Ηχησαν τα τύμπανα του πολέμου…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Με μαχητικά και droηes η Τουρκία στα σύνορα του Ιράκ αλλά και με πυροβολικό ετοιμάζεται να εισβάλει στη Συρία, πραγματοποιώντας επιχειρήσεις με τους ισλαμιστές συμμάχους της.

Εν τω μεταξύ στις ΗΠΑ υπάρχουν  αντιδράσεις ακόμη και μέσα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, με την  απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βορειο-ανατολική Συρία, εγκαταλείποντας τους Κούρδους συμμάχους του και αφήνοντάς τους βορά στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ισλαμιστικός Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), που συνεργάστηκε με την Τουρκία και στις δύο προηγούμενες επιχειρήσεις της στη Συρία, έχει ήδη συγκεντρώσει 14.000 άνδρες, οι οποίοι θα μετάσχουν στην πρώτη φάση της τουρκικής επιχείρησης, ενώ υπάρχουν και άλλες εφεδρικές δυνάμεις για να χρησιμοποιηθούν όταν κριθεί αναγκαίο. Επίσης, η Τουρκία μεταφέρει στα σύνορα με τη Συρία βαρύ οπλισμό και τεθωρακισμένα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στην τουρκική επιχείρηση εναντίον των Κούρδων.Η κίνηση Τραμπ, που προκάλεσε διεθνή αντίδραση αλλά και την οργή των Κούρδων που μιλούν για προδοσία, αποδεικνύεται ότι έπιασε εξ απίνης τόσο το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας όσο και τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται ότι ενήργησε αντίθετα με τις συμβουλές και τις συστάσεις των αρμόδιων αξιωματούχων στα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών, οι οποίοι του είχαν προτείνει να διατηρήσει μια μικρή δύναμη στη Συρία, που θα επιχειρεί εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και η οποία θα λειτουργούσε σαν αντίβαρο στο Ιράν και τη Ρωσία.

Η αναπάντεχη απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, που αιφνιδίασε τις υπηρεσίες και ήρθε την ώρα που είναι σε εξέλιξη η έρευνα των Δημοκρατικών του Κογκρέσου για την παραπομπή του με το αίτημα της καθαίρεσης, προκάλεσε την αντίδραση Ρεπουμπλικάνων υποστηρικτών του, που τη θεωρούν καταστροφική. Ακόμη και αυτοί που παρέμεναν σιωπηλή στο σκάνδαλο με την Ουκρανία, τώρα εκφράζουν ανησυχία και επιτίθενται στον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ έκανε μια οργισμένη δήλωση το πρωί της Δευτέρας μέσω Twitter, μιλώντας για «εν εξελίξει καταστροφή» και στην οποία αναφέρει ότι η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων «θα οδηγήσει με βεβαιότητα στην επιστροφή του Ισλαμικού Κράτους», θα «σπρώξει τους Κούρδους στην αγκαλιά του Άσαντ και του Ιράν», ενώ «καταστρέφει τη σχέση της Τουρκίας με το Αμερικανικό Κογκρέσο».

«Θα είναι ένα στίγμα στην τιμή της Αμερικής η εγκατάλειψη των Κούρδων», σημειώνει.

Όπως είπε, θα ζητήσει από τη Γερουσία να ανατρέψει την απόφαση του προέδρου, ενώ τόνισε ότι «έχω πολεμήσει εναντίον του ISIS, ήμουν τυχερός που επέζησα. Αυτοί που νομίζουν ότι ο ISIS ηττήθηκε, θα καταλάβουν σύντομα».

Από την πλευρά του ο πρώην επιτετραμμένος του προέδρου Τραμπ για τη συμμαχία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, είπε ότι η ανακοίνωση του προέδρου δείχνει «πλήρη άγνοια όσων συμβαίνουν στην περιοχή».

Επίσης, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κέβιν ΜακΚάρθι, δήλωσε στο δίκτυο Fox News ότι δεν έχει μιλήσει με τον πρόεδρο, αλλά «ανησυχεί πολύ».

«Θέλω διαβεβαιώσεις ότι τηρούμε τον λόγο μας προς αυτούς που πολεμούν στο πλευρό μας και μας βοηθούν. Αν η Αμερική δεσμευτεί έναντι κάποιου και αυτός πολεμήσει μαζί της, πρέπει να τηρεί τον λόγο της».
«Θα αναστείλουμε τη συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ»

Ο γερουσιαστής Γκράχαμ δήλωσε επίσης ότι η αμερικανική Γερουσία θα επιδιώξει να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας ακόμα και να προχωρήσει στην αναστολή της συμμετοχής της από το ΝΑΤΟ, εάν η Άγκυρα εισβάλει στη βορειοανατολική Συρία και επιτεθεί εναντίον των κουρδικών δυνάμεων.

«Θα εισαγάγουμε δικομματικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εάν εισβάλει στη Συρία και θα ζητήσουμε την αναστολή της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ, εάν επιτεθεί εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, που βοήθησαν τις ΗΠΑ να καταστρέψει το χαλιφάτο του Ισλαμικού Κράτους», έγραψε στο Twitter.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.