Σήμερα 17-4-2019 συζήτηση στη Βουλή για τις γερμανικές αποφάσεις…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Σήµερα η απόφαση της Βουλής για τις γερµανικές αποζηµιώσεις. Η απαίτηση του ελληνικού κράτους ανέρχεται στα 269 δισ. ευρώ

Καθαρή εντολή της Βουλής να προχωρήσει στις ενδεδειγµένες διπλωµατικές και νοµικές ενέργειες για τη διεκδίκηση των γερµανικών αποζηµιώσεων λαµβάνει σήµερα η κυβέρνηση, µε την επισήµανση µάλιστα ότι το χρέος είναι απαράγραπτο και οι αξιώσεις ενεργές. Μετά τη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων έγινε γνωστή η πρόταση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, η οποία εξασφάλισε ευρύτατη αποδοχή στο πλαίσιο της Διάσκεψης µε τη στήριξη ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ενωσης Κεντρώων.Στο κείµενο της πρότασης αναφέρεται ότι «το ζήτηµα των οφειλών προς την Ελλάδα από τον Α’ και τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο παραµένει ανοιχτό, ως απαράγραπτο χρέος που αναζητά επίµονα την ηθική, ιστορική και νοµική του δικαίωση». Επίσης, ότι «οι αξιώσεις του ελληνικού κράτους παραµένουν εκκρεµείς και ενεργές», καθώς και ότι «το ελληνικό κράτος ουδέποτε και καθ’ οιονδήποτε τρόπο αποποιήθηκε των αξιώσεών του». Αλλά και πως «δεν τίθεται, ούτε δύναται να τεθεί κανένα ζήτηµα παραγραφής των αξιώσεων του ελληνικού κράτους».
Απαράγραπτη οφειλή

Στην ουσία, δηλαδή, η πρόταση αυτή, όπως λίγο αργότερα ανέλυσε µιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο πρόεδρος της Βουλής, «δεσµεύει το ελληνικό κράτος», ενώ προβάλλει ταυτόχρονα την πάγια θέση της χώρας πως το ζήτηµα των οφειλών -ως ανοιχτό και απαράγραπτο- ζητεί ηθική, ιστορική και νοµική δικαίωση. Η κυβέρνηση καλείται να προβεί «σε όλες τις ενδεδειγµένες διπλωµατικές και νοµικές ενέργειες για τη διεκδίκηση και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του ελληνικού κράτους από τον Α’ και τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο». Ο κ. Βούτσης είχε πολλές φορές κάνει σαφή την πρόθεσή του να φέρει στο Κοινοβούλιο το θέµα της διεκδίκησης των αποζηµιώσεων και είχε διευκρινίσει ότι «αυτές οι διεκδικήσεις ήταν πάντοτε ενεργές».

Πηγή ΕΘΝΟΣ.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.