Κραυγή απόγνωσης από τους απόφοιτους των μουσικών σχολείων, μετά την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας να μην δοθούν θέσεις σε συγκεκριμένες Μουσικές Σχολές, με δεκάδες μαθητές να μένουν κρεμασμένοι από την απάντηση που δοθεί από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Καραμέως.
Σχολές οι οποίες σύμφωνα μετά όσα ανέφερε στο Sigmalive η εκπρόσωπος των υποψηφίων στην επαρχία Λεμεσού, Κωνσταντίνα Φελλά, είναι οι μοναδικές που προσφέρουν ειδίκευση σε μουσικά όργανα αλλά και άλλες ειδικότητες.
«Οι τρεις σχολές είναι οι μόνες που προσφέρουν ειδίκευση σε μουσικά όργανα. Επομένως εμείς μ΄αυτή την εξέλιξη δεν έχουμε δεύτερη επιλογή, θα πρέπει να μείνουμε ένα χρόνο Κύπρο», εξήγησε η απόφοιτος Μουσικού Σχολείου στη Λεμεσό.
Σημείωσε μάλιστα πως, οι απόφοιτοι δεν δέχονται καμία άλλη θέση εκτός του να δοθούν οι θέσεις όπως ήταν προκαθορισμένο πριν τη εξέλιξη.
«Θεωρούμε ότι είναι ανεπίτρεπτο να υποστούμε τις συνέπειες ενός λάθους για το οποίο δεν φέρουμε ευθύνη. Κάποιοι από εμάς, έχουμε φθάσει σ΄ένα πολύ υψηλό επίπεδο, αφήσαμε πίσω τις θέσεις που εξασφαλίσαμε στα Πανεπιστήμια της Κύπρου γιατί αυτές ήταν οι μόνες θέσεις που διεκδικούσαμε. Είναι μεγάλη αδικία όλο αυτό που γίνεται και θα πρέπει να μας δεχθούν», είπε.
Την ίδια ανησυχία άλλωστε εξέφρασε και η εκπρόσωπος των γονέων των υποψήφιων που διεκδικούν θέση στις Μουσικές Σχολές, κ. Άντρη Πλατρίτη, η οποία μετά από συνεννόηση με άλλους γονείς μετέφερε την ανησυχία τους με επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Χαμπιαούρη και τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης.
«Για την σχετική απόφαση ενημερωθήκαμε από το Υπουργείο Παιδείας την περασμένη Πέμπτη(18/7), αμέσως γονείς και υποψήφιοι συναντηθήκαμε εξετάζοντας το θέμα που προέκυψε» ανέφερε στο Sigmalive η κ. Πλατρίτη.
Εξήγησε μάλιστα πως, «οι υποψήφιοι είναι στην πλειοψηφία τους απόφοιτοι των μουσικών σχολείων της Κύπρου, με χρόνια μουσικής παιδείας στο ενεργητικό τους και με συγκεκριμένη κατεύθυνση ο κάθε ένας. Η επιλογή των τριών αυτών μουσικών σχολών δεν έγινε τυχαία, ούτε μπορεί να αντικατασταθεί με οποιαδήποτε άλλη μουσική σχολή. Τα τρία αυτά πανεπιστήμια είναι τα μόνα ανά το Πανελλήνιο τα οποία προσφέρουν εξειδικευμένες σπουδές, για τις οποίες τα παιδιά προετοιμάζονταν τα τελευταία τρία χρόνια. Για κάποιες κατευθύνσεις, όπως αυτή της Παραδοσιακής Μουσικής, δεν μπορούν να αποταθούν σε άλλες χώρες».
«Τα παιδιά», σύμφωνα με την ίδια, «δεν δήλωσαν άλλες επιλογές, αφού πίστευαν ότι θα εξασφάλιζαν θέσεις σε αυτές τις σχολές. Κανείς, όμως δεν φρόντισε να τους ενημερώσει, με αποτέλεσμα τα παιδιά μας να έχουν βρεθεί εκτεθειμένα και να αισθάνονται ότι πήγαν χαμένοι οι κόποι τους και ότι γκρεμίζονται τα όνειρα και τα σχέδια που έκαναν για τις σπουδές τους. Αν δεν επιλυθεί το θέμα, θα χάσουν τουλάχιστον ένα χρόνο από τις σπουδές τους».
Μόνη αποδεκτή λύση για το σύνολο είναι να δοθούν οι θέσεις όπως ήταν στα πλαίσια πρόσβαση που δόθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας.
Σημειώνεται πως ο Υπουργός παιδείας επικοινώνησε με τους γονείς και τα παιδιά μας τηλεφωνικώς και αναμένουν την απάντησή από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας.
Σήμερα ωστόσο, αναμένεται η απάντηση προς τον κ .Χαμπιαούρη και να δοθεί τέλος στην αγωνία γονέων και παιδιών.