Στις 12 το μεσημέρι η συζήτηση στη Βουλή για ψήφο εμπιστοσύνης…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Στις 12 το  μεσημέρι,  ξεκινάει στη Βουλή, η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αρχικά, ο προγραμματισμός ήταν η συζήτηση να ξεκινήσει στις 10 το πρωί, ωστόσο η έναρξη  μεταφέρθηκε δύο ώρες αργότερα μετά από αίτημα του Πάνου Καμμένου. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ο οποίος θα πάρει προφανώς τον λόγο ως αρχηγός κόμματος, ζήτησε να μετατεθεί κατά ένα δίωρο η έναρξη της διαδικασίας, προκειμένου να ολοκληρωθεί η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπ. Αμυνας.

Το βαρύ κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις κυβέρνησης- αντιπολίτευσης, ύστερα από το αλαλούμ με τις διαγραφές των υπουργών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τις «αποστασίες» των βουλευτών το υ Πάνου Καμμένου και την διαρροή Διανέλλη από την γραμμή του Ποταμιού, θα φανεί από την πρώτη στιγμή.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Φώφη Γεννηματά προσέρχονται με πρόθεση να αναδείξουν το «στημένο» διαζύγιο των Τσίπρα και Καμμένου, την μειωμένη νομιμοποίηση που θα απολαμβάνει η Κυβέρνηση, ακόμα και αν καταφέρει να συγκεντρώσει τις 151 ψ,ήφους- αφού θα στηρίζεται στις ψήφους των αποστατών βουλευτών, όπως τους αποκαλούν- ενώ θα σταθούν φυσικά και στην συναλλαγή που προκύπτει για την ψήφο των «πρόθυμων βουλευτών», δηλαδή τα τα ανταλλάγματα που έλαβαν για να στηρίξουν την κυβέρνηση. Αφού σε όλους έχουν- όπως όλα δείχνουν- υποσχεθεί θέση σε υπουργείο ή στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρας κατά ΝΔ

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται στην σημερινή του τοποθέτηση να απευθύνει ύστατο προσκλητήριο στους βουλευτές να στηρίξουν την κυβέρνηση και να…πρεσάρει με το επιχείρημα ότι «όλοι θα τεθούμε ενώπιον της ιστορίας», θυμίζοντας στο Σώμα ότι «είναι ώρα ευθύνης και ώρα του εθνικού καθήκοντος».

Ο κ. Τσίπρας, θα αναφερθεί και στα πεπραγμένα στο πεδίο της οικονομίας. Στην έξοδο της χώρας από το μνημόνιο και αναμένεται να εστιάσει στις επόμενες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης υπογραμμίζοντας ότι έχει μπροστά της οκτώ μήνες για να προχωρήσουν τα λεγόμενα «φιλολαϊκά» νομοσχέδια όπως είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού, η ρύθμιση χρεών, οι 120 δόσεις και η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Φαρμακερά σχόλια, τέλος, και εκατέρωθεν αντεγκλήσεις χαρακτηρίζουν την αντιπαράθεση κυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία. Το Μαξίμου κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για «υποκρισία και υιοθέτηση ακροδειξών πρακτικών» σε ό,τι αφορά σοτο Σκοπιανό. Με την αξιωματική αντιπολίτευση – δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη- να επιστρέφει τις κατηγορίες λέγοντας  για τον πρωθυπουργό ότι είναι ταυτισμένος με το ψέμα, την εξαπάτηση και την εθνική ταπείνωση.
Στις 12 το βράδυ της Τετάρτης η ονομαστική ψηφοφορία.

Η συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης θα κλείσει στις 12 τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και θα ακολουθήσει η ονομαστική ψηφοφορία. Θα έχουν προηγηθεί οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών που θα ανεβάσουν το θερμόμετρο στα ύψη.

Συνολικά θα μιλήσουν 60 βουλευτές. Η συζήτηση θα χωριστεί σε τέσσερα μέρη. Σε κάθε μέρος θα μιλούν 5 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, 3 από τη ΝΔ και ένας από τα υπόλοιπα κόμματα.

Ποιοί είναι οι 151

Το βράδυ της Τετάρτης, θα γνωρίζουμε αν οι υπολογισμοί του πρωθυπουργού είχαν βάση, αν και όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει όντως εξασφαλίσει τις 151 ψήφους που απαιτούνται για την κυβερνητική πλειοψηφία. Η Κατερίνα Παπακώστα θεωρείται δεδομένη αφού μετέχει στην κυβέρνηση, Ελενα Κουντουρά και Βασίλης Κόκκαλης από τους ΑΝΕΛ έχουν ήδη διαγραφεί από τον Πάνο Καμμένο ακριβώς επειδή θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις έχουν κάνει δηλώσεις νομιμοφροσύνης. Ο Κώστας Ζουράρις δεν αποκλείεται μάλιστα στον επόμενο ανασχηματισμό που θα γίνει , για να αντικατασταθούν οι υπουργοί που θα είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές, να αναλάβει το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

πηγή:ιefimerida

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.