Τα παραπάνω λόγια αποτελούν κομμάτι μιας ανακοίνωσης που εξέδωσε τον Ιανουάριο του 2017 ο καθηγητής του Τομέα Διοίκησης & Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας και αναπληρωτής κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), Νίκος Μανιαδάκης.
Είναι η πρώτη από τις συνολικά δύο δημόσιες τοποθετήσεις του από τότε που το όνομά του ενεπλάκη στο σκάνδαλο της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis.
Είναι πολύ πιθανό ο κ. Μανιαδάκης να μην προέβη στη συνέχεια σε κάποια άλλη δήλωση, επειδή ένα μήνα αργότερα -τον Φεβρουάριο του 2017- δύο δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» απέδειξαν πως ο κ. καθηγητής και συμμετείχε στις διαδικασίες τιμολόγησης και είχε ουσιαστικό λόγο σε αυτές.
Ο λόγος για τα 13 μέιλ που αποκάλυψε η εφημερίδα μας, μεταξύ του κ. Μανιαδάκη και του υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη κατά το χρονικό διάστημα Αύγουστος 2013-Ιούνιος 2014.
Η ανάμειξή του αποδεικνύεται απ’ τη θεματολογία των μέιλ: αποζημίωση νέων φαρμάκων-παρατηρητήριο τιμών, διατάξεις τιμολόγησης φαρμάκων, συνομιλίες για θέματα υγείας με τον ΟΟΣΑ, υπουργικές αποφάσεις για προαπαιτούμενα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, υπουργικές αποφάσεις για τα ογκολογικά φάρμακα, πρόταση τιμών αναφοράς φαρμάκων.
Ενα εξ αυτών, με ημερομηνία 20 Ιανουαρίου 2014 αποστέλλεται από τον κ. Μανιαδάκη προς τον υπουργό Υγείας και έχει θέμα: «Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης». Το κείμενο που συνόδευε το μέιλ έλεγε τα εξής: «Βασιλεία (σ.σ. η ιδιαιτέρα του υπουργού), αυτήν εδώ να υπογράψει πριν φύγουμε σήμερα, Νίκος». Νωρίτερα, εκείνη τη μέρα η Διεύθυνση Φαρμάκων και Φαρμακείων του υπουργείου Υγείας είχε στείλει τόσο στον υπουργό όσο και σε άλλες υπηρεσίες του υπουργείου το τελικό προς υπογραφή σχέδιο που αφορούσε διατάξεις τιμολόγησης φαρμάκων (αριθμ. οικ. 325/5851/Γ.Π./20.1.2014) και μπήκε σε ΦΕΚ την επόμενη μέρα (ΦΕΚ Β’ 88/21-01-2014).
Η παραδοχή του Αδωνι
Σε απάντησή του στην εφημερίδα μας ο κ. Γεωργιάδης είχε παραδεχτεί ότι ο κ. Μανιαδάκης ήταν άτυπος σύμβουλός του αλλά ότι δεν συμμετείχε στην τιμολόγηση. Αντιθέτως, όπως έγραφε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., «ειδικά ο κ. Μανιαδακης δεδομένης της διεθνούς φήμης του και σταδιοδρομίας ήταν και αξιόπιστος για την τρόικα και άρα ακόμη πιο χρήσιμος».
Θα ήταν ευχής έργον να μάθουμε κάποια στιγμή ποιος ήταν ο ρόλος του κ. Μανιαδάκη στη διαπραγμάτευση με τον επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου των θεσμών για την Υγεία, Τζουζέπε Καρόνε.
Βέβαια, ο κ. Μανιαδάκης δεν ήταν μόνο σύμβουλος του κ. Γεωργιάδη. Είχε βρεθεί στο πλευρό τόσο του κ. Λοβέρδου όσο και των κ. Λυκουρέντζου και Βορίδη όταν με τη σειρά τους διετέλεσαν υπουργοί Υγείας.
Ο ίδιος, στην κατάθεσή του στους εισαγγελείς Διαφθοράς πριν από έναν ακριβώς χρόνο αρνείται ότι είχε την οποιαδήποτε συμμετοχή στην τιμολόγηση των φαρμάκων.
Λίγες μέρες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2018 διαρρέει στον ηλεκτρονικό Τύπο ένα από τα έγγραφα του FBI που υπάρχουν στη δικογραφία για τη Novartis, στο οποίο φιγουράρει το όνομα του κ. Μανιαδάκη -όπως επίσης του κ. Στουρνάρα και της συζύγου του, του Κ. Φρουζή -του πρώην ισχυρού άντρα της Novartis Hellas- και άλλων τεσσάρων ανθρώπων.
Στη συνέχεια, κι ενώ η έρευνα για τη Novartis συνεχίζεται, ο κ. Μανιαδάκης περνάει τον χρόνο του ανάμεσα σε Ελλάδα, Αγγλία και Ελβετία.
Παράλληλα, συνεχίζει να δραστηριοποιείται ιδιωτικά με τη στρατηγική της υγείας μέσω μιας νέας εταιρείας με την ονομασία Evroston, στην οποία ο κ. καθηγητής κατείχε το 60%.
Αυτή ήταν η δεύτερη εταιρεία του κ. Μανιαδάκη, καθώς, όπως είχε δημοσιεύσει το περιοδικό Hot Doc το 2012, ο Νίκος Μανιαδάκης είχε μια εταιρεία, ως διαχειριστής της οποίας εμφανιζόταν η σύζυγός του και γνωστή τραγουδίστρια Χριστίνα Φαρμάκη, που εισέπραττε ποσά από φαρμακοβιομηχανίες για διάφορες μελέτες οι οποίες, παρά τις υποσχέσεις του κ. Μανιαδάκη, ουδέποτε έγιναν γνωστές.
Δηλαδή ο διαπραγματευτής του Δημοσίου με τις εταιρείες φαρμάκου εισέπραττε από τις εταιρείες, κάτι που δεν αποτελούσε μόνο θέμα ηθικής και σύγκρουσης συμφερόντων, αλλά και ουσιαστικό.
Την ίδια όμως πρακτική ακολουθούσε ο κ. Μανιαδάκης και ως καθηγητής της ΕΣΔΥ, καθώς το ίδιο διάστημα που ήταν άτυπος σύμβουλος των υπουργών Υγείας, «έτρεχε» κι έρευνες για λογαριασμό φαρμακευτικών εταιρειών. Ο ίδιος θεωρούσε ότι δεν υπήρχε κάτι παράνομο σε αυτό.
Τέσσερα φορτηγά οι… «αποσκευές»
Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά τέσσερα ήταν τα φορτηγά με τα οποία επιχείρησε να στείλει στο εξωτερικό την οικοσυσκευή του ο Νίκος Μανιαδάκης, πράγμα που αποδείκνυε πως αυτή τη φορά ο στόχος του δεν ήταν ένα απλό ταξίδι στο Λονδίνο ή τη Ζυρίχη, αλλά μια μόνιμη μετακόμιση σε άγνωστο προορισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κομβική για την εξέλιξη της υπόθεσης ήταν η συμπληρωματική κατάθεση που έδωσε ένας άλλος μάρτυρας, ο οποίος «έδειξε» τον Νίκο Μανιαδάκη ως τον άνθρωπο που ήταν ο μεσάζοντας μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών και δη της Novartis με τους εκάστοτε υπουργούς Υγείας, ενώ υπάρχουν και καταγεγραμμένες καταγγελίες για χρηματισμό του.
Συντάκτης Δημήτρης Τερζής.
Πηγή:Efsyn