Στα ύψη η τιμή του πετρελαίου μετά τις επιθέσεις στην Σαουδική Αραβία

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τεράστια αύξηση καταγράφηκε πρώτες πρωινές ώρες στην τιμή του πετρελαίου, στον απόηχο των επιθέσεων σε δύο μεγάλες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας που ανάγκασαν το Ριάντ να διακόψει προσωρινά περισσότερο από το ήμισυ της καθημερινής παραγωγής της.

Λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών στην Ασία η τιμή της ποικιλίας Brent, που χρησιμοποιείται ως δείκτης στην τιμολόγηση πολλών τύπων, αυξήθηκε κατά περίπου 20%, αγγίζοντας τα 72 δολάρια ανά βαρέλι.

Στην συνέχεια η πίεση αποκλιμακώθηκε. Στις 9:40 το πρωί  η αύξηση της τιμής ανέρχεται στο 10,23% με το βαρέλι να αποτιμάται στα 66,38 δολάρια.

Παραπλήσια είναι η εικόνα για την κύρια βορειοαμερικανική ποικιλία West Texas, όπου καταγράφεται αύξηση 9,44%.

Η ταραχή στις αγορές αντανακλά ανησυχίες πως η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως, θα λειτουργεί κάτω από τις δυνατότητές της τουλάχιστον για λίγες ημέρες.

Μέρος της παραγωγής αναμένεται να αποκατασταθεί εντός της Δευτέρας και το βασίλειο κατά πάσα πιθανότητα θα χρησιμοποιήσει μέρος των αποθεμάτων του ώστε να περιορίσει τον αντίκτυπο στις τιμές, όμως χθες σαουδάραβες αξιωματούχοι παραδέχτηκαν ότι η πλήρης αποκατάσταση της παραγωγής πιθανότητα θα απαιτήσει εβδομάδες.

Το Ριάντ έχει περιορίσει την εξόρυξη κατά περίπου 5,7 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα, που ισοδυναμεί με το 5% της παγκόσμιας προσφοράς.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως έχει επιτρέψει, εφόσον χρειαστεί, τη χρήση μέρους του αμερικανικού στρατηγικού αποθέματος ώστε να διασφαλιστεί ο απρόσκοπτος εφοδιασμός της αγοράς.

Η Ουάσιγκτον έχει αποδώσει τις επιδρομές στην μεγάλη πετρελαιοπηγή Χουράις και τη κομβική μονάδα επεξεργασίας στο Αμπκάικ στο Ιράν, μολονότι την ευθύνη ανέλαβαν οι σιίτες αντάρτες Χούθι που μάχονται κατά της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη.

Η Τεχεράνη αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή, κατηγορώντας τις ΗΠΑ πως προσπαθούν να δρομολογήσουν εχθρικές ενέργειες.

Ο κ. Τραμπ από την πλευρά του δήλωσε αιχμηρά πως η Αμερική είναι έτοιμη και οπλισμένη («locked and loaded») και αναμένει το πόρισμα του Ριάντ για τον δράστη των χτυπημάτων.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.