Ενδιαφέρουσα ανάλυση για τον Ποινικό Κώδικα περι βιασμού…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο Ποινικός Κώδικας όριζε μέχρι τώρα ως βιασμό την επιβολή συνουσίας λόγω απειλής «άμεσης και σπουδαίας». Έτσι, οι δικαστές άλλοτε έκριναν πως ο εκβιασμός πχ με διαρροή ροζ φωτογραφιών του θύματος είναι άμεση και σπουδαία απειλή και τιμωρούσαν τον βιασμό, άλλοτε όχι, γιατί θεωρούσαν ως “άμεση και σπουδαία απειλή” μόνο την σωματική βία.

Ο Κώδικας για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ πλέον ορίζει ΚΑΘΑΡΑ πως και η επιβολή συνουσίας μετά από μια τέτοια απειλή -όχι σωματικής φύσης- θα τιμωρείται κι αυτή ως βιασμός. Απλώς, επειδή δεν γίνεται διαφορετικής βαρύτητας εγκλήματα να τιμωρούνται με την ίδια ποινή (γιατί θα ήταν σαν να λέμε στον δράστη “αντί να την απειλήσεις, άσκησε της κατευθείαν σωματική βία, έτσι κι αλλιώς ίδια ποινή θα φας!”) ο βιασμός με σωματική βία θα τιμωρείται με 5 χρόνια και πάνω, ενώ ο βιασμός με εκβιασμό -πχ για ροζ φωτογραφίες- θα τιμωρείται με 3 χρόνια φυλακή. Τα οποία 3 χρόνια φυλακη ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΜΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ, αλλά θα εκτελούνται γιατί και αυτο το αλλάζει ο Κώδικας!

Επομένως, αντί να μπλέκουμε στην κουβέντα κακούργημα-πλημμέλημα, ας λέμε πως το ένα θα τιμωρείται όπως πάντα με 5 χρόνια φυλακή και πάνω και το άλλο θα τιμωρείται με 3 χρόνια φυλακή, ενώ ως τώρα πολλές φορές δεν τιμωρούνταν καν! Για να συνεννούμαστε!

Και κάτι άλλο. Για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ στην ιστορία της Ελλάδας ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει πως ένα άτομο που βιάζεται μπορεί να μην είναι σε θέση να αντιδράσει όχι μόνο επειδή είναι πχ παράλυτο, αλλά και επειδή “ΠΑΓΩΝΕΙ από τον φόβο του”. Άρα, ΤΕΡΜΑ οι ηλίθιες ερωτήσεις κάποιων δικαστών του τύπου “Μα γιατί δεν αντιδράσατε αφού μπορούσατε; Δεν σας είχε τα χέρια δεμένα”.

Αυτά.
Stavros Panagiotidis

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.