Η Πόπη του Πειθαρχικού…η δική μας Πόπη Χριστοδουλίδου

Facebook
Twitter
LinkedIn

Tου Γιάννη Αποστολόπουλου Προέδρου του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ

Η Πόπη του Πειθαρχικού
Πολλά ειπώθηκαν μέσα στη γενική θλίψη για την Πόπη Χριστοδουλίδου , τους αγώνες της στο δημοσιογραφικό συνδικαλισμό και την αταλάντευτη θέση της στην ανάδειξη της αλήθειας στη μάχη του ρεπορτάζ. Το μεγαλείο για την Πόπη ήταν πως το πολυβασανισμένο σώμα της δεν μπόρεσε να εγκλωβίσει την αδούλωτη ψυχή της. Πανταχού παρούσα, πάντα μπροστά, όρθια και δυνατή, ένα ξεχωριστό φαινόμενο ανυπότακτου ανθρώπου. Η “καπετάνισα Πόπη”
Το ίδιο στίγμα έδωσε και στη διετή θητεία της στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Μαχητική και ασυμβίβαστη στην προάσπιση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Ανάμεσα σε πολλά ξεχωρίζω την δύσκολη και σημαντική απόφαση λίγους μήνες μετά το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα του 20ι15.
Τότε που το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ διαβίβασε στο Πειθαρχικό καταγγελίες εκατοντάδων πολιτών για σωρεία δεοντολογικών παραβάσεων από τηλεοπτικούς σταθμούς.
Βασική αρχή της δημοσιογραφικής δεοντολογίας είναι η ισηγορία, να δίνονται δηλάδή ίσες δυνατότητες στην προβολή των διαφόρων απόψεων. Και αποτελεί κατάφωρη παραβίαση όταν π.χ σε δύο αντίθετες συγκεντρώσεις η μία προβάλλεται ιδιαίτερα και η άλλη αποσιωπάται παντελώς.
Έτσι τρία από τα πέντε μέλη του Πειθαρχικού(Πόπη Χριστοδουλίδου , Γιώργος Μέρμηγκας και ο ίδιος) συνταχθήκαμε με όσα ο Κώδικας Δεοντολογίας υπαγορεύει ,καταδικάσαμε τις εξόφθαλμες παραβάσεις και επιβάλαμε τις προβλεπόμενες ποινές σε όσους λειτούργησαν με περιφρόνηση στις δεοντολογικές επιταγές.
Η θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε ήταν πρωτοφανής. Με την ενορχηστρομένη επίθεση των τηλεοπτικών σταθμών, συντάσσονταν πολιτικά κόμματα, και πολλοί ακόμη.
Ακατάσχετη αρθογραφία, ακόμα και τηλεοπτικές εκπομπές μεταξύ εαυτών και αλλήλων. Πως τολμήσαμε να αγνοήσουμε την παντοδυναμία των καναλιών,
Οπωσδήποτε δεν ήταν μία ευχάριστη ατμόσφαιρα, αλλά μας έδινε δύναμη η πεποίθηση ότι συνταχθήκαμε με το σωστό και το δίκηο. Και η Πόπη, που “δεν καταλάβαινε Χριστό” πέρναγε στην αντεπίθεση τονίζοντας “σπάσαμε αυγά,κάναμε αυτό που έπρεπε,, ας φωνάζουν όσο θέλουν, δεν ιδρώνει το αυτί μας”.
Η απόφασή μας αυτή τελικά ακυρώθηκε από το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο με ψήφους 3-2 . Τα δύο μέλη που στήριξαν την απόφασή μας , ήταν η Ελένη Τράϊου και η Μιμή Τουφεξή.
Ήρθε όμως το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο με απόφαση καταπέλτη, καταδικάζοντας πολλά κανάλια για “ανισομέρεια προβολής των απόψεων” και επιβάλλοντας πρόστιμα 100 χιλιάδων ευρώ, συνολικά..Σημειώνουμε ότι πρόεδρος του ΕΣΡ που στήριξε την απόφαση ήταν ο πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Αθανάσιος Κουτρουμάνος, που είχε προταθεί για τη θέση αυτή από τη Νέα Δημοκρατία.
Έτσι υπήρξε η απόλυτη δικαίωση για την απόφασή μας κόντρα στο ισχυρό λόμπυ που αξιώνει να μένει στο απυρόβλητο.
Αυτά ανασύραμε , μεταξύ άλλων. από την κοινή πορεία μας με την Πόπη στο Πειθαρχικό, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση και το αφιέρωμα στη μνήμη της
Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, χαμογελάει, γυαλιά
72Παύλος Αλέπης, Αφροδίτη Υψηλάντη και 70 ακόμη
3 σχόλια3 κοινοποιήσεις
Μου αρέσει!
Σχόλιο
Κοινοποιήστε
Σχόλια

George Mermigas
George Mermigas Μπραβο πρόεδρε Γιάννη για τα συγκινητικά αλλά και τεκμηριωμένα λόγια σου για την αλησμόνητη φίλη και την ασυμβίβαστη συναγωνιστρια Πόπη Χριστοδουλιδη.
Ακόμη ένα μπράβο που θύμισες στους συναδέλφους και οχι μονο το δύσκολο αγώνα που δώσαμε απέναντι σε…Δείτε περισσότερα
5

Μου αρέσει!
· Απάντηση · 13 ώρες

Giannis Apostolopoulos
Giannis Apostolopoulos Περάσαμε δύσκολα Γιώργο με τα ονόματά μας να περιφέρονται και να μας αποκαλούν “οι τρεις σταλίνες” συνδέοντάς μας με τη σκληρότητα του Στάλιν. Και βέβαια στο πλαίσιο της λάσπης μας έφερναν να ακολουθούμε την συνήθη διακοματική πρακτική της συναλλαγής και των ανταλαγμάτων με δήθεν διορισμούς μας σε διάφορα υποργεία. Και εδώ η αντίδραση της αξεχαστης Πόπης με το χιούμορ της. “Τουλάχιστον να μας δώσουν τους μισθούς”

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.