Να απαντήσει η Κομισιόν για τις ενέργειες των Αλβανών για την περιουσία των ομογενων….

Facebook
Twitter
LinkedIn

Σχέδιο απαλλοτρίωσης των ιδιωτικών περιουσιών Ελλήνων ομογενών,  φέρεται να προχωράει η αλβανική κυβέρνηση. O αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημ. Παπαδημούλης, εθεσε θέμα λίγες ώρες μετά την αυστηρή προειδοποίηση του πρωθυπουργού Αλ.Τσίπρα στα Τίρανα για το ίδιο θέμα. Με επείγουσα ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από την Κομισιόν να απαντήσει «ποια έκτακτα μέτρα λαμβάνει για το ότι, όπως έχει τονίσει και η ίδια, δεν έχει σημειωθεί ακόμη πρόοδος όσον αφορά τη βελτίωση του νομικού πλαισίου για την καταγραφή, απαλλοτρίωση και αποζημίωση – πολύ περισσότερο όταν σχετίζεται με θέματα προστασίας των μειονοτήτων» και σημειώνει ότι κρίνεται ο σεβασμός του κράτους δικαίου, του δικαιώματος στην ιδιοκτησία και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων».

«Η παρανόμως και με απόλυτη αδιαφάνεια παραχώρηση στο υπουργείο Τουρισμού, για τουριστική αξιοποίηση, ιδιωτικών περιουσιών, μελών της ελληνικής μειονότητας, περνά τώρα σε φάση υλοποίησης» υπογραμμίζει ο Δ. Παπαδημούλης και επισημαίνει ότι η απόφαση αυτή είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σε αλβανικές δικαστικές αποφάσεις και στις πάγιες συστάσεις της Ε.Ε. και επηρεάζει το κλίμα καλής γειτονίας και την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.

Χθες από το Βουκουρέστι, όπου συμμετείχε στην τετραμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Σερβίας, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για αποφάσεις από την πλευρά της αλβανικής κυβέρνησης που δεν ικανοποιούν την Ελλάδα.

«Μαθαίνω σήμερα (σ.σ. χθες) πως υπάρχει μια αρνητική εξέλιξη για την ομογένεια στην Αλβανία. Αν ισχύει θα είναι πολύ αρνητική εξέλιξη. Συνεπώς είναι μία υπόθεση που δυστυχώς δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας που αντιμετωπίζει κρίσιμες προκλήσεις και πρέπει να ανταποκριθεί», ανέφερε ο πρωθυπουργός προαναγγέλλοντας «μπλόκο» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της γειτονικής χώρας.

Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης της ομογένειας που ανέφεραν ότι τα Τίρανα προχώρησαν στην έκδοση χαρτών που περιγράφουν τις ακριβείς εκτάσεις που θα περιέλθουν στην κυριότητα του υπουργείου Εξωτερικών. Οι επίμαχοι χάρτες φέρονται να περιλαμβάνουν εκτάσεις μεγαλύτερες από ό,τι αρχικώς υπολογιζόταν.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.