Με 81 ψήφους υπέρ και μία κατά, πέρασε από την Βουλή των Σκοπίων η Συνταγματική αναθεώρηση με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών. H γειτονική χώρα ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία»
.Μετά από δύο αναβολές χθες, ο Ζόραν Ζάεφ εξασφάλισε την πλειοψηφία των 2/3 και πέρασε από την ολομέλεια της Βουλής της πΓΔΜ τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας (από Δημοκρατίας της Μακεδονίας που είναι σήμερα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ.
Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για την υπερψήφιση της συνταγματικής αναθεώρησης, που σηματοδοτεί την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τα Σκόπια, έδωσαν η Αθήνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το NATO.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ ώστε να τον συγχαρεί, όμως ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου.
Οι πολιτικοί ηγέτες και ο λαός της ΠΓΔΜ φανέρωσαν την βούλησή τους να «αδράξουν αυτή την μοναδική και ιστορική ευκαιρία για την επίλυση μίας εκ των παλαιότερων διενέξεων» στα Βαλκάνια, αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος αρμόδιος για την διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.
Οι δύο κοινοτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως η ΕΕ στηρίζει πλήρως την συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνοντας πως πρόκειται για «παράδειγμα συμφιλίωσης» σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Τόνισαν πως η ΕΕ δεσμεύεται να στηρίξει πλήρως την ΠΓΔΜ στην προσπάθειά να γίνει μέλος της.
«Συγχαίρω τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ για την τελική κοινοβουλευτική ψηφοφορία επί της συμφωνίας των Πρεσπών», έγραψε στο Twitter ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλντεμπεργκ.
Σημείωσε πως η Συμμαχία στηρίζει πλήρως την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, την οποία χαρακτήρισε «σημαντική συνεισφορά σε μία περιοχή με σταθερότητα και ευημερία».
Οι Πρέσπες θα πρέπει πλέον να κυρωθούν από την ελληνική Βουλή ώστε να τεθούν σε ισχύ. Σε μεταγενέστερη ημερομηνία θα τεθεί προς ψήφιση και το πρωτόκολλο εισδοχής της γειτονικής χώρας στο NATO.