Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των Βραβείων 2019 της Εταιρείας Συγγραφέων στις 21 Νοεμβρίου 2019 στο Αμφιθέατρο Αντώνη Τρίτση του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων. Στην ίδια εκδήλωση η Εταιρεία καλωσόρισε νέα μέλη της και παρουσίασε το Ημερολόγιο 2020 της Εταιρείας Συγγραφέων, με θέμα «Λογοτεχνία & Επανάσταση: 1821-2021» (εκδόσεις Πατάκη), που εκδόθηκε με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ 2019 Εταιρειας Συγγραφέων
Το Βραβείο Διδώ Σωτηρίου 2019 της Εταιρείας Συγγραφέων απονεμήθηκε, από τον εκπρόσωπο του Προέδρου της Βουλής Βουλευτή κ. Θεόδωρο Ρουσόπουλο, στον Γιάννη Δάλλα για την πολύπλευρη προσφορά του στα Γράμματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας. Για τον τιμώμενο μίλησε o ποιητής Ηλίας Λιατσόπουλος. Το γλυπτό του βραβείου Διδώ Σωτηρίου έχει φιλοτεχνηθεί από τον εκλιπόντα γλύπτη Θόδωρο.
Ο Γιάννης Δάλλας (1924, Φιλιππιάδα) είναι ένας από τους κορυφαίους ποιητές της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς. Νεοελληνιστής και μεταφραστής έργων της αρχαίας γραμματείας, έχει εκδώσει δεκατρείς ποιητικές συλλογές, ενώ σπουδαία επίσης θεωρείται η συμβολή του στη μελέτη της ελληνικής λογοτεχνίας. Σπούδασε κλασική φιλολογία στην Αθήνα και υπηρέτησε στη μέση και στην ανώτατη εκπαίδευση ως καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Μετείχε στα πρώτα «Καβάφεια» στην Αλεξάνδρεια και έχει προσκληθεί για διαλέξεις και παρουσίαση του έργου του σε πολλά πανεπιστήμια στο εξωτερικό, όπου λειτουργούν Τμήματα Μεταβυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών. Στα έργα του περιλαμβάνονται πολλές συγκεντρωτικές μελέτες για σημαντικούς Έλληνες λογοτέχνες (Σολωμό, Κάλβο, Θεοτόκη, Καβάφη, Βάρναλη, Φιλύρα, Καρυωτάκη, Σαχτούρη, Αναγνωστάκη κ.ά.), κριτικά βιβλία για την ποίηση και την πεζογραφία και φιλολογικές εκδόσεις. Συστηματικός μεταφραστής των αρχαίων λυρικών και των Αλεξανδρινών ποιητών, έχει μεταξύ άλλων τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Κριτικής και Δοκιμίου (1987) και το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του (1999).
ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΑΙΔΑΛΟΣ 2019 Εταιρειας Συγγραφέων
Το Βραβείο Δαίδαλος 2019 της Εταιρείας Συγγραφέων απονεμήθηκε, από τον εκπρόσωπο του Δημάρχου Αθηναίων Αντιδήμαρχο κ. Ελευθέριο Σκιαδά, στη Ζντράβκα Μιχάιλοβα (Zdravka Mihaylova) για την πολύπλευρη προσφορά της στα Γράμματα και την επικοινωνία των λαών μέσω του πολιτισμού, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας. Για την τιμώμενη μίλησε η συγγραφέας και μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Έλενα Χουζούρη, ενώ τη βράβευση χαιρέτισε εκ μέρους του ελληνο-βουλγαρικού πολιτιστικού συνδέσμου «Αριστοτέλης» ο συγγραφέας Νίκος Βλαχάκης. Την εκδήλωση τίμησε εκ μέρους της Πρεσβείας της Βουλγαρίας ο Μορφωτικός Ακόλουθος κ. Pantaley Spassov. Το γλυπτό του βραβείου Δαίδαλος έχει φιλοτεχνηθεί από την εικαστικό, συγγραφέα και μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων Ηρώ Νικοπούλου.
Η Ζντράβκα Μιχάιλοβα (1961, Σόφια) σπούδασε δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αρθρογραφεί για θέματα πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Με πάθος για την ελληνική γλώσσα από τα μαθητικά της χρόνια, έχει μεταφράσει από τα ελληνικά στα βουλγαρικά δεκάδες βιβλία πεζογραφίας, ποίησης, δοκιμιακού και θεατρικού λόγου και έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια. Το 2005 τιμήθηκε με το βραβείο «Ρήγας Βελεστινλής», για την καλύτερη μετάφραση έργου της βαλκανικής λογοτεχνίας, για το βιβλίο «Ανδρέας Εμπειρίκος: ο ποιητής, σουρεαλιστής, ψυχαναλυτής και φωτογράφος». Το 2010 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης για την ανθολογία ποιημάτων του Γιάννη Ρίτσου με τίτλο «Γραφή του παντόπτη». Σήμερα υπηρετεί στην Πρεσβεία της Βουλγαρίας στην Αθήνα. Είναι μεταξύ άλλων μέλος της Εταιρείας Βούλγαρων Λογοτεχνών, της Ένωσης Βούλγαρων Δημοσιογράφων και της Εταιρείας Νεοελληνιστών της Βουλγαρίας «Κωστής Παλαμάς».
ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΡΒΕΡΗ 2019 Εταιρειας Συγγραφέων
Το Βραβείο Γιάννη Βαρβέρη 2019 της Εταιρείας Συγγραφέων απονεμήθηκε, από την Αλίκη Αλεξανδρή, σύζυγο Γιάννη Βαρβέρη, στη Νάντια Δουλαβέρα για το βιβλίο ποίησης Μεσοτοιχία (Εκδόσεις Μελάνι).
Η Εταιρεία Συγγραφέων απονέμει κάθε χρόνο σε πρωτοεμφανιζόμενη/ο ποιήτρια ή ποιητή βραβείο που θεσπίστηκε στη μνήμη του ποιητή και ιδρυτικού μέλους της Γιάννη Βαρβέρη (1955-2011) και σκοπό έχει να αναδείξει τις σημαντικότερες νέες ποιητικές φωνές της χώρας. Η Κριτική Επιτροπή απαρτίζεται από τους συγγραφείς και μέλη της Εταιρείας Μαριγώ Αλεξοπούλου, Γιώργο Γώτη (Πρόεδρο της Επιτροπής) – που ανέπτυξε το σκεπτικό της βράβευσης – και Αριστέα Παπαλεξάνδρου.
Στον βραχύ κατάλογο για το Βραβείο Γιάννη Βαρβέρη 2019 (εκδόσεις 2018) είχαν αναδειχθεί επίσης οι Άνια Βουλούδη (Η πλατεία ως μια βέβαιη κατάληξη, Εκδόσεις Αντίποδες), Βικτωρία Γεροντάσιου (Μικρές καταιγίδες, Εκδόσεις Θράκα), Άκης Παραφέλας (Παρασημαντική, Εκδόσεις Θράκα), Ελένη Σαμπάνη (Η σκόνη που βαραίνει τα ράφια μας, Εκδόσεις Κέδρος).
ΒΡΑΒΕΙΟ MENH ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑ 2019 Εταιρειας Συγγραφέων
Το Βραβείο Μένη Κουμανταρέα 2019 της Εταιρείας Συγγραφέων απονεμήθηκε, από τον Πρόεδρο του ΟΣΔΕΛ και εκδότη της Νομικής Βιβλιοθήκης Αντώνη Καρατζά, στην Σοφία Μπραϊμάκου για το βιβλίο πεζογραφίας Ματάμπρε (Εκδόσεις Νεφέλη).
Η Εταιρεία Συγγραφέων απονέμει κάθε χρόνο σε πρωτοεμφανιζόμενη/ο πεζογράφο βραβείο που θεσπίστηκε στη μνήμη του πεζογράφου και ιδρυτικού μέλους της Μένη Κουμανταρέα (1931-2014) και σκοπό έχει να αναδείξει τις σημαντικότερες νέες πεζογραφικές φωνές της χώρας. Η Κριτική Επιτροπή απαρτίζεται από τους συγγραφείς και μέλη της Εταιρείας Γιώργο-Ίκαρο Μπαμπασάκη (Πρόεδρο της Επιτροπής), Μαρία Φακίνου και Κώστα Χατζηαντωνίου, που ανέπτυξε το σκεπτικό της βράβευσης. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μέλη της οικογένειας του Μένη Κουμανταρέα που προσέφεραν βιβλία του εκλιπόντος στη βραβευμένη συγγραφέα.
Στον βραχύ κατάλογο για το Βραβείο Μένη Κουμανταρέα 2019 (εκδόσεις 2018) είχαν αναδειχθεί επίσης οι Ελένη Γιαννάτου (Κύριος Πηνελόπη, Εκδόσεις Κίχλη), Έλενα Γκιβίση (Ρήγματα, Εκδόσεις Κέδρος), Ράνια Καραχάλιου (Σκλήθρα, Εκδόσεις Εκάτη), Μαριαλένα Σεμιτέκολου (Οι Κυριακές το καλοκαίρι, Εκδόσεις Ίκαρος), Αλίκη Στελλάτου (Γάτα στον κήπο, Εκδόσεις Κίχλη), Ελένη Στελλάτου (Το κόκκινο και το άσπρο, Εκδόσεις Πόλις).
ΥΠΟΔΟΧΗ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ Εταιρειας Συγγραφέων
Tα νέα μέλη καλωσόρισε, εκ μέρους της Εταιρείας Συγγραφέων, ο Αντιπρόεδρός της Ιωσήφ Βεντούρας. Επίτιμα μέλη: Λευτέρης Παπαλεοντίου, Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος. Αντεπιστέλλοντα μέλη: Ιωάννης Π.Α. Ιωαννίδης, Jean-Marc Laborie. Τακτικά μέλη: Άννα Αφεντουλίδου, Νίκος Βατόπουλος, Θοδωρής Γκόνης, Ανθούλα Δανιήλ, Σοφία Κολοτούρου και Ιωάννα Μπουραζοπούλου.
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2020 ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
www.patakis.gr/product/615161/vivlia-hmerologia–shmeiomataria-hmerologia/Evdomadiaio-Hmerologio-2020-Logotexnia-_-Epanastash
Το Ημερολόγιο 2020 της Εταιρείας Συγγραφέων, με θέμα «Λογοτεχνία & Επανάσταση: 1821-2021», που κυκλοφορεί, με στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη, παρουσίασε η Γενική Γραμματέας της Εταιρείας Συγγραφέων Αγγελική Στρατηγοπούλου, η οποία με τον Πρόεδρο της Εταιρείας Συγγραφέων Γιώργο Χουλιάρα συντόνισαν την εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Η Εταιρεία Συγγραφέων, μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1981 με επίτιμο Πρόεδρο τον Οδυσσέα Ελύτη, αποτελεί τον μείζονα φορέα ποιητών, πεζογράφων, δοκιμιογράφων, μεταφραστών, κριτικών και άλλων ανθρώπων του λόγου που γράφουν στα ελληνικά, ενώ αντεπιστέλλοντα και επίτιμα μέλη της αποτελούν διακεκριμένοι νεοελληνιστές και επιφανείς ξένοι συγγραφείς. Εκλιπόντα μέλη της περιλαμβάνουν τον Μανόλη Αναγνωστάκη, τον Νίκο Εγγονόπουλο, τον Ουμπέρτο Έκο, τον Νίκο Καββαδία, τον Ζακ Λακαριέρ, τον Δημήτρη Μαρωνίτη, τον Αντώνη Σαμαράκη, τη Διδώ Σωτηρίου, τον Πάτρικ Λι Φέρμορ και τον Σέιμους Χίνι.
Η Εταιρεία Συγγραφέων αποτελεί φορέα προάσπισης της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης και των πνευματικών και ηθικών δικαιωμάτων των συγγραφέων, προαγωγής, διάδοσης και εκπροσώπησης στο εξωτερικό της ελληνικής λογοτεχνίας και γλώσσας, αλληλεγγύης προς συγγραφείς και διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων εθνικής και διεθνούς εμβέλειας. Δεν υπάρχει πολιτιστικό γεγονός μείζονος σημασίας στην Ελλάδα ή μεγάλου ελληνικού ενδιαφέροντος στο εξωτερικό, στο οποίο να μη συμμετέχουν κατά τον έναν ή τον άλλον τρόπο μέλη της.
Κάθε χρόνο η Εταιρεία απονέμει τέσσερα βραβεία σε αναγνωρισμένους και πρωτοεμφανιζόμενους Έλληνες ή ξένους συγγραφείς που προάγουν τα ελληνικά γράμματα και τον πολιτισμό. Μετά από πρόταση της Εταιρείας καθιερώθηκε διεθνώς από την UNESCO η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Η Εταιρεία έχει επίσης πλούσια εκδοτική δράση, που περιλαμβάνει ετήσιο Ημερολόγιο με πρωτότυπα κείμενα μελών της. «Λογοτεχνία & μυστήριο: Ελευσίνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, 2021» το θέμα του Ημερολογίου 2021 της Εταιρείας Συγγραφέων.
Πληροφορίες για τη δράση της Εταιρείας Συγγραφέων και τα τακτικά, επίτιμα & αντεπιστέλλοντα μέλη της μπορούν να αναζητηθούν στον ιστότοπό της (www.authors.gr). Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση και υπηρετούν αμισθί, συνεπικουρούμενα από άλλους εθελοντές. Με έργο αναγνωρισμένης λογοτεχνικής αξίας, υποψήφιοι για μέλη πρέπει να προταθούν από επτά ήδη μέλη της Εταιρείας και να υπερψηφισθούν με αυξημένη πλειοψηφία από τη Γενική Συνέλευση σε μυστική ψηφοφορία. Οι δράσεις της Εταιρείας προάγουν την πνευματική ζωή του τόπου και την ακτινοβολία της διεθνώς.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Συγγραφέων:
Γιώργος Χουλιάρας, Πρόεδρος
Ιωσήφ Βεντούρας, Αντιπρόεδρος
Αγγελική Στρατηγοπούλου, Γενική Γραμματέας
Μαρίζα Ντεκάστρο, Ταμίας
Μαρία Κούρση, Μέλος
Φαίδων Ταμβακάκης, Μέλος
Έλενα Χουζούρη, Μέλος
Με μέγα δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και σταθερούς υποστηρικτές της Εταιρείας Συγγραφέων τη Βουλή των Ελλήνων, το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, τον Δήμο Αθηναίων και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και το Ίδρυμα Κώστα & Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ).