Δηλώσεις που «αποτελούν παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας» κάνει λόγο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τη ρωσική ανακοίνωση που προηγήθηκε και η οποία αναφερόταν στη Συμφωνία των Πρεσπών.
[Πιο συγκεκριμένα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατέκρινε την Αθήνα πως αγνόησε τη γνώμη του ελληνικού λαού στο θέμα της Συμφωνίας, ενώ υποστήριξε πως υπάρχει μία «εκρηκτική κατάσταση», η οποία απειλεί τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, με αφορμή την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση.
«Την ύπαρξη εκρηκτικής κατάστασης που απειλεί να υπονομεύσει την σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια, επιβεβαιώνουν επίσης εύγλωττα τα τελευταία γεγονότα στην Ελλάδα, όπως η αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό του αρχηγού του κόμματος “Ανεξάρτητοι Έλληνες” Πάνου Καμμένου, που τάσσεται κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, η έναρξη της διαδικασίας για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση», ανέφερε η ανακοίνωση της Μόσχας.
Επίσης, σημειώνεται ότι στην Αθήνα προωθούν τη Συμφωνία των Πρεσπών, αγνοώντας την γνώμη των πολιτών της χώρας, ενώ, για δημοψήφισμα στο ζήτημα αυτό που αφορά τα ριζικά εθνικά συμφέροντα, δεν γίνεται λόγος.
Μάλιστα, η Μόσχα τονίζει ότι το ζήτημα αυτό «θα πρέπει να συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σύμφωνα με την παράγραφο 3 της απόφασης 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Απαντώντας το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. υπογράμμισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «συμβάλλει ήδη από την υπογραφή της στην εδραίωση της σταθερότητας και της ειρήνης στα Βαλκάνια», καθώς αποτελεί «ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο επίλυσης διαφορών μεταξύ δυο ανεξάρτητων κυρίαρχων κρατών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ χωρίς παρεμβάσεις τρίτων. Διαφορών που επί μακρόν υπονόμευαν την προοπτική των λαών της περιοχής να συνυπάρχουν ειρηνικά και να συνεργάζονται προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας της περιοχής».
Στη συνέχεια, το υπουργείο ανεβάζει τους τόνους απέναντι στη Μόσχα, σημειώνοντας ότι «η επίκληση πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό φίλων χωρών από το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν συνάδει με το επίπεδο που χαρακτηρίζει τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας και τους διαχρονικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των λαών μας. Παράλληλα, τροφοδοτεί έναν εύλογο προβληματισμό καθώς παραβλέπει την συντεταγμένη και αποτελεσματική δημοκρατική λειτουργία των θεσμών στην Ελλάδα, το Σύνταγμα της οποίας έχει σαφείς πρόνοιες για την αντιμετώπιση κάθε πιθανού ενδεχόμενου στην εσωτερική πολιτική τάξη, η οποία ασφαλώς και δεν αποτελεί πεδίο πρόσφορο για σχόλια από τη πλευρά τρίτων».
Το υπουργείο καταλήγει τονίζοντας τα εξής:
Εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι η Ρωσία, που αναγνωρίζει εδώ και χρόνια τη ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» θα σεβαστεί τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού στη χρήση του ονόματος Μακεδονία, θα αποκαλεί από εδώ και στο εξής τη χώρα αυτή με τη νέα συνταγματική της ονομασία, δηλαδή «Βόρεια Μακεδονία» και το κυριότερο, θα αποστεί από ανάλογες δηλώσεις που αποτελούν παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας
Πηγή:Efsyn