Σύριζα-Νέα Δημοκρατία για την αναθεώρηση του Συντάγματος…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Στις 10  σήμερα το πρωί η κοινοβουλευτική μάχη ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Δημοκρατίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος που θα αναδείξει και την δυνατότητα άρσης, για πρώτη φορά από το 1975, της συνέπειας διάλυσης της Βουλής από την μη εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Από τις 149 προτάσεις που θα τεθούν σε ψηφοφορία στην ολομέλεια την Τετάρτη το βράδυ και ένα μήνα μετά για δεύτερη και τελευταία φορά σε αυτή τη Βουλή, μόνο 7 είναι τα άρθρα στα οποία ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία συμφώνησαν από κοινού ότι πρέπει να αναθεωρηθούν και τα υπερψήφισαν στην επιτροπή.

μεγαλύτερη συζήτηση είναι το άρθρο 32 για την αποσύνδεση της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της βουλής.
Η Νέα Δημοκρατία στην αρμόδια επιτροπή έκανε μία κίνηση αιφνιδιασμού ψηφίζοντας όχι μόνο τη δική της πρόταση για το άρθρο 32 αλλά και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου το συγκεκριμένο άρθρο να συγκεντρώσει 180 ψήφους στην παρούσα Βουλή και άρα στην επόμενη Βουλή να χρειαστεί μόνο 151 για να αναθεωρηθεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στη δική του πρόταση προτείνει έξι ψηφοφορίες στη Βουλή και εφόσον καμία από τις έξι δεν αποδώσουν καρπούς τότε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται από τον λαό.

Η Νέα Δημοκρατία στη δική της πρόταση προβλέπει τρεις ψηφοφορίες από τη Βουλή, μια με 200 ψήφους, μία με 180 και μια με 151 και εφόσον δεν προκύψει αποτέλεσμα στην τέταρτη ψηφοφορία ο πρόεδρος να εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία, από τη βουλή όμως και όχι με προσφυγή στον λαό.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.