ΨΙΘΥΡΟΙ, Αλήθειες και ψέματα στο Θέατρο Αθηνών

Facebook
Twitter
LinkedIn

γράφει η Λαμπριάνα Κυριακού

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ένας άνθρωπος μπορεί να ψευδομαρτυρήσει και άλλοι τόσοι για να τον  συγχωρήσεις. Όταν όμως το ψέμα μπορεί να συνθλίψει την μικρή και συντηρητική κοινωνία ενός σχολείου Θηλέων στην Σκωτία του 1810, και τις ζωές των ανθρώπων που την αποτελούν, τότε μιλάμε για ανθρωποκτονία εξ  αμελείας.

Εκδίκηση ή  Απερισκεψία;

Το έργο της Λίλλιαν Χέλλμαν «Ψίθυροι» είναι ένα από τα έργα που δημιούργησαν  μεγάλο σκάνδαλο στην Αμερική του 1930. Ωστόσο λόγω του ότι η υπόθεση του έργου ήταν τολμηρή για την εποχή εκείνη, η Βρετανική σκηνή, κράτησε το «The Children’s Hour» – όπως είναι ο αγγλικός του τίτλος –  27 χρόνια στην αφάνεια, παρόλο που δέχθηκε τις καλύτερες κριτικές από τον τύπο.  Το 1961 λοιπόν, ανεβαίνει  στην κινηματογραφική οθόνη σε σκηνοθεσία Γουίλιαμ Γουάιλερ, με  πρωταγωνίστριες την Όντρεϊ Χέπμπορν και την Σίρλεϊ Μακ Λέιν,  παραδίδοντας έτσι στην επόμενη γενιά, ένα έργο που εν μέρει είναι περισσότερο διδακτικό παρά τολμηρό.   Τι είναι αυτό που συντάραξε την κοινωνία της εποχής; Η μαρτυρία  μιας μαθήτριας, ότι οι δυο καθηγήτριες του σχολείου της,  διατηρούν ερωτική σχέση μεταξύ τους…

Το συναρπαστικό αυτό μελόδραμα της Λίλλιαν Χέλμαν, παίζεται από αρχές Μαΐου, στο θέατρο Αθηνών σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν και πρωταγωνίστριες την Μαρίνα Ψάλτη και την Μαρίνα Ασλάνογλου. Τους ρόλους  των φοιτητριών, παίζουν  κορίτσια από  το φωνητικό σύνολο chόrεs, του οποίου τη  διεύθυνση έχει αναλάβει η Μαρίνα Σάττι.

Ο Αλέξανδρος Κοέν είναι από τους νέους σκηνοθέτες που μετράνε αρκετές επιτυχημένες  δουλειές και τον συγχαίρω που κάθε φορά επιλέγει έργα με πολλές απαιτήσεις.  Ένα από αυτά είναι και Οι Ψίθυροι. Έργο που χρήζει ειδικής επεξεργασίας, όπως κάθε έργο που έχει να κάνει με την άβυσσο του  ανθρώπινου  χαρακτήρα.  Έργο με θαυμαστές ερμηνείες. Ερμηνείες  που τσακίζουν κόκκαλα.  Και οι δυο Μαρίνες, στη σκηνή δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό.  Ερμηνεύουν την Μαριάν και την Τζέην, – τις δυο ιδιοκτήτριες του σχολείου, αλλά και χρόνια φίλες – με τον ψυχισμό αλλά και τον χαρακτήρα που αντιπροσωπεύει την καθεμιά.  Γυναίκες καταπιεσμένες, αρκετά νευρωτικές και λίγο αυταρχικές προς τις μαθήτριες τους. Όταν οικονομικά το σχολείο αρχίζει να ορθοποδεί, η Τζέην αποφασίζει να  παντρευτεί τον Τζόζεφ (Δημήτρη Γκουτζαμάνη), κάτι που κάνει την Μαριάν να ζηλέψει. Μαζί τους ζει και υπάρχει η θεία της Μαριάν, Άννα Κουέλτς (Αλεξάνδρα Παντελάκη) μια αποτυχημένη ηθοποιός που διδάσκει και αυτή στο σχολείο. Σε μια νύξη που έχει με την ανιψιά της, εκφράζει την άποψη ότι η ζήλεια που νιώθει η Μάριαν για τον γάμο της Τζέην είναι ανεξήγητη, αφήνοντας να νοηθεί ότι είναι ερωτευμένη με τον γιατρό. Τα πράγματα παίρνουν άλλη τροπή, όταν  μια μαθήτρια   του σχολείου (Βασιλική Κωστοπούλου), που ήδη είχε τιμωρηθεί για άλλες ατασθαλίες, αποφασίζει να εκμυστηρευτεί στη γιαγιά της, (Βάνα Παρθενιάδου) τι ακριβώς «είδε» πίσω από τις κλειστές πόρτες των δωματίων των δυο γυναικών.  Η μαρτυρία αυτή βγαίνει προς τα έξω,  με αποτέλεσμα το σχολείο να κλείσει  και οι δυο φίλες να «κείτονται» αβοήθητες μπροστά στην κοινωνική κατακραυγή.

Οι Ψίθυροι είναι μια παράσταση με οδυνηρές και αξέχαστες σκηνές αντιπαράθεσης και αποκάλυψης. Ομολογώ ότι είναι από τις παραστάσεις που έχω εκατό λόγους να επαινώ. Συνεπώς η  Κοινωνία είναι το μεγαλύτερο αδιέξοδο της ανθρωπότητας και η παιδεία, μια λεωφόρος που ακόμα και οι δάσκαλοι της,  δεν μπορούν να εξηγήσουν απόλυτα, για το πως θα φτάσεις  στον προορισμό σου, χωρίς να εκτροχιαστείς.


Παίζουν:

Μαρίνα Ψάλτη, Μαρίνα Ασλάνογλου, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Βάνα Παρθενιάδου,

Δημήτρης Γκουτζαμάνης, Βασιλική Κωστοπούλου και το φωνητικό σύνολο chόrεs:

Μαρίνα Εμμανουηλίδου, Κατερίνα Κουτσονικόλα,Δανάη Πολίτη, Δέσποινα Τασλακίδου,

Μαριάννα Τσαμπά

 

μετάφραση-σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοέν

διεύθυνση φωνητικού συνόλου: Μαρίνα Σάττι

Κρατήσεις στο VIVA

https://www.viva.gr/tickets/mainnavigation

 
 

:κινησιολογία: Φρόσω Κορρού

σκηνικά: Γιάννης Αρβανίτης

κοστούμια: Celebrity Skin

φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου

μουσική: Παναγιώτης Μανουηλίδης

μουσική διδασκαλία: Ελένη Ποζατζίδου

δραματολόγος: Κατερίνα Διακουμοπούλου

βοηθός σκηνοθέτη: Βασιλεία Κανάκη

βοηθός σκηνογράφου: Θεανώ Βάχλα

διεύθυνση παραγωγής: Λευτέρης Κώτσης


Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.