Πεθαίνουν και οι ατρόμητοι…Αντίο Γιάννη Μπεχράκη

Facebook
Twitter
LinkedIn

Πεθαίνουν και οι ατρόμητοι… Ο Γιάννης Μπεχράκης ο ατρόμητος και πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ δεν ζει πια ανάμεσα μας.

‘Εφυγε από τη ζωή το Σάββατο 2 Μαρτίου 2019,  μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Ζούσε τον τελευταίο χρόνο, μαζί με την οικογένεια του στο Παγκράτι, είχε μια κόρη 12 ετών. Ο θάνατος του Γιάννη Μπεχράκη,  σε ηλικία μόλις 58 ετών βύθισε στο πένθος τους συναδέλφους του στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 2016, ο Γιάννης Μπεχράκης μαζί με τους Έλληνες φωτογράφους Άλκη Κωνσταντινίδη και Αλέξανδρο Αβραμίδη, τιμήθηκαν με το βραβείο πούλιτζερ, στην κατηγορία «Έκτακτη Επικαιρότητα» το οποίο μοιράστηκαν με την εφημερίδα «New York Times».  Συγκεκριμένα είχαν βραβευθεί  για την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης.

Ο Γιάννης Μπεχράκης, γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα και σπούδασε φωτογραφία στο Πανεπιστήμιο του Μίντλσεξ.

Εργαζόταν ως φωτογράφος στην Αθήνα από το 1985 έως το 1986 και ξεκίνησε να συνεργάζεται με το Reuters το 1989. Τέσσερις μέρες μετά την πρόσληψη του στο Reuters, καλείται να  καλύψει  την  κρίση στη Λιβύη.  Έκτοτε, έχει απαθανατίσει με το φακό του, τα σημαντικότερα πολιτικά, πολεμικά, αθλητικά και κοινωνικά γεγονότα των τελευταίων 29 ετών. Στα τέλη του 1988 του προσφέρθηκε μόνιμη δουλειά από το ειδησεογραφικό πρακτορείο στα γραφεία του στην Αθήνα. 

Με τον φακό του είχε καταγράψει συγκλονιστικά γεγονότα του 20ου και του 21ου αιώνα μεταξύ των οποίων την κηδεία του Αγιατολάχ Χομεϊνί στο Ιράν, τις αλλαγές στην Ανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια και του πολέμους στην Κροατία, την Βοσνία και το Κόσοβο, στην Τσετσενία, την Σιέρα Λεόνε, στην Σομαλία, στο Αφγανιστάν και στον Λίβανο. Κάλυψε επίσης, κοσμοιστορικά γεγονότα όπως ο πρώτος και ο δεύτερος πόλεμος στον Κόλπο, η Αραβική Άνοιξη στην Αίγυπτο στην Λιβύη και στην Τυνησία.
Κάλυψε επίσης το Μεσανατολικό, τους σεισμούς στο Κασμίρ, την Τουρκία, την Ελλάδα και το Ιράν και άλλα μεγάλα γεγονότα σε όλο τον κόσμο.

Ο φακός του Γιάννη Μπεχράκη κατέγραψε επίσης 4 Ολυμπιακούς Αγώνες, το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 και άλλα μεγάλα αθλητικά γεγονότα. Ήταν επικεφαλής στο γραφείο του Reuters στην Ιερουσαλήμ από το 2008 έως το 2009.

Το 2000 για τον Γιάννη Μπεχράκη, ήταν η χρονιά που έμελλε να ζήσει την πιο τραυματική εμπειρία στα χρονικά της καριέρας του. Στις 24 Μαΐου,  τραυματίζεται σε  ενέδρα στην Σιέρρα Λεόνε. Στην αιφνιδιαστική αυτή επίθεση έχασαν τη ζωή τους, ο στενός του συνεργάτης Αμερικάνος ρεπόρτερ  Kurt Schork και ο Ισπανός  κάμεραμαν Moreno de Mora.

Το 2008 μετακόμισε μαζί με τη σύζυγο του αλλά και την μόλις 11 μηνών κόρη του, για ένα έτος στην Ιερουσαλήμ ως διευθυντής του φωτογραφικού τμήματος του πρακτορείου Reuters για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα για να καλύψει την οικονομική κρίση, ως εκ τούτου βρέθηκε σε πολλές διαδηλώσεις, στον παλμό της επικαιρότητας. Έλαβε μέρος σε πολλές εκθέσεις φωτογραφίας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λονδίνο, Εδιμβούργο, Νέα Υόρκη, Ρώμη, Βαρκελώνη, Μαδρίτη και Ντουμπάι. Είχε κάνει και πολλές ατομικές εκθέσεις.

 

Ένα μονάχα λαχταρίζω: Να συλλάβω τι κρύβεται πίσω από τα φαινόμενα, τι είναι το μυστήριο που με γεννάει και με σκοτώνει, κι αν πίσω από την ορατή ακατάπαυτη ροή του κόσμου κρύβεται μια αόρατη ασάλευτη παρουσία. Αν ο νους δεν μπορεί, δεν είναι έργο του να επιχειρήσει πέρα από τα σύνορα την ηρωικήν απελπισμένην έξοδο, να ‘ταν να μπορούσε η καρδιά μου! Πέρα! Πέρα! Πέρα από τον άνθρωπο ζητώ το αόρατο μαστίγι που τον βαράει και τόνε σπρώχνει στον αγώνα. Πέρα από τα ζώα ενεδρεύω να δω το πρόσωπο το αρχέγονο που μάχεται δημιουργώντας, συντρίβοντας, ξαναχύνοντας τις αρίφνητες μάσκες να τυπωθεί στο ρεούμενο κρέας. Πέρα από τα φυτά αγωνίζουμαι να ξεχωρίσω τα πρώτα παραπατήματα του Αόρατου μέσα στη λάσπη. Μια προσταγή μέσα μου: (Ασκιτική, Καζατζάκης)


 



Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.