Η «Κάλπικη λίρα» σε ψηφιακή επανέκδοση

kalpiki_lyra_yiorgos_tzavellas
Facebook
Twitter
LinkedIn

Η «Κάλπικη λίρα» του Γιώργου Τζαβέλλα, μία από τις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές και εισπρακτικές επιτυχίες της εποχής της, θα βγει ξανά στις αίθουσες την Κυριακή του Πάσχα (15 Απριλίου)

έχοντας το προνόμιο να είναι η πρώτη ελληνική ταινία που επανακυκλοφορεί μετά από ειδική ψηφιακή επεξεργασία.

(φώτο) Βασίλης Λογοθετίδης και Ιλυα Λιβυκού σε σκηνή από την ταινία

Η «Κάλπικη λίρα» του Γιώργου Τζαβέλλα, μία από τις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές και εισπρακτικές επιτυχίες της εποχής της, θα βγει ξανά στις αίθουσες την Κυριακή του Πάσχα (15 Απριλίου) έχοντας το προνόμιο να είναι η πρώτη ελληνική ταινία που επανακυκλοφορεί μετά από ειδική ψηφιακή επεξεργασία. Ο κινηματογραφικός οργανισμός Καραγιάννης – Καρατζόπουλος Α.Ε. επιμελήθηκε την ψηφιακή έκδοση του φιλμ, που έγινε η πρώτη διεθνής επιτυχία του ελληνικού σινεμά.

Η «Κάλπικη λίρα» είναι και η πρώτη σπονδυλωτή ταινία του ελληνικού κινηματογράφου, που αποτελείται από τέσσερις αυτοτελείς ιστορίες (κοινό στοιχείο είναι η κάλπικη λίρα που αλλάζει διαρκώς χέρια) και το μεγαλύτερο εμπορικό σουξέ της σεζόν 1955 – 56 με 208.410 εισιτήρια.

Αφρόκρεμα

Σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι και με αφηγητή τον Δημήτρη Μυράτ, το τετράπτυχο των χιουμοριστικών όσο και συγκινητικών ιστοριών της ζωντανεύει από την αφρόκρεμα των ερμηνευτών, θεατρικών και κινηματογραφικών: τον Βασίλη Λογοθετίδη και την Ιλυα Λιβυκού, τον Μίμη Φωτόπουλο και τη Σπεράντζα Βρανά, τον Δημήτρη Χορν και την Ελλη Λαμπέτη καθώς και τον Ορέστη Μακρή.

Η ταινία αποτελεί μια ανεκτίμητη ηθογραφία της Ελλάδας της δεκαετίας του ’50 και καθόλου τυχαία ο Γάλλος θεωρητικός Ζορζ Σαντούλ την ενέταξε ανάμεσα στις 1.000 καλύτερες του παγκόσμιου κινηματογράφου.Το φιλμ βραβεύτηκε στα φεστιβάλ Βενετίας, Μόσχας και Μπάρι, ενώ συμμετείχε στα φεστιβάλ των Κανών και του Κάρλοβι Βάρι.

Αντα Δαλιάκα
Πηγή: Έθνος

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.