Ανασύνταξη…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Στον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ανασύνταξη ενόψει βουλευτικών εκλογών. Τέσσερις από τους οκτώ δήµους οι οποίοι διοικούνταν από δηµοτικές Αρχές υποστηριζόµενες από τον ΣΥΡΙΖΑ σε δήµους στους οποίους η αναµέτρηση έφτασε στον δεύτερο γύρο άλλαξαν τελικά χέρια χθες, γκρεµίζοντας βασικά «κάστρα» του ΣΥΡΙΖΑ στην πρωτεύουσα.Αντίθετα, πιο ανθεκτικοί εµφανίστηκαν οι δήµαρχοι σε τέσσερις άλλες πόλεις της Περιφέρειας Αττικής, καταφέρνοντας να κρατήσουν το προβάδισµα έναντι των αντιπάλων τους, ακόµα και αν σε ορισµένες περιπτώσεις η µάχη δινόταν ψήφο µε ψήφο.

Σε µία από τις µεγαλύτερες αναµετρήσεις της Αττικής, αυτήν στον Δήµο Αγίας Παρασκευής, ο νυν δήµαρχος Γιάννης Σταθόπουλος ηττήθηκε από τον Βασίλη Ζορµπά, ο οποίος µε ενσωµατωµένο το 96,6% των εκλογικών τµηµάτων προηγούνταν του αντιπάλου του µε ποσοστό 55,5%. Μάχη ψήφο µε ψήφο έδινε σχεδόν µέχρι το τέλος της καταµέτρησης ο δήµαρχος Αιγάλεω Δηµήτρης Μπίρµπας.

Αργά χθες το βράδυ και ενώ απέµενε η καταµέτρηση σε ένα και µοναδικό εκλογικό τµήµα, ο νυν δήµαρχος εµφανιζόταν να τερµατίζει δεύτερος µε ποσοστό 49,91% από τον αντίπαλό του και υποστηριζόµενο από τη Ν∆ Ιωάννη Γκίκα, ο οποίος προηγούνταν µε ποσοστό 50,09%. Χέρια άλλαξε και ο Δήµος Ζωγράφου, όπου ο Β. Θώδας, µε ενσωµατωµένο το 96% των ψήφων, υπερίσχυε της νυν δηµάρχου Σταµατίας Καφατσάκη-Βλάχου, η οποία υποστηριζόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ, µε ποσοστό 51,15% έναντι 48,85%.

Στη Νέα Φιλαδέλφεια η µάχη τελείωσε νωρίτερα από τους υπόλοιπους δήµους, µε την ήττα του νυν δηµάρχου Αριστ. Βασιλόπουλου (44,7%) από τον Ιωάννη Βούρο, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 55,2%.
Πανοµοιότυπα από πλευράς ποσοστών µε εκείνα του Δήµου Αθηναίων είναι εκείνα της Περιφέρειας Αττικής, που ανέδειξε νέο περιφερειάρχη τον Γιώργο Πατούλη µε ποσοστό 65,9%. Η συµµετοχή των ψηφοφόρων µειώθηκε από το 58,86% την πρώτη Κυριακή στο 40,92%, µε αποτέλεσµα η αποχή να διαµορφωθεί περίπου στο 60%, δηλαδή χαµηλότερα από του κεντρικού δήµου.

Ο συνολικός αριθµός των ψηφοφόρων µειώθηκε από τους 1.714.528 του πρώτου γύρου στους 1.076.142 στον δεύτερο. Παρά την απώλεια των σχεδόν 650.000 ψηφοφόρων, ο κ. Πατούλης κατάφερε να αυξήσει τις δικές του ψήφους από τις 600.041 της πρώτης Κυριακής στις 704.000 (στο 97,27% των ψήφων) κλείνοντας µε ποσοστό 65,9%.

Η Ρένα Δούρου κατάφερε επίσης να αυξήσει τις δικές της ψήφους από 314.320 στον πρώτο γύρο στις 366.992 στον δεύτερο, αλλά έµεινε σε ποσοστό 34,1%. Ο κ. Πατούλης έδειξε τη µεγαλύτερη ισχύ του στον Βόρειο Τοµέα της Αθήνας, όπου κέρδισε το 71,26%, και στην Ανατολική Αττική, όπου ξεπέρασε επίσης το 70% (70,11%). Σχεδόν επτά στους δέκα ψηφοφόρους επέλεξαν Πατούλη και σε Δυτική Αττική (67,28%), στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων (67,12%), στη Νότια Αθήνα (66,76%) και στον Κεντρικό Τοµέα (64,5%) που περιλαµβάνει τον Δήµο Αθηναίων και τους όµορους σε αυτόν.

Τα χαµηλότερα ποσοστά πέτυχε ο νέος περιφερειάρχης στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά (61,97%) και στη Δυτική Αθήνα (57,58%), όπου η κυρία Δούρου αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές διατήρησαν τις δυνάµεις τους. Πριν από τις 9 το βράδυ, ο κ. Πατούλης εµφανίσθηκε στο κεντρικό περίπτερο της παράταξής του και πραγµατοποίησε οµιλία στην οποία εµφανίσθηκε ενωτικός. Τόνισε ότι ξεκινά µια νέα ηµέρα για την Αττική και ανέφερε: «∆εν θα σας απογοητεύσουµε, θα δουλέψουµε νυχθηµερόν για την Αττική µας. Να πάµε µπροστά. Να κάνουµε αυτόν τον ευλογηµένο τόπο κάθε µέρα καλύτερο. Θα επιστρέψει στην Αττική το χαµόγελο και η υπερηφάνεια. Θα δουλέψουµε µε σχέδιο και σκληρή δουλειά. Η Αττική δεν έχει άλλο χρόνο για χάσιµο. Σήµερα δεν νίκησε µόνο η παράταξή µας. Νίκησε η ενότητα. Γκρεµίσαµε τις διαχωριστικές γραµµές που κάποιοι πήγαν να βάλουν ανάµεσά µας. Η µεγαλύτερή µου φιλοδοξία είναι να µπορώ να σας κοιτάζω στα µάτια τα επόµενα χρόνια». Επίσης, ο κ. Πατούλης ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στήριξη που του προσέφερε η Νέα ∆ηµοκρατία

Πηγή:Εθνος.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.