Ναι η Γροιλανδία λιώνει σε πολύ γρήγορους ρυθμούς

Facebook
Twitter
LinkedIn

Η τήξη των πάγων στη Γροιλανδία έχει επιταχυνθεί σε ανησυχητικό βαθμό το φετινό καλοκαίρι λόγω του κύματος καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη και έφτασε στη χώρα της Αρκτικής.

Μόνο την πρώτη Τετάρτη του Αυγούστου, περισσότεροι από 10 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου χάθηκαν στους ωκεανούς από το λιώσιμο της επιφάνειας, ενώ συνολικά τον Ιούλιο υπήρξε μαζική απώλεια περίπου 197 δισεκατομμυρίων τόνων πάγου στη Γροιλανδία, μεταδίδει το Associated Press.

Είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του όγκου που χάθηκε. Σκεφτείτε ότι, ένα δισεκατομμύριο τόνοι (ένας γιγατόνος) λιωμένου πάγου ισούται με περίπου 400.000 πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων. Και 100 δισεκατομμύρια τόνοι σημαίνει άνοδο της στάθμης της θάλασσας σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 0,28 χιλιοστά.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η ζοφερή αυτή εικόνα θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες και εκφράζουν φόβους ότι θα καταρριφθεί το αρνητικό ρεκόρ λιωσίματος του 2012.

Το λιώσιμο των καλυμμάτων πάγου της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής πέραν του ότι θα αυξήσει το επίπεδο της στάθμης των ωκεανών, ενδέχεται επίσης να προκαλέσει τις επόμενες δεκαετίες περισσότερα ακραία φαινόμενα και να αποσταθεροποιήσει το κλίμα σε κάποιες περιοχές, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.