Νέα Ζηλανδία-ηφαίστειο: Η πρωθυπουργός δηλώνει ότι υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν

Facebook
Twitter
LinkedIn

Οι τουρίστες που ήταν παρόντες κατά την ηφαιστειακή έκρηξη που σημειώθηκε χθες, Δευτέρα, στο νησί Γουάιτ της Νέας Ζηλανδίας βρισκόντουσαν εκεί παρά μια πρόσφατη αύξηση της ηφαιστειακής του δραστηριότητας, αν και οι ειδικοί δηλώνουν ότι δεν μπορούν να γίνουν ακριβείς προβλέψεις για τις εκρήξεις αυτές. Ωστόσο η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε ότι υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και ότι η κυβέρνηση θα ερευνήσει το περιστατικό.

Συνολικά 6 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και οκτώ εξακολουθούν να αγνοούνται και σύμφωνα με την αστυνομία είναι πιθανότατα νεκροί, ενώ περισσότεροι από 30 τραυματίστηκαν από την χθεσινή έκρηξη του ηφαιστείου του νησιού Γουάιτ, το οποίο είναι ένα από τα πιο ενεργά της Νέας Ζηλανδίας.

Η αστυνομία αύξησε σήμερα σε έξι από πέντε τον αριθμό των νεκρών αφού υπέκυψε ένας τραυματίας, ενώ η πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι αναγνωριστικές πτήσεις δεν δείχνουν πλέον σημάδια ζωής πάνω στο νησί, το οποίο έχει καλυφθεί από τις στάχτες. Την ίδια ώρα οι φόβοι για νέα έκρηξη του ηφαιστείου αποκλείουν την αποστολή στο νησί ερευνητικών ομάδων για τους οκτώ που εξακολουθούν να αγνοούνται και πιστεύεται ότι είναι νεκροί.

“Το μέγεθος αυτής της τραγωδίας είναι συνταρακτικό”, δήλωσε στο κοινοβούλιο η πρωθυπουργός. “Σε αυτούς που έχασαν ανθρώπους ή αγνοείται κάποιος από την οικογένειά τους ή τους φίλους τους λέμε ότι συναισθανόμαστε τη λύπη τους και τον πόνο τους και είμαστε συντετριμμένοι”.

Η αστυνομία διευκρίνισε σήμερα ότι 47 άνθρωποι από διάφορες χώρες του κόσμου βρισκόντουσαν στο νησί Γουάιτ την ώρα που σημειώθηκε η έκρηξη.

Είκοσι τέσσερις ήταν από την Αυστραλία, 9 από τις ΗΠΑ, 5 από τη Νέα Ζηλανδία, 4 από τη Γερμανία, 2 από την Κίνα, 2 από τη Βρετανία και 1 από τη Μαλαισία.

“Θεωρώ σχεδόν βέβαιο ότι δεν υπάρχει κανένας που να επέζησε πάνω στο νησί”, δήλωσε για τους 8 αγνοούμενους ο αξιωματούχος της αστυνομίας του Ουέλινγκτον Τζον Τιμς.

Την ίδια ώρα ο Πίτερ Ουάτσον, ο επικεφαλής της κυβέρνησης στις ιατρικές υπηρεσίες, σημείωσε ότι οι πιο πολλοί από τους τραυματίες έχουν υποστεί εγκαύματα σε έκταση μεγαλύτερη από το 71% του σώματός τους και προειδοποίησε ότι μερικοί μπορεί να μην επιζήσουν.

Πολλοί από τους επισκέπτες του νησιού έκαναν την ώρα που εξερράγη το ηφαίστειο μονοήμερη κρουαζιέρα από κοντινό λιμάνι.

Το GeoNet, μια υπηρεσία ανίχνευσης γεωλογικών κινδύνων, είχε αυξήσει στα μέσα του Νοεμβρίου το επίπεδο συναγερμού για το νησί αυτό κοντά στο μέσον εξαβαθμιαίας κλίμακας, λόγω μιας αύξησης της ηφαιστειακής δραστηριότητας. Ωστόσο από τα τουριστικά πρακτορεία δεν είχε ζητηθεί να κρατήσουν τους δεκάδες πελάτες τους εκείνη την ημέρα μακριά από το ηφαίστειο, δηλώνουν τουριστικοί πράκτορες και πρακτορεία.

“Γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν μεγαλύτερα ερωτήματα σε σχέση με το γεγονός αυτό (…) Αυτά τα ερωτήματα πρέπει να γίνουν και πρέπει να απαντηθούν”, δήλωσε σύμφωνα με το BBC η Άρντερν, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα ερευνήσει το περιστατικό.

“Θα ξεκινήσουμε ποινική έρευνα για τις συνθήκες στις οποίες έχασαν τη ζωή τους και τραυματίστηκαν άνθρωποι στο νησί Γουάιτ”, δήλωσε παράλληλα ο αξιωματούχος της αστυνομίας Τζον Τιμς.

Πριν από τρεις εβδομάδες εξάλλου οι αρμόδιες αρχές της Νέας Ζηλανδίας αύξησαν το επίπεδο απειλής για το ηφαίστειο αυτό από την πρώτη βαθμίδα στην δεύτερη από τις συνολικά πέντε. Η δεύτερη βαθμίδα αφορά μια κατάσταση “μέτριας ως αυξημένης ηφαιστειακής δραστηριότητας”.

“Πρέπει να πω ότι με μεγάλη μου έκπληξη πληροφορήθηκα ότι υπήρχαν εκεί επισκέπτες, καθώς οι επιστήμονες φαίνεται ότι γνώριζαν καλά πως το νησί Γουάιτ εισερχόταν σε μια φάση αυξημένης δραστηριότητας”, δήλωσε χθες ο ηφαιστειολόγος του Πανεπιστημίου Ντρέξελ Λόικ Βάντερκλούιζεν. “Έχω πάει στο παρελθόν στο νησί Γουάιτ, αλλά δεν νομίζω ότι θα ένιωθα άνετα να βρίσκομαι εκεί σήμερα”, πρόσθεσε.

Οι τοπικές τουριστικές αρχές προβάλουν το νησί Γουάιτ ή Ουακαάρι, όπως είναι γνωστό στην γλώσα των Μαορί, ως “το πιο προσβάσιμο ενεργό θαλάσσιο ηφαίστειο στον κόσμο”.

Το ηφαίστειο αυτό προσελκύει ηφαιστειολόγους και ταξιδιώτες που αναζητούν την περιπέτεια από όλον τον κόσμο οι οποίοι περιηγούνται στο άγριο τοπίο του νησιού.

Στο ιδιόκτητο αυτό νησί πραγματοποιούνται καθημερινά εκδρομές, ενώ περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι το επισκέπτονται ετησίως.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.