ΝΔ και ΚΙΝΑΛ υπερψήφισαν συσταση προανακριτικής επιτροπής…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής υπερψήφισαν την πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου με άδεια υπουργικά έδρανα και με τον πρωθυπουργό να απουσιάζει στο εξωτερικό.

• Καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ • ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας.Περισσότερες από εφτά ώρες διήρκησε η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής σχετικά με την πρόταση 30 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση προανακριτικής επιτροπής σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Από την Κοινοβουλευτική διαδικασία δεν έλειψαν οι εντάσεις ενώ ιδιαίτερα φορτισμένη ήταν η ομιλία του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης που τόνισε πως η «κατηγορία για σκευωρία είναι γελοία και θα το αποδείξω».

Ο τέως πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μίλησε «για τον πιο δειλό ρεβανσισμό στη σύγχρονη πολιτική ιστορία» και παρέπεμψε στην επιτροπή «για να μάθει και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης, πώς στήθηκε αυτός ο άθλιος μηχανισμός υπερτιμολόγησης των φαρμάκων», αναφερόμενος στο σκάνδαλο Novartis.

Την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξαν και οι βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛΛ., με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίζει. Οι βουλευτές του ΚΚΕ αποχώρησαν από τη μυστική ψηφοφορία, όπως είχαν προαναγγείλει, θα συμμετάσχουν ωστόσο στις εργασίες της επιτροπής. Ανάλογη στάση κράτησε και η Ελληνική Λύση που κατήγγειλε κυβερνητική συγκάλυψη λόγω μη συμπερίληψης του Αλέξη Τσίπρα. Το MέΡΑ 25 αποχώρησε επίσης από τη διαδικασία αλλά θα απόσχει και από την προανακριτική.

Ψήφισαν 261 βουλευτές. Έγκυρα 256 ψηφοδέλτια. Άκυρα 4. Λευκό 1.
Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 172 βουλευτές. Κατά της πρότασης 84 βουλευτές.

Από τη ΝΔ, απουσίαζε ο Γιάννης Αντωνιάδης, ο οποίος βρίσκεται σε αποστολή στο εξωτερικό. Από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν οι βουλευτές Γιώργος Κατρούγκαλος και Θεοδώρα Τζάκρη, που βρίσκονται στο εξωτερικό και ο Νίκος Φίλης και Νεκτάριος Σαντορινιός, για λόγους υγείας.

Η πρόταση που πέρασε κατά πλειοψηφία αφορά τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του κ. Παπαγγελόπουλου για τέσσερα αδικήματα: Ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών. Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος. Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος. Ηθική αυτουργία σε ψευδορκία.Θα ακολουθήσει η σύσταση της επιτροπής, η οποία έχει αρμοδιότητες εισαγγελέα και εκεί, όπως φαίνεται, θα προσέλθουν να καταθέσουν όσοι έχουν εμπλακεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην υπόθεση γεγονός που θα αποτελέσει επίκεντρο νέας κόντρας τους επόμενους μήνες.

Πηγή:Efsyn.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.