Μεγάλη απώλεια για το ελληνικό θέατρο-έφυγε απο τη ζωή η Ευα Κοταμανίδου

1683569 kotamanidou 2
Facebook
Twitter
LinkedIn

 

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών η σπουδαία ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου.

Η Εύα Κοταμανίδου σπούδασε στο θέατρο τέχνης Κάρολος Κουν και έγινε γνωστή ως η πρωταγωνίστρια του Θεόδωρου Αγγελόπουλου. Αξέχαστες οι ερμηνείες της στις ταινίες «Ο Θίασος», «Μεγαλέξαντρος», «Τοπίο στην ομίχλη» και «Το βλέμμα του Οδυσσέα».

Σε συνέντευξή της είχε περιγράψει τη συνάντησή της με τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο:

«Ο Αγγελόπουλος δεν με είχε δει, δεν με ήξερε ως ηθοποιό, του μιλήσανε για μένα κάποιο φίλοι του. Έψαχνε ρόλους για το «Θίασο», του οποίου το σενάριο δεν το ήξερε κανείς παρά μόνο ο ίδιος, ίσως και κάποιος φίλος του» έλεγε για την πρώτη τους γνωριμία. Με πήραν στο τηλέφωνο, ήταν καλοκαίρι του ’73 θυμάμαι, να περάσω από το γραφείο του, που τότε βρισκόταν στην οδό Αριστοτέλους. Από κει άρχισε το πράγμα και η συνεργασία μας.

Στην καριέρα της έκανε επίσης πολλές εμφανίσεις στην τηλεόραση και το θέατρο, μεταξύ άλλων στις παραστάσεις «Το πανηγύρι» (Θέατρο Τέχνης “Κάρολος Κουν”, 1964, «Το τέλος του παιχνιδιού» (Θέατρο Τέχνης “Κάρολος Κουν”,1969), «Έστω» (Θεατρική Σκηνή, 1983), «Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα» (Λαϊκό Πειραματικός Θέατρο, 1984), «Οκτώ γυναίκες κατηγορούνται» (Θεατρική Επιχείρηση Θάνος Μαρτίνος, 1985), «Το παιχνίδι της τρέλλας και της φρονιμάδας» (ΚΘΒΕ,1986), «Φεγγαρόφωτο» (Καλλιτεχνικός Οργανισμός Φάσμα, 1995), «Παπαγάλος με πορτοκαλί φτερά» (Καλλιτεχνικός Οργανισμός Φάσμα, 1998), «Ο γυάλινος κόσμος» (Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Λάρισας, 1999, «Εφτά λογικές απαντήσεις» (Καλλιτεχνικός Οργανισμός Φάσμα, 2006).

Το 1989 στις εκλογές του Ιουνίου και του Νοεμβρίου εξελέγη βουλευτής με τον Συνασπισμό. Τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 ήταν υποψήφια βουλευτής Επικρατείας με την Δημοκρατική Αριστερά. Σπουδαία ηθοποιός , μαγνήτιζε επί σκηνής
Την είδηση του θανάτου της Εύας Κοταμανίδου έκανε γνωστή ο Σπύρος Μπιμπίλας. «Ακόμα ένα δυσάρεστο νέο και μια μεγάλη απώλεια για το θέατρο και τον πολιτισμό μας. Η σπουδαία κυρία του θεάτρου μας και πρωταγωνίστρια των μεγάλων ταινιών του Θόδωρου Αγγελόπουλου, Εύα Κοταμανίδου και δασκάλα τόσων ηθοποιών έφυγε τα ξημερώματα… Καλό ταξίδι αγαπημένη μας και ενα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για όσα προσέφερες και κυρίως για το ήθος με το οποιο υπηρετησες την τέχνη και τον πολιτισμό μας», έγραψε ο Σπύρος Μπιμπίλας.

 

 

 

Την είδηση του θανάτου της Εύας Κοταμανίδου έκανε γνωστή ο Σπύρος Μπιμπίλας. «Ακόμα ένα δυσάρεστο νέο και μια μεγάλη απώλεια για το θέατρο και τον πολιτισμό μας. Η σπουδαία κυρία του θεάτρου μας και πρωταγωνίστρια των μεγάλων ταινιών του Θόδωρου Αγγελόπουλου, Εύα Κοταμανίδου και δασκάλα τόσων ηθοποιών έφυγε τα ξημερώματα… Καλό ταξίδι αγαπημένη μας και ενα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για όσα προσέφερες και κυρίως για το ήθος με το οποίο υπηρέτησες την τέχνη και τον πολιτισμό μας», έγραψε ο Σπύρος Μπιμπίλας.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.