Ελαφρυνση για όσους πλήρωσαν το βαρύ τίμημα της κρίσης

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέο µήνυµα για επικείµενη ελάφρυνση των βαρών στέλνει η κυβέρνηση εν όψει της προαναγγελθείσης συνάντησης Τσίπρα – Τσακαλώτου για το θετικό πακέτο κοινωνικών µέτρων. ∆εν είναι τυχαίο ότι ακόµη και στην αναστάσιµη δήλωσή του, ο πρωθυπουργός υπενθύµισε στους πολίτες που σήκωσαν στις πλάτες τους τα βάρη της οικονοµικής κρίσης πως ήρθε η ώρα «να γίνει ανάσταση και στην καθηµερινότητα των πολιτών». ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για µια νέα οικονοµική πολιτική, µε την επισήµανση ότι τώρα που η χώρα βρίσκεται στο ξέφωτο και έχει ανακτήσει και το κύρος της στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, πρέπει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που της δίνονται «µε τον πιο δίκαιο τρόπο», ιδίως για όσους πλήρωσαν βαρύ το τίµηµα της κρίσης.

Να σηµειωθεί ότι ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση µε τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη µία ηµέρα πριν από την αναχώρησή του για το Πεκίνο, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε µια πρώτη συζήτηση για τον προσανατολισµό του νέου πακέτου κοινωνικού χαρακτήρα που προτίθεται να νοµοθετήσει η κυβέρνηση στις αρχές Μαΐου. Σε εκείνη τη σύσκεψη, µάλιστα, έγινε συζήτηση για φοροελαφρύνσεις που θα έχουν θετικό αντίκτυπο, πρωτίστως στη µεσαία τάξη και τους πιο αδύναµους. Ως εκ τούτου, πιθανολογείται µείωση στους συντελεστές του ΦΠΑ, ίσως και στους συντελεστές του φόρου εισοδήµατος, ενώ πάντα στο τραπέζι βρίσκεται και η θεσµοθέτηση µιας µορφής 13ης σύνταξης ή 13ου µισθού.

Ολα δείχνουν ότι από τη νέα συνάντηση εργασίας του κ. Τσίπρα µε το οικονοµικό επιτελείο θα κριθούν πολλά στη βάση πάντα της ευελιξίας που δίνει στην κυβέρνηση το δηµοσιονοµικό περιθώριο που προέκυψε για το 2019 από το πρωτογενές πλεόνασµα της τάξης του 4,4% του 2018. Η σύσκεψη θα πραγµατοποιηθεί είτε πριν από την Πρωτοµαγιά είτε αµέσως µετά την περιοδεία του πρωθυπουργού στην Κρήτη στο πλαίσιο των προεκλογικών εµφανίσεών του για το σχήµα ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συµµαχία. Πάντως, πιθανότατα εντός της εβδοµάδας κατατίθεται στη Βουλή και η ρύθµιση για τις 120 δόσεις στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταµεία, µέτρο που αναµένεται να ανακουφίσει εκατοµµύρια πολίτες µε ληξιπρόθεσµες οφειλές. Σύµφωνα µε αρµόδιες πηγές, το σχετικό νοµοσχέδιο θα ψηφιστεί έως τις 10 Μαΐου.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.