Ενταση και διπλωματικός πυρετός για το Grace 1 …

Facebook
Twitter
LinkedIn

Διπλωματικός πυρετός λόγω του δεξαμενόπλοιου Grace 1 που πλέει προς την Ελλάδα και αναμένεται στην Καλαμάτα στις 25 Αυγούστου Το «Adrian Darya», γνωστό και ως «Grace 1», το οποίο είχε κατασχεθεί στις 4 Ιουλίου από τις αρχές του Γιβραλτάρ, κατευθύνεται προς την Καλαμάτα.

Το ιρανικό τάνκερ απέπλευσε από το Γιβραλτάρ το βράδυ της Κυριακής, έπειτα από 46 ημέρες παραμονής στην περιοχή. Οι αρχές του Γιβραλτάρ, υποστηριζόμενες από βρετανικές δυνάμεις, κατάσχεσαν το πετρελαιοφόρο πλοίο Crace 1 στις 4 Ιουλίου, υπό την υποψία μεταφοράς πετρελαίου στη Συρία, παραβιάζοντας τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.
«Η Ελλάδα δεν έχει λάβει επίσημο αίτημα κατάπλου του ιρανικού πετρελαιοφόρου που αφέθηκε ελεύθερο από το Γιβραλτάρ», δήλωσε ο Ιωάννης Πλακιωτάκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ναυτιλίας, άφησε να εννοηθεί πως η Αθήνα δεν θα τοποθετηθεί επίσημα έως ότου το πλοίο καταστήσει σαφείς τις προθέσεις του. Ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε ότι οι ελληνικές Αρχές παρακολουθούν επισταμένα την πορεία του Adrian Darya 1 (πρώην Grace 1) κι ότι το γραφείο του βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με το υπουργείο Εξωτερικών.
Η υπόθεση του ιρανικού τάνκερ έχει εξελιχθεί σε διπλωματικό θρίλερ για την Ελλάδα, καθώς οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές ότι θεωρούν το πλοίο όργανο των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, τους οποίους έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση. Και οποιαδήποτε βοήθεια σε αυτό, θα θεωρηθεί υποστήριξη τρομοκρατών.

Οι Αρχές του Γιβραλτάρ επέτρεψαν τον απόπλου του σούπερ τάνκερ απορρίπτοντας το αίτημα των ΗΠΑ για εφαρμογή αμερικανικών κυρώσεων που αποσκοπούν στον μηδενισμό των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου. Το υπουργείο Δικαιοσύνης του Γιβραλτάρ, που αποτελεί βρετανική κτήση, ανακοίνωσε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν δεσμεύουν την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το «Adrian Darya», πρώην «Grace 1», βρισκόταν από τις 4 Ιουλίου ακινητοποιημένο στα Στενά του Γιβραλτάρ, υπόθεση που ανέβασε τη θερμοκρασία των σχέσεων Βρετανίας – Ιράν και οδήγησε την Τεχεράνη στο να δεσμεύσει, ως αντίποινα, το υπό βρετανική σημαία «Stena Impero» στα Στενά του Ορμούζ.
Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.