Πρέπει η κυπριακή Δημοκρατία (που δεν έχει πολεμικό στόλο, παρά μόνο ακταιωρούς) ή η Ελλάδα να εκδιώξει το Φατίχ. Κυρίες, δεσποινίδες και κύριοι και αγαπητά μας παιδιά και φίλοι του Facebook : Πάμε για μεγάλη κρίση διαρκείας με άγνωστη έκβαση. Και στην πορεία αυτή, αποδείξαμε ήδη ότι με τα παρορμητικά σλόγκαν του τύπου “Μολών Λαβέ” που επαναλαμβάνει ο πρώτος ασόβαρος Έλληνας , ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και με αναλύσεις ότι κοτζάμ Τουρκία δεν διαθέτει…. μηχανικούς πετρελαίου, αποδείξαμε εκ νέου ότι δεν είμαστε σοβαροί.΄ Όλοι… Κυβερνώντες και κυβερνώμενοι” και μίντια. Αν δεν σοβαρευτούμε , αποφεύγοντας τους εθνικιστικούς μύθους περί …”εγκλωβισμένου Ερντογάν”, θα ισχύσει στο άμεσο μέλλον το ποίημα του Μεγάλου Νίκου Γκάτσου που έχει προφητεύσει ένα Μνημόνιο στο Αιγαίο :(Με την υπόμνηση ότι δεν είναι όλο δικό μας …).

“Αχ με τέτοιους κυβερνήτες
θα σε φαν οι Αρβανίτες
Και με γείτονα χυδαίο
θα το χάσεις το Αιγαίο”

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.