Eurovision αγάπη μου…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Της   Λαμπριάνα Κυριακού

Eurovision αγάπη μου. Δυναμικά και φέτος είμαστε εδώ για να σας  θυμίσουμε πέραν από το θέαμα που κάθε χρόνο γίνεται   όλο και πιο καρναβαλικό, ότι η πραγματικότητα ακόμα μια φορά σκιάζει τον σκοπό του θεσμού. 

Υπάρχουν κάποιες αλήθειες, είτε μας αρέσουν είτε όχι,  που πρέπει να λέγονται… Αν θυμάστε καλά, ο θεσμός της Eurovision, έγινε με την προϋπόθεση να έρθουν κοντά οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν ξέρω αν τα πολιτικά συμφέροντα έφεραν κοντά τις χώρες αυτές, αυτό που ξέρω σίγουρα,  είναι ότι κατάφεραν το χειρότερο, δηλαδή  να χαθεί ο πολιτιστικός χαρακτήρας των χωρών. Όχι όλων. Αυτών των μικρών χωρών που προσπαθούν  να ξεχωρίσουν,  έστω μέσα από αυτό το διαγωνισμό, αφού δεν έχουν την δυνατότητα να το κάνουν αλλιώς. Μέσα σε αυτές είναι, και η Ελλάδα και η Κύπρος. Αυτά τα σχολιάσαμε και πέρυσι.  Αυτοί  είμαστε, συνεχώς αλλάζουμε… μην τα ξαναλέμε

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Οι  Ισραηλινοί, λοιπόν – πριν ένα χρόνο –  είχαν προγραμματίσει τη διοργάνωση στην Ιερουσαλήμ, όπως συνέβη το 1979 μετά τη νίκη του Κοέν. Το καθεστώς της πόλης είναι αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη, από το 1967. Αυτό θα το σχολιάσουμε αργότερα. Αν θυμάστε, ο τόπος διεξαγωγής του διαγωνισμού έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες από φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές που επιδιώκουν να μποϊκοτάρουν την εκδήλωση όπως και οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι της χώρας ξεσηκώθηκαν, καθώς ο τελικός της Eurovision γίνεται πάντα Σάββατο, δηλαδή την παραδοσιακή ημέρα ανάπαυσης σύμφωνα με την ιουδαϊκή θρησκεία. Ακολούθησαν διαβουλεύσεις, η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) αρνήθηκε να αναβάλει τον τελικό για άλλη μέρα.  Τελικά η  κυβέρνηση του Ισραήλ  αναγκάστηκε να μεταφέρει τον διαγωνισμό στο Τελ Αβίβ, μια ιδιαίτερα φιλελεύθερη πόλη, γνωστή για τις νεοφυείς επιχειρήσεις και την έντονη νυχτερινή ζωή της.

Εν τούτοις, για τους διοργανωτές, αυτό ήταν ένα από τα μικρότερα εμπόδια που βρήκαν στο δρόμο τους. Ανησυχητικό ήταν το  ξέσπασμα βίας, που έγινε τις αρχές Μαΐου,  ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.  Περισσότεροι από 700 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας με στόχο τις πόλεις Ασκελόν και Ασντότ, μόλις μισή ώρα με το αυτοκίνητο από το Τελ Αβίβ. Από την πλευρά τους οι Ισραηλινοί εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, τουλάχιστον 25 άνθρωποι. H οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ, που δραστηριοποιείται στη Γάζα, απειλεί με νέες επιθέσεις τις μέρες της Eurovision. Ωστόσο, ο κόσμος στο Τελ Αβίβ δεν ανησυχεί γιατί πιστεύει ότι οι Παλαιστίνιοι χρειάζονται τους Ευρωπαίους και δεν θα τολμήσουν να χτυπήσουν τις μέρες του διαγωνισμού. Ας υποθέσουμε ότι έχουν δίκιο.

Η Μαντόνα στην Eurovision;

Να που επιτέλους άνοιξαν τα στόματα και η  Αμερικανίδα  σταρ της ποπ μουσικής σκηνής, αποκάλυψε στο Rauters,  ότι θα δώσει το παρόν της στο Ευρωπαϊκό πάρτι του Σαββάτου,  λέγοντας  ότι πάντα θα υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι ελπίζει να δει “ένα νέο μονοπάτι προς την ειρήνη”. (Καλά Κρασιά)

Η Μαντόνα,  αναμένεται να ερμηνεύσει δύο τραγούδια στο Τελ Αβίβ. Το ένα θα είναι από το άλμπουμ της που πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Ιούνιο με τίτλο “Madame X”. Κι όμως αυτό  το τραγουδάκι θα κοστίσει στο Ισραήλ ένα εκατομμύριο ευρώ… Επιπλέον, το ίδρυμά της, το Ray of Light, προωθεί την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα των δύο φύλων σε όλον τον κόσμο και υποστηρίζει πολλά παλαιστινιακά πρότζεκτ αλλά και την ΜΚΟ Americans for Peace Now, η οποία διεξάγει εκστρατεία για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στο Μεσανατολικό. (Μάλιστα)


Κύπρος και Ελλάδα προκρίνονται στον τελικό

Έκπληξη φέτος δεν ήταν η συμμετοχής της  Τάμτας με την Κύπρο, αλλά η παρουσία της νεαρής ταλαντούχας ερμηνεύτριας, που μας ήρθε από την άλλη άκρη της γης, αυτή της Κατερίνας Ντούσκα. Ένα δώρο θεού, που εύχομαι μετά το τέλος του διαγωνισμού να της  δώσουμε την αξία που της πρέπει.

Και αφού η Ελένη Φουρέιρα δεν έφερε την πρωτιά για την Κύπρο, όσο δυναμική και να είναι και η φετινή αποστολή της μεγαλονήσου, κατά την ταπεινή μου γνώμη  δεν ξέρω αν μπορεί  να κρατήσει μια θέση στην 10άδα. Μέχρι στιγμής, τα στοιχήματα την τοποθετούν στην 14η με 15η θέση.. Ωστόσο σε λίγες μέρες θα το μάθουμε. Ας μην ξεχνάμε  το μότο του φετινού διαγωνισμού.. Dare to dream… (Παιδιά της Συρίας και  της Παλαιστίνης.)

Ραντεβού λοιπόν το Σάββατο στην ΕΡΤ2 στις 10 το βράδυ!!

 

 


Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.