Ελλάδα Κύπρος Ισραήλ υπογράφουν διακρατική συμφωνία για το φυσικό αέριο…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Σήμερα 2 Ιανουαρίου 2020 υπογράφουν  Ελλάδα,  Κυπριακή Δημοκρατία και  Ισραήλ την διακρατική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed.

Στις 10:00, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Στις 14:00, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu. Θα ακολουθήσει γεύμα.

Στις 18:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου στις 18:10 θα συμμετάσχει σε τριμερή συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Netanyahu.
Θα ακολουθήσει, στις 18:30, η τελετή υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed από τους Υπουργούς Ενέργειας, παρουσία των τριών ηγετών. Στη συνέχεια οι τρεις ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στους εκπροσώπους των ΜΜΕ. Ενώ στις 20:00, οι τρεις ηγέτες θα παρακαθήσουν σε δείπνο.
Τη Διακυβερνητική Συμφωνία θα υπογράψουν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης και οι ομόλογοί του, από το Ισραήλ, ο κ. Yuval Steinitz και από την Κύπρο, ο κ. Γιώργος Λακκοτρύπης.

Μάλιστα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απηύθυνε πρόσκληση προς τους πρώην υπουργούς Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη και Πάνο Σκουρλέτη από τον ΣΥΡΙΖΑ και Γιάννη Μανιάτη από το Κίνημα Αλλαγής να παραστούν στην τελετή υπογραφής της Διακυβερνητικής Συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed.
Λίγες ώρες νωρίτερα από την υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας για την κατασκευή του EastMed, στις 12:00, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μεσογείων 119, θα υπογραφεί το Προσύμφωνο Συνεργασίας (Letter of Intent) μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean Oil & Gas.

Με το Προσύμφωνο Συνεργασίας γίνεται ουσιαστικά το πρώτο μεγάλο βήμα για την εμπορική βιωσιμότητα του αγωγού φυσικού αερίου, EastMEd, καθώς η ΔΕΠΑ θα μπορεί να δεσμεύει και να προμηθεύεται ποσότητες φ.α. από την Energean. Το αμοιβαίο ενδιαφέρον των δύο εταιριών, ΔΕΠΑ και Energean αφορά στην εμπορική συνεργασία προμηθευτή και αγοραστή με τη διακίνηση και εμπορία ισραηλινού φυσικού αερίου που ήδη υφίσταται, όπως και αυτού που θα εξορυχθεί μεταγενέστερα στην Ισραηλινή ΑΟΖ.
Στα κάγκελα ο Ερντογάν για τον EastMed

Οι υπογραφές από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ για τον EastMed προκαλούν εκνευρισμό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που βλέπει την Τουρκία εκτός του συγκεκριμένου σχεδίου. Μάλιστα ενδεικτική είναι και η αντίδραση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρείας, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος υποστήριξε ότι η Άγκυρα «δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια».
«Τo Ισραήλ, η Ελλάδα, οι Ελληνοκύπριοι και η Αίγυπτος συγκεντρώθηκαν κι άρχισαν να μιλούν για τον EastMed. Άρχισαν να σχεδιάζουν τη μεταφορά του αερίου στην Ευρώπη που θα βρεθεί στην ανατολική Μεσόγειο, παρακάμπτοντας την Τουρκία. Μιλούν για αγωγούς, εμφανίζουν χάρτες. Όταν συμβαίνουν αυτά, εμείς δεν μπορούμε να καθόμαστε με δεμένα τα χέρια».

Πηγη:iefimerida

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.