Στάθης Λιβαθινός: Είναι τιμή να υπηρετείς το θέατρο της χώρας σου και να προσπαθείς να το αλλάξεις.

Facebook
Twitter
LinkedIn

γράφει η Λαμπριάνα Κυριακού

Με τα  λόγια του να κομπιάζουν στην ιδέα της τελευταίας συνέντευξης και της μη υλοποίησης του έργου που σχεδίασε με τους συνεργάτες του τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της πρώτης σκηνής της χώρας, Στάθης Λιβαθινός παρουσίασε την Τετάρτη (29/5) τις δράσεις και τις  παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου, που θα ανέβουν  στην Επίδαυρο αυτό  καλοκαίρι.

«Τα τελευταία μας καλοκαίρια, τόνισε,  μας έχουν κάνει χαρούμενους, τολμηρούς και  πολύ περήφανους. Κάθε μας παράσταση την μια από τις δυο μέρες είναι sold out.Αυτό σημαίνει ότι το Εθνικό Θέατρο αφορά τον κόσμο, αυτό σημαίνει ότι περιμένει κάτι από αυτό και αυτό μας κάνει κάθε φορά να σκεφτόμαστε τι θα προτείνουμε.» συμπλήρωσε

Περήφανος,  συγκινημένος αλλά και ικανοποιημένος  ο κύριος Λιβαθινός μας θύμισε  τους αρχικούς στόχους του προγράμματος του και πως υλοποιήθηκαν  μέσα στα  χρόνια αυτά.  «Να ξέρετε ότι απέναντι σας έχετε έναν ευτυχισμένο άνθρωπο. Η πολιτεία και οι εργαζόμενοι μου έδειξαν εμπιστοσύνη και κατάφερα ένα μεγάλο κομμάτι των ονείρων μου να γίνει πραγματικότητα. Όταν ξεκινούσα τη θητεία μου, έλεγα ότι η αιχμή του προγράμματος και της δραστηριότητάς μας ήταν η εκπαίδευση και η παιδεία.  Μέσα σε αυτά τα χρόνια καταφέραμε να επικοινωνήσουμε με τη νεότερη γενιά ώστε ν’ αλλάξουμε αυτό που λέμε ελληνικό θέατρο και ελληνικό τρόπο σκέψης.»

Όπως είναι γνωστό η θητεία του κύριου Λιβαθινού, παρατείνεται έως τις 30 Αυγούστου. Σε πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία που είχε με την Υπουργό Πολιτισμού, κ. Μυρσίνη Ζορμπά, ενημερώθηκε ότι  ο δημόσιος διαγωνισμός τον οποίο είχε προαναγγείλει πως θα προκηρύξει το ΥΠΠΟΑ για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του εθνικού Θεάτρου, τελικά δε θα γίνει, λόγω προκήρυξης των εθνικών εκλογών εντός του Ιουλίου. Όπως  είπε ο κ. Λιβαθινός, η υπουργός του πρότεινε να παραταθεί  η θητεία του – πέραν από τις 30 Αυγούστου- όμως αυτός αρνήθηκε, καθώς πιστεύει ότι «η νέα ηγεσία- όποια και αν είναι- πρέπει να σκεφτεί τι θέλει να κάνει με το Εθνικό Θέατρο».

Ωστόσο ο κύριος Λιβαθινός συνεχίζει να είναι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος, όποιες και να είναι οι αποφάσεις της Πολιτείας.  Εάν αποδεσμευτεί από τα καθήκοντα του, σίγουρα, θα σταθεί δίπλα στον επόμενο καλλιτεχνικό διευθυντή. Εάν η πολιτεία τον εμπιστευθεί ξανά, το τίμημα γι αυτόν  είναι ακόμα πιο βαρύ.

Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι κατά τη θητεία του Στάθη Λιβαθινού, η Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου μεταφέρθηκε  στο «Σχολείον» της Ειρήνης Παππά στην Πειραιώς, και  Ιδρύθηκε και το Τμήμα Σκηνοθεσίας, ικανοποιώντας μια παλαιά και σημαντική ανάγκη της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης των επαγγελματιών του σύγχρονου θεάτρου. Όπως είπε ο ίδιος, «Σε δυο χρόνια από τώρα,  θα έχουμε τους πρώτους απόφοιτους σκηνοθέτες.»

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ίδρυση του Μικρού Εθνικού, στην επαναλειτουργία της Πειραματικής Σκηνής, στην κτιριακή αναβάθμιση του Rex, στα εργαστήρια του Εθνικού, στις συνέργειες με άλλους πολιτιστικούς φορείς, στο πλήθος των κοινωνικών δράσεων σε όλη την Ελλάδα (νοσοκομεία, καταστήματα κράτησης, ακριτικά νησιά κ.α.) αλλά και στον μηδενισμό των χρεών.

 


Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.