Αχ…αυτές οι συντάξεις και το Ασφαλιστικό.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο υπουργός Εργασίας κ.Βρούτσης το βράδυ της Παρασκευής, στην εκπομπή «Αποτύπωμα» του Παύλου Τσίμα, αναφέρθηκε στις εισφορές και τις συντάξεις,  στα αναδρομικά , εκτιμώντας πως θα καταβληθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά των συντάξεων «μετά τον επανύπολογισμό των  κύριων συντάξεων με βάση τα νέα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης». Ο κ. Βρούτσης ανέφερε πως οι αυξήσεις ενδέχεται να φτάσουν έως και τα 252 ευρώ τον μήνα για περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους, επισημαίνοντας πως τον Ιούνιο αναμένεται η εφάπαξ καταβολή των αναδρομικών από την 1η Οκτωβρίου 2019 και η χορήγηση αυξήσεων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Επεσήμανε δε πως η κυβέρνηση «θα υλοποιήσει την όποια απόφαση, με γνώμονα και τις αντοχές της οικονομίας», ερωτώμενος για την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με το σύνολο των δικαστικών διεκδικήσεων των συνταξιούχων.
Τι ισχύει για τις ασφαλιστικές εισφορές

Ο κ. Βρούτσης επίσης αναφέρθηκε και στο νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, λέγοντας πως θα αποτελείται από έξι ασφαλιστικές κατηγορίες ελεύθερης επιλογής, τις οποίες θα επιλέγει ο ασφαλισμένος κάθε αρχή του έτους ανάλογα με τον δικό του προγραμματισμό και συμφέρον. Για τους 1,5 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες σημείωσε ότι η κατώτατη εισφορά αυξάνεται στα 210 από 185 ευρώ, προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα οι επαγγελματίες θα έχουν μειωμένη φορολόγηση και δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας.

Οσον αφορά τους αγρότες, ο υπουργός είπε πως διατηρείται το προστατευτικό περιβάλλον σχετικά με τις μειωμένες εισφορές τους, ενώ υπάρχει ειδική πρόβλεψη στον νέο ασφαλιστικό νόμο για όσους συνταξιούχους αγρότες θέλουν να εργαστούν, ώστε να λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους. Επίσης, όσον αφορά τον εκ νέου επανυπολογισμό του συνόλου των συντάξεων (περίπου 4,5 εκατομμύρια συντάξεις εκ των οποίων 2,8 εκατομμύρια κύριες), ο υπουργός υπολογίζει πως οι ωφελούμενοι θα φθάσουν το ένα εκατομμύριο, τόσο από την αύξηση των συντελεστών υπολογισμού της σύνταξης για περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, όσο και από την αναπροσαρμογή των επικουρικών, με βάση την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ. Επίσης, ανέφερε πως περίπου 300.000 δικαιούχοι επικουρικής σύνταξης θα λάβουν από 5 έως 200 ευρώ, κατά περίπτωση
.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.