Ο θάνατος του Κωνσταντίνου Κατσίφα από πυρά Αλβανών αστυνομικών ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου συνεχίζει να δοκιμάζει τις σχέσεις των δύο χωρών παρά την προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι. Μία ημέρα μετά την κηδεία του 35χρονου, το υπουργείο Εσωτερικών της Αλβανίας αποφάσισε να απαγορεύσει την είσοδο σε 52 Έλληνες πολίτες στη γειτονική μας χώρα. Ουσιαστικές διευκρινίσεις ζητά από την Αλβανία το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Πρόκειται για 52 πολίτες που παρέστησαν χθες στην κηδεία του Κ. Κατσίφα και κατηγορούνται για αντι-αλβανική, εξτρεμιστική συμπεριφορά σε βάρος της γειτονικής μας χώρας.
Σύμφωνα με όσα είπε ο Αλβανός υπουργός Εσωτερικών Σαντέρ Λεσάι, τα όσα έγιναν την Πέμπτη συνιστούν «μη αποδεκτή, χυδαία και επικίνδυνη πρόκληση σε βάρος του αλβανικού κράτους και των πολιτών του από άτομα προερχόμενα από την Ελλάδα που μετέτρεψαν μια κηδεία σε εξτρεμιστική εκδήλωση».
Διευκρινήσεις ζητά το Ελληνικό ΥΠΕΞ
Ουσιαστικές διευκρινίσεις για την απόφαση των αλβανικών αρχών, ζητά από την Αλβανία το υπουργείο Εξωτερικών.
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών τονίζει ότι «στην ευαίσθητη αυτή συγκυρία αναμένουμε η Αλβανία να απέχει από δηλώσεις και ενέργειες που επιβαρύνουν το κλίμα των σχέσεων μας».
Τέλος, διαβεβαιώνει πως «παραμένουμε προσηλωμένοι στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, αλλά περιμένουμε το ίδιο και από τους γείτονές μας».
Μικροπολιτικά συμφέροντα και εθνικιστικές κορόνες
Στο εσωτερικό της χώρας κυριάρχησαν μικροπολιτικά συμφέροντα και εθνικιστικές κορόνες. Με αφορμή ανάρτηση του Έντι Ράμα, αντέδρασαν από τη Νέα Δημοκρατία ο Γιώργος Κουμουτσάκος και ο Βασίλης Κικίλιας.
Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας κάνει λόγο για «απαράδεκτες και προκλητικές» αποφάσεις και δηλώσεις από μεριάς του Αλβανού πρωθυπουργού και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «σιωπά και αποθρασύνει».
Σε υψηλούς τόνους και η τοποθέτηση του Βασίλη Κικίλια, μέσω του ΑΝΤ1, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Έντι Ράμα προσφέρει πολύ κακές υπηρεσίες στη χώρα του.
Τη στιχομυθία του Έντι Ράμα με τον πολίτη (ο οποίος υπογράφει με ψευδώνυμο) δημοσιοποίησε μέσω του δικού του προφίλ στο Facebook ο γνωστός συγγραφέας, αρθρογράφος και ιστορικός Γκαζμέτ Καπλάνι, ο οποίος έχει ζήσει και εργαστεί και στην Ελλάδα.
πηγή:Efsyn